Начало Психология Поведенческа психология Патология За да се възстановим психически, ни е нужен човек, на когото можем да се доверим

За да се възстановим психически, ни е нужен човек, на когото можем да се доверим

За да се възстановим психически, ни е нужен човек, на когото можем да се доверим - изображение

Един от най-важните фактори за възстановяването от психични заболявания е присъствието на човек, на когото страдащият може да се довери. Това показват резултатите от ново изследване, проведено в Канада с участието на 2884 души, които са имали самоубийствени мисли в миналото си, обикновено като резултат от психически заболявания или злоупотреба с наркотични вещества.

„По време на изследването ние открихме, че хората със склонност към самоубийство имат 7 пъти по-голям шанс да се възстановят психически, ако в живота им присъства човек, на когото вярват“, коментира водещият автор д-р Филип Байдън, цитиран от списание Suicidal and Life-Threatening Behavior.

38 процента от доброволците в изследването напълно са възстановили своето психично здраве, тоест те били напълно освободени от самоубийствени мисли и признаци на психични заболявания. В края на изследването те са споделили, че изпитват почти ежедневно щастие или задоволство от живота.

До момента редица изследвания са показвали, че социалната подкрепа е основен фактор при психичното здраве. Хората, които имат човек, на когото да се опрат в трудни моменти, са с много по-ниско ниво психологически стрес за разлика от тези, които живеят в самота. Неотдавна друго изследване потвърди, че самотният живот може да повиши риска от психични проблеми като тревожност, депресия и параноя.

Сред останалите фактори, които се свързват с възстановяването на психичното здраве, са по-напреднала възраст, по-високи доходи, женски пол и практикуване на духовни занимания.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psy Blog
Снимка: hubspot.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиАнкетиЛеченияХранене при...СпортСнимкиАлт. медицинаБотаникаТестове