Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми За да победите тревожността, променете житейската си нагласа

За да победите тревожността, променете житейската си нагласа

За да победите тревожността, променете житейската си нагласа - изображение

Изследователи стигнаха до заключението, че оптимистичното мислене може да промени областите на мозъка, които се свързват с чувството на тревожност. Орбифронталният кортекс е зона, която изпълнява ключова роля не само по отношение на тревожността, тя отговаря и за оптимизма.

По време на изследването невролозите са открили, че хората с позитивна и оптимистична нагласа имат значително по-голям орбифронтален кортекс. Проучването е провокирано от установена по-рано връзка между по-малкия орбифронтален кортекс и по-високото ниво на тревожност.

„Въпросът, на който си поставихме за цел да отговорим, бе: ако има свиване в зоната на орбифронталния кортекс при хората с тревожни разстройства, какво би означавало, ако тя е по-голяма при напълно здрави хора? Резултатите от изследването ни показаха, че именно оптимизмът е връзката между тревожността и размера на орбифронталния кортекс”, обяснява ръководителят на изследването д-р Санда Долкос.

Заключенията са направени на база данни от сканиране на мозъка на 61 души, при които са проучени и нивата на оптимизъм, тревожност и емоционалното състояние.

„Можем да кажем съвсем категорично, че има връзка между тревожността и орбифронталния кортекс. И оттук следва въпросът: Какво да направя, за да понижа своята тревожност? Нашият модел показва, че част от отговора на този въпрос е да се работи по оптимистичната нагласа. Оптимизмът е един от факторите, върху които трябва да се фокусираме”, категорични са изследователите.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаНовиниЛеченияСпортБотаникаТестове