Начало Психология Социална психология Аз Суперего — какво представлява

Суперего — какво представлява

Суперего — какво представлява - изображение

Психологическото течение започнато от Зигмунд Фройд описва Суперегото (Свръх-Аз), като част на личността, пораждаща морални изисквания и ръководеща духовните импулси на индивида, като цели усъвършенстване и издигане на морала. Според представате, приета от фройдистите това е една трета от схемата на психичния апарат. Другите две части са Ид (То) и Аз (Его).
В тази статия ще се постараем да обясним самия Свръх – Аз (Суперегото), така че същността му да стане ясна и разбираема.

Разбиране на Суперегото

Фройд вярва, че Суперегото действа като съвест, която насърчава индивида да посрещне моралните изисквания на обществото. Суперего се развива главно благодарение на родителските инструкции и правила, като насърчава индивида да се издигне над своите основни инстинкти и нагони. Свръх — Аз работи в пряк противовес на То (Ид). Последователите на психоанализата вярват, че основите му се формират, докато действа Едиповия комплекс – времето, в което обикновеното момче започва да се идентифицира с баща си. Развитието му продължава през юношеството. Конкретното понятие, което се използва, е „културно Суперего“ и се отнася до социалните норми на Свръх — Аз, като обикновено се отнася до поставените от родителите изисквания.

Критика на идеята за суперегото

Концепцията за суперегото, на Фройд е силно критикувана поради очевидния й сексизъм. По-съвременни психоаналитици твърдят, че суперегото не е само отъждествяването на момчето с баща му, а е продукт на идентифициране с родителите и техните идеали. Фройд твърди, че суперегото на жените никога не е напълно независимо и всъщност винаги е силно повлияно от емоциите.

Суперегото в съвременната психология

Въпреки, че Фройд представя структурните модели като Ид (То), Аз (Его) и Свръх – Аз (Суперего), те не корелират с някаква конкретен модел на мозъка. Съвременните психолози обикновено не приемат структурния модел буквално или вярват, че конфликтите, които представлява той, са в несъзнателното, но могат да използват модела за разбиране на противоречивите влечения, които съвестта и нагоните поставят пред индивида.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимк:mariliacoutinho.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСпециалистиСоциални грижи