Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 9 знака, че е време да прекратите връзката си

9 знака, че е време да прекратите връзката си

9 знака, че е време да прекратите връзката си  - изображение

Когато става въпрос за взаимоотношения, няма златно правило или инструкции за употреба, които двойките да следват. Никой не може да ви помогне да изберете да бъдете заедно, да бъдете себе си, да бъдете жертва или да сте щастливи. Само вие можете да решите дали да поставите край на връзката си или да се борите за нея и да се опитате да разрешите проблемите, възникнали в отношенията ви.

Помислете над следващите 9 признака, подсказващи, че сте във връзка без бъдеще и вземете решение възможно най-скоро.

Не се чувствате щастливи във връзката си

Ако често се чувствате нещастни, стресирани или дори обременени, ако не ви е комфортно с половинката ви, това е първият и най-важен знак, че сте в най-мрачното време в една връзка – нейният край.

Просто бъдете честни със себе си и си признайте, че сте в "токсични" отношения. Опитайте се да установите какви "ползи" ви носи тази връзка, спестява ви страха от самотата или ви осигурява финансова и емоционална сигурност?

Не можете да бъдете себе си, когато сте с партньора си

Когато сте с "правилния" човек, не е нужно да се правите на някой друг, да се преструвате, да криете своето истинско „аз”. Може да сте глупави и тромави и изобщо да не се чувствате виновни за това. Когато сте заедно, вие се държите съвсем естествено, сякаш сте сами.

Ако в отношенията си прекалено често викате на помощ своите актьорски умения, вие лишавате себе си от опита да бъдете автентични, което дърпа назад и развитието на връзката ви.

Партньорът ви се стреми да ви контролира постоянно

Бъдете нащрек и не пропускайте важни знаци като шпиониране на телефонните ви разговори, социални мрежи, поща…

Такива партньори само претендират, че са любящи и грижовни. Всъщност те контролират напълно живота ви под формата на емоционално насилие и нахлуват в личното ви пространство. Това е неприемливо в една връзка.

Живеете в изолация

Любимият ви човек се опитва да ви изолира от приятелите и семейството ви, да ви забранява да използвате телефона или колата си, или дори да ви ограничава в намирането на добра работа? Това е още един ясен сигнал за токсични отношения. Това е форма на домашно насилие, което води до психологическа и икономическа зависимост от партньора ви.

Партньорът ви е твърде ревнив

ой прави сцени на публични места, контролира вашите разговори, социални контакти…
Спешно трябва да осъзнаете, че това не е любов. Това е форма на психологическо насилие и не бива да се пренебрегва.

Вашият партньор винаги подценява вас и вашите постижения

Ако вашият партньор често ви подценява, ако се присмива на постиженията ви и не се радва на успехите ви, задайте си въпроса какво изобщо ви задържа при подобен човек и вземете мерки. В противен случай ще дойде момент, в който ще му повярвате, че не струвате и не заслужавате нищо.

Вашият партньор има нужда от помощ, но не от вас! Очевидно е, че този емоционален манипулатор има проблеми със самочувствието и се опитва да си го възвърне, като ви омаловажава.

Почти невъзможно e да планирате заедно бъдещето си

Какви са основните характеристики на функционалната връзка? Взаимно доверие, чувство за сигурност и планове за съвместно бъдеще. Всичко е различно в нездравословната връзка: дори нямате краткосрочни планове и се опитвате да намерите извинение за това, че все още сте заедно.

Ако никога не говорите или не можете да мислите за бъдещето си, това е един от ясните признаци, че сте в токсична връзка, която води доникъде.

Вашият партньор винаги се опитва да ви накара да се почувствате виновни

Партньорът ви винаги се опитва да обвини вас за всичко, което се случва във вашите отношения. В резултат на това често чувствате необходимост да се оправдавате, въпреки че реално няма за какво.
Вашият квалифициран манипулатор не иска да поема отговорност. Той или тя ще направи всичко, за да ви накара да се чувствате виновни, като по този начин постигне собствените си цели.

Неконтролируеми епизоди на импулсивна агресия

Понякога дори и хладнокръвните хора могат да изгубят самообладание, но имайте предвид, че ако партньорът ви се ядосва прекалено лесно, особено когато ситуацията не е толкова стресираща, такива взаимоотношения могат да бъдат опасни.

Неконтролируемата импулсивна агресия винаги води до емоционално, икономическо и физическо насилие.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Bright Side
Снимка: Daily Family

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиНовиниИсторияВидеоИнтервюта