Начало Психология Социална психология Групова динамика Скромното лидерство: новата формула за успех на работното място

Скромното лидерство: новата формула за успех на работното място

Скромното лидерство: новата формула за успех на работното място - изображение

 

Когато сте лидери – без значение колко дълго сте заемали тази позиция или колко труден е бил пътят ви до нея – вие се намирате над останалите в йерархичната стълбица, защото успявате да им помогнете да разгърнат пълния си потенциал. За жалост, много лидери забравят този толкова важен факт.

Властта може да превърне лидерите в хора, които са прекалено вманиачени в крайните резултати и чувството за контрол. Поради това те започват да третират подчинените си просто като способ за достигане на фирмените цели. Тази нагласа на ръководителите само увеличава страха на служителите: страх от провал, страх от загубата на бонусите, страх от недостигането на желаните резултати. Подобни опасения водят до намаляване на иновативността и експериментирането, като желанието за промяна в по-добра насока се пренебрегва за сметка на изпълняването на нарежданията на висшестоящите.

Този тип лидерство вече се смята за остарял модел, който дори се приема за контрапродуктивен. Фокусирането прекалено много върху контрола и крайния резултат, а не върху самите хора, всъщност води до по-ниска производителност.

Тайната към успешното лидерство е разгръщането на потенциала на служителите. С други думи, оказването на помощ, за да може подчинените да се чувстват целеустремени, мотивирани и изпълнени с енергия. Един от начините за постигане на това е чрез приемането на скромната лидерска нагласа. Следващите този модел лидери възприемат ролята си на шефове като възможност да помогнат на служителите си да се развиват, като им предоставят стабилна професионална и емоционална подкрепа.

Накратко, този тип лидери притежават скромността, смелостта и проницателността да си признаят, че съветите и знанията на тези, които имат по-малко власт от тях, също имат значение. Те активно търсят идеите и незаменимия принос на служителите си. С помощта на скромната нагласа лидерите създават култура на непрекъснато усъвършенстване и придобиване на нови умения – атмосфера, която насърчава подчинените да се превърнат в най-добрата си възможна версия.

Проявата на смирение и готовност да помогнат не означава, че лидерите страдат от ниско самочувствие или пък показват покорство. Вместо това скромното лидерство се изразява в поемане на отговорността, която идва с придобиването на повече власт. Тази отговорност обаче служи, за да окуражи подчинените да мислят самостоятелно и да изпробват нови и иновативни идеи.

Ето как може да постигнете всичко това!

Попитайте служителите си как може да им помогнете да вършат работата си по-добре – след това ги изслушайте!

Звучи лесно: вместо да казвате на членовете на екипа си как да работят по-добре, пробвайте да ги питате как вие бихте могли да им помогнете да си изпълняват задачи и задълженията по-успешно. Ефектите от този на пръв поглед лесен за изпълнение подход може да са изключително силни. Вместо да се хващате за всеки малък проблем в работата на служителите си, лидерът в дадена компания може да се опита да попита своите подчинени как резултатите могат да бъдат подобрени. Смислените и иновативни предложения на служителите към техния мениджър вдигат качеството на предлагания от фирмата продукт, като в същото време всеки един човек в компанията се чувства като незаменима и полезена част от екипа.

Нормално е в началото на прилагането на този подход, подчинените да проявят скептицизъм към откритото и честно споделяне на идеи. Ако мениджърите и шефовете продължават да задават въпроса "Как мога да ти бъда от помощ, за да подобрим качеството на продукта, който предлагаме на клиентите си?", в даден момент служителите ще започнат да заявяват какво мислят.

Когато лидерите похвалят служителите за интересните и полезни идеи, то тогава останалите хора във фирмата ще са готови да споделят своите предложения много по-често от преди. Приемането и прилагането на съветите на служителите също води до сформирането на по-голямо доверие между подчинени и висшестоящи.

Накратко: служителите, които вършат същинската работа в една компания, обикновено са тези, които знаят как най-успешно тя може да бъда свършена. Показването на уважение към идеите на подчинените и поощряването на нови подходи за подобряване на качеството спомагат за по-високо ниво на работа на всички от екипа.

Създайте среда, където служителите спокойно могат да предлагат нови идеи.

Подобна среда е за предпочитане пред притеснителите запитвания по време на ежемесечната среща на целия екип, когато хората биха предпочели да си замълчат, вместо да обосновават новите си идеи пред всичките си колеги. Неангажиращата и спокойна среда може да помогне на лидерите да чуят мнения, които по принцип не биха били казани от по-притеснителните или несигурни подчинени.

Понякога най-добрият начин за подпомагане на служителите и самата компания е създаването на среда, където подчинените могат свободно и спокойно да експериментират със своите нови идеи. А това е нещо, което само скромният лидер може да предложи. Организирането на платен обяд за служителите, по време на който мениджърът пита по не толкова формален начин служителите си за предложения и анализи, е добра отправна точка.

Скромността краси лидера.

Лидерите често не виждат до каква промяна водят нарежданията им, особено в най-ниските нива на фирмената йерархия. Когато обаче шефовете покажат уважение към своите служители и покажат готовност да им окажат подкрепа, крайните резултати могат да бъдат превъзходни. Освен по-високото качество на работа ползите от скромното лидерство се наблюдават и в по-доброто отношение към самите хора.

Редактор: Нора Маркова
Източник: hbr.org
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовини