Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Какво да предприемем, когато тъгата - най-красивата и градивна емоция - започне да ни тежи

Какво да предприемем, когато тъгата - най-красивата и градивна емоция - започне да ни тежи

Какво да предприемем, когато тъгата - най-красивата и градивна емоция - започне да ни тежи - изображение
"Тъгата е цената, която плащаме за способността ни да се свързваме един с друг".

Хората зависят един от друг, за да оцелеят. Тъгата е емоцията, която ни кара да помним този факт. Малките деца се чувстват тъжни, когато са отделени от родителите си и това е онази тъга, която ги кара да плачат и/или да намират родителите си, които са потенциалните спасители на живота им. Когато пораснем, тъгата е чувството, което съпътства раздялата, но и което ни кара да инвестираме непрекъснато във взаимоотношенията си с хората, които не искаме да напуснат живота ни. 

Какво е тъгата?

Тъгата се счита за една от основните човешки емоции и е естествен отговор на ситуации, включващи психологическа, емоционална и/или физическа болка. Тъжните чувства често бързо намаляват, след като човек преодолее трудностите или вземе решение да го направи.

Тъгата засяга всеки в даден момент и се проявява както на поведенческо, така и на физиологично ниво. Характерни за състоянието са сълзите и социалната изолация. Макар тъгата често да е свързана с неблагоприятни обстоятелства, тя невинаги се възприема в отрицателна светлина. Много хора обичат да гледат тъжни филми или да слушат тъжна музика, защото плачът може да бъде емоционално успокояващ.

И докато тъгата може да доведе до отдръпване от други хора или загуба на интерес към определени дейности, тя също така може да предизвика поведение, търсещо удоволствие. Всъщност положителните личностни черти като бдителността, целесъобразността и устойчивостта могат да бъдат насърчавани чрез тъжни преживявания.

Тъгата не е депресия

Депресията не е просто остра форма на тъга; има значителни разлики между двете състояния – основната е, че депресията е психично заболяване, което засяга нашето мислене, емоции, възприятия и поведение по всички възможни начини.

Хората, които се чувстват тъжни, често могат да идентифицират причината за своята тъга, но много хора, които изпитват депресия, се затрудняват да посочат причината за нея. Докато тъжният човек може да поддържа надежда за бъдещето и може съзнателно да реши да промени неприятното настроение, човек, страдащ от депресия, може да е с нагласата, че животът е безнадежден и може да не успее да се справи или да преодолее симптомите на депресия, използвайки съзнателен избор.

Повечето хора чувстват тъга в различни периоди от живота си. За разлика от депресията, тъгата обикновено не пречи на общото социално функциониране на човека. Периодът на тъга може да продължи не повече от минута, но чувствата на депресия - месеци или дори години без облекчение. Депресията засяга приблизително 350 милиона души по света като при жените рискът от депресия е два пъти по-голям в сравнение с мъжете.

Тъгата и психичното здраве

Тъгата е обща емоция. В някои случаи може да бъде симптом на определени психични състояния като депресия, безпокойство, антисоциална личност, анорексия и булимия.

Ако оставите неадресирани отрицателните чувства, те могат да станат причина за социална изолация - модел на поведение, който е тясно свързан с психичното здраве. Дори ако даден човек е в състояние да разпознае дългосрочните емоционални и психически опасности, интензивната тъга може да го демотивира да потърси необходимата помощ.

Изненадващи ползи от тъгата

Колкото и болезнена да е тъгата, тя съвсем не е лоша емоция. Психолозите са открили някои изненадващи ползи от нея.

Според д-р Джоузеф Пол Фъргъс тъгата намалява две основни отклонения в преценката, които засягат начина, по който гледаме на хората:

  • Грешката на фундаменталното приписване - това е тенденцията да се смята, че хората умишлено се опитват да ни навредят. Когато сте тъжен, е по-малко вероятно да предполагате най-лошото за хората.
  • Хало ефектът - когато вярваме, че хората не са способни да ни сторят нищо лошо. В този случай тъгата помага да не преувеличаваме добротата на околните.

Психологът установява също, че тъгата помага на хората да оценяват ситуациите по-точно, защото чувството насърчава по-детайлен и внимателен начин на мислене.

Тъгата увеличава мотивацията ви

Изследванията показват, че тъгата може да бъде мощен мотивационен инструмент. Когато сте щастливи, вие сте склонни да искате да останете там, където сте, и може да нямате желание да се развивате, защото не изпитвате нужда да вървите напред. Не така обаче стоят нещата с тъгата - тя подтиква към промяна и растеж.

Терапия на тъгата

Независимо от краткосрочните предимства, често чувството на тъга намалява качеството на живот. За щастие, може да си помогнете с няколко стратегии:

  • Бъдете активни - вместо да се фокусирате върху тъгата си, предприемете действия, които ще ви помогнат да бъдете по-щастливи.
  • Фокусирайте се върху подобряването на вашето благосъстояние. Много изследвания показват, че физическата активност и здравословното меню повишават настроението.
Според психолозите терапиите, които включват говорене за нещата, които ни тежат, са много ефективни, защото ни помагат да преодолееем чувсвото на тъга. Обикновено разговорът помага на хората да се освободят по-бързо от емоционалния стрес и да разрешат конфликта, който ги измъчва.

Други стратегии за преодоляване на тъгата могат да включват разговор с близък човек, правилно хранене, физически упражнения, дихателни упражнения или слушане на положителна музика. Много от състоянията на психичното здраве, които са свързани с тъга, също могат да бъдат ефективно лекувани с психотерапия. Намирането на квалифициран терапевт също може да помогне на човек да придобие позитивна перспектива и да развие полезни умения за справяне с тъгата и други отрицателни емоции.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: goodtherapy.org; scienceofpeople.com
Снимка: wordsacrosstheoceans.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимки