Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Зрителният контакт е важен за развитието на бебето

Зрителният контакт е важен за развитието на бебето

Зрителният контакт е важен за развитието на бебето - изображение

Когато погледите на бебето и на неговите родители се срещнат, мозъчните им вълни се синхронизират, а това подпомага развитието на детето. Откритието е на учени от университета в Кеймбридж, чието изследване е публикувано в онлайн изданието”bioRxiv”.

По-ранни изследвания в областта показват, че контактът очи в очи нормализира сърдечната честота и успокоява бебетата, настоящото проучване обаче доказва, че благоприятното влияние на очния контакт съвсем не се ограничава само с това.

Визуалната комуникация между възрастните и бебетата води до синхронизиране на амплитудата на вибрациите на техните мозъчни вълни, като по този начин подобрява значително качеството на общуването и помага на бързо развиващия се детски мозък да се учи.

В рамките на изследването с помощта на електроенцефалография учените са наблюдавали мозъчната активност на 36 бебета, докато родителите, чиито мозъчни вълни също се записвали, пеели познати песнички на децата. Във втория етап на изследването на бебетата е показвано видео с пеещ възрастен, който в началото гледал детето в очите, а след това продължавал да пее, отмествайки погледа си встрани, а накрая отново поглеждал към бебето. В момента, в който погледите им се срещнели, вибрациите на мозъчните вълни съвпадали в много по-голяма степен, отколкото, когато възрастният гледал встрани.

В последния етап на експеримента учените заменили видеото с песен на живо – докато припявал, възрастният редувал директен контакт очи в очи с погледи встрани. Изследователите установили, че в този случай ефектът от синхронизацията на мозъчните вълни при контакта очи в очи е още по-явен. Бебетата се опитвали да уловят погледа на възрастния, дори когато той поглеждал встрани.

„Съвпадението на вибрациите на мозъчните вълни показва стремежа на бебето към общуване”, обяснява водещият автор на изследването Виктория Леонг.

Учените сравнили количеството звуци, които бебетата издавали, докато наблюдавали пеещия възрастен. Оказало се, че те полагат максимални усилия да общуват с помощта на различни движения и звуци именно в моментите, в които възрастният ги гледал в очите. Именно тогава синхронизацията на мозъчните вълни с родителя била най-силна.

"Когато родителят и бебето се гледат един друг, те дават сигнал за намерението си да комуникират. Мозъците им реагират на очния контакт, като се синхронизират. Този механизъм обяснява тясната връзка между родители и деца, които започват да разбират кога е нужно да говорят, и кога да слушат. А всичко това от своя страна прави ученето на нови неща много по-ефективно", обяснява още Виктория Леонг.

Редактор: Ина Фенерова
Източници: biorxiv.org, deti.mail.ru
Снимка: mphsblog.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноЛеченияНормативни актовеИсторияЛайфстайлХранене при...ПсихологияНовиниСнимкиСпециалистиСпортАптекиПроизводителиОрганизацииАлт. медицинаИзследванияБотаникаЗаведенияКлинични пътеки