Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Какво научиха психолозите от косплей

Какво научиха психолозите от косплей

Какво научиха психолозите от косплей - изображение

Хелоуин навлезе в българската популярна култура и децата започнаха да се радват на идеята за костюми и роли. Въпреки, че голяма част от обществото отхвърля подобни действия все по-често в края на Октомври по улиците се виждат цветни шапки, животински ушички, пеперуди, перуки, корсети и доста пари се вливат в желанието на младежа в дома да се представи пред света като някой, който не е.


Но за хората, които се предрешават често (облечени в костюми, за да играят роли от телевизионни предавания, комикси, книги и игри)това е предизвикателство за игра, прието съвсем спокойно през всеки сезон.

Какво е косплей

Занимание, пряко свързано с обличане на костюми и комиксови герои, в което нерядко прераства в превъплъщаване и разиграване на сцени от избраните истории.

Косплей участниците могат да инвестират значителна част от времето, парите и усилията си в абсолютното  превъплъщение в свой любим образ. Някой от тези творения включват огромни аксесоари, електроника, сложни механизми и оръжия, понякога и изключително скъп грим. Стига се до носене на костюми, които са неудобни, ограничават движението или водят до нужда от помощ за предвижване в пространството.


Но какво вдъхновява подобни сложни действия? Психолози, изучаващи явлението, разкриват индивидуалните и общностни черти, правещи преобличането и влизането в подобни роли, така привлекателно и удовлетворяващо.


Обичта към костюмите

Comic Con” е силно разпространен конгрес на комиксите, който събира стотици (дори хиляди) участници в продължение на няколко дни, като тя имат възможност да покажат своите костюми на супергерои, „джедаи“, магьосници, офицери от „Звездния флот“, аниме образи и какво ли още не.
"Cosplay ме прави щастлив", казва един от участниците и продължава „това е просто да бъдеш това, което искаш да бъдеш“.
Други коментари обясняват, че подобни действия позволяват да изследваш собствената си креативност, особено, когато голяма част от костюмите е ръчно изработена. Нерядко се налага, за да се постигне максимална близост до оригиналния образ да се сглобяват механизми, изискващи инженерна мисъл, умения да се крои, шие и рисува.

Косплей

Влизането в роля

Психолозите са наблюдавали как участниците в косплей избират герой, в който да се превъплътят и откриват, че мотивацията за това съвсем не е проста. Според Робин С. Розенберг (клиничен психолог от Калифорнийския Университет в Сан Франциско) предпочитанието се определя в търсене на специфичен характер или комбинация от символи, защото всичко това говори за личността на играещия. Росенберг подробно проучва как хората интерпретират и се превръщат в измислените герои и по — специално супергерои. Тя разказва как се е заинтригувала от явлението, когато е видяла гримираните хора в конгресните центрове, където е започнала да разговаря с участващите, за да събере повече информация.

Психологията разкрива, че всички играем роли, променящи се през седмицата, та дори и през деня“, обяснява Розенберг. Различните аспекти от човек „майка“, „работник“, „психолог“, приятел“, „фен“ — излизат на преден план в различни контексти. Изследователката е добила интерес към хората, които наистина играят роля, и какво проявяват на преден план, когато носят костюм.
Само по себе си това е изключително интересно, защото извеждането на личността от зоната, в която трябва да поддържа своя истински образ и дава възможност да прояви неподозирани качества, мотивации, поведения и нагони.


Някой костюми предлагат на носителите си начин да преодолеят личните си трудности“, казва Розенберг. Батман, например, може да е доста полезен избор за хората, които се опитват да се справят с травма. Мрачният супергерой се сблъсква с опустошителна травма в детска възраст — свидетел е на бруталното убийство на родителите си — преодолявайки го и превръщайки се в герой. Предрешаването в неговия образ може да е от полза за преодоляването на емоционални проблеми при хора, преживели травми, свързани с насилие. При разговори на психоложката с хора, приели този образ, тя установява, че са преживели собствените си травматични моменти. Това, че той е намерил цел в своя живот, е вдъхновяващо за тях.

Росенберг отбеляза, че Жената чудо е друг траен и популярен избор, който резонира с много жени, отчасти защото тя притежава своето място в доминирания от мъже свят на супергерои из комиксите. За тези участници обличането като Жената чудо е начин на празнуване и прегръщане на силата й, казва Розенберг.

Жената чудо


В инстаграм се появяват изображения на 3-годишно момиче, костюмирано като Жената чудо, и добиват небивала популярност. Бащата на момиченцето е фотограф, който описва, колко е специално за него да сбъдне мечтата на дъщеря си, създавайки сложен костюм, правейки фотосесия и поставяйки я в сцени от филма. Съдейки по израза на младата госпожица по снимките, тя откровено е прегърнала ролята на супергерой. Изживяването на нещо подобно и реалистичното пресъздаване на образ на силна и независима жена възпитава подобни тенденции в детето.


Косплей е вид театрално изпълнение, носенето на костюм и видимото публично изявление за предпочитанието на характер или качества често привлича непознати, които се доближават, за да се снимат или разговарят. Това е изключително интересно за изследователите, защото се оказва, че най-често косплей участниците се определят като интроверти, а докато са в роля са склонни да се включват и в двете начинания.
Докато носят костюм са много по-социални“, обяснява Розенберг. Тя обяснява, че понякога преобличането позволява на човек да се докосне до смелостта, която не знае, че има и подпомага преодоляването на срамежливостта в реалния живот. Изпозлаването на такъв костюм и приемането на образа дава повече свобода човек да излезе извън себе си и да изрази неща, които принципно седят затворени и недостъпни за обществото.


Изграждане на общност

Според Майкъл Нгуен (журналист, участник в косплей) костюмът не само внушава правомощия и способности на хората, но и създава чувство за общност. Ако носите костюм от определена поредица, то той открива богата и широка мрежа от хора, споделящи интереса ви към героите й. Често избраните образи са част от групи призоваващи към разнообразие на представителите и единство на групата, като насърчава подобни общности.
осплей е по-забавен, ако го направите с други хора", каза Нгуен. "Създавате свой собствен облик, но също така се чувствате като част от една вселена, когато се обграждате с хора, които се забавляват, колкото и вие".

В обобщение – освен малко необичайно и изискващо инвестиции хоби, косплей може да е път към други качества. Той носи на участниците си усещане за общност и успява да социализира личности, които принципно са интровертни и затворени. Развива креативността, умението за шиене, моделиране и рисуване (включително и уменията за гримиране). Може би най-важното от психологическа гледна точка е, че влизането в роля, дава възможност за изживяване на проблемите по различен начин, за опитването на ново поведение и за добиване на вдъхновение за справяне с травмиращи събития от миналото.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: livescience.com
Снимки: cnet.com; huffingtonpost.com; businessinsider.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиСпорт