Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Защо трябва да се научим да приемаме другите такива, каквито са

Защо трябва да се научим да приемаме другите такива, каквито са

Защо трябва да се научим да приемаме другите такива, каквито са - изображение

Всички се възхищаваме на хората, които приемат другите такива, каквито са, които не критикуват и не съдят. Възхищаваме им се, защото знаят границите си и знаят, че макар че не всичко, което блести е злато, всеки има добри качества, които трябва да бъдат отпразнувани.

Това е единственото нещо, което има смисъл в свят, пълен с несъвършенства. Ние всички заслужаваме обич и приемане. Разбирането на това и прилагането му на практика ни прави по-добри хора не само в очите на другите, но и в нашите собствени.

Нашата способност да общуваме със света има много общо с вътрешния ни диалог по отношение на другите хора. Тоест, ако сме способни да разберем значението на поведението на другите хора и да признаем техните положителни качества, животът ни ще е много по-светъл и приятен.

Как да овладеем това умение? Вижте няколко съвета:

Спрете да наричате хората "токсични"

Все повече хора се обединяват около призива да се спре използването на думата "токсичен". Въпреки че е лесен, ясен и универсален начин за описване на „трудните” хора около нас, трябва да се замислим дали е редно изобщо да категоризираме.

Нека приемем, че няма токсични хора, има само хора с проблеми. Тези проблеми могат да ни навредят повече или по-малко, но етикетът „токсичен” само ще направи съжителството ни с тях още по-трудно. От друга страна, отхвърлянето или избягването на даден човек означава, че не го приемате такъв, какъвто е.

Приемете, че всички ние имаме своите тъмни страни; всички сме човешки същества

Хората не са нито приемливи, нито неприемливи. Ние сме просто хора, в цялата си сложност. Всички сме приемливи, когато се стремим към благополучие и удовлетворение, вместо да заклеймяваме другите за техните недостатъци.

Вместо да криминализираме проблемите на други хора или нашите собствени, може би трябва да се научим да идентифицираме и разберем слабостите и вътрешните борби – нашите и чуждите, и да действаме в съответствие с тях.

В края на краищата, хората, които приемат другите такива, каквито са, се стараят да разбират, изслушват и подават ръка, вместо да се държат агресивно или отбранително. Помнете, че когато критикуваме или заклеймяваме, в крайна сметка неизбежно се превръщаме в личността или чертата, която осъждаме.

Разбира се, ако е необходимо, се защитете, но не бягайте с ужас от хора с трудни характери, хора, които са ви показали по-малко от позитивната си страна. Приемете ги такива, каквито са, без да ги критикувате или съдите. Ако не го направите, постепенно ще се превърнете в човека, от когото бягате. Помнете, че ние всички имаме тъмна страна. Ако приемете това, по-голямата част от мрака ще изчезне. Само тогава ще можете да оцените красотата на всички около вас.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитно