Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как да помогнете на някой, който има паническа атака

Как да помогнете на някой, който има паническа атака

Как да помогнете на някой, който има паническа атака - изображение

Ако приятел или близък получи паническа атака, докато е край вас, то е добре да знаете как да сте му от помощ, както и нещата, които в никакъв случай не трябва да правите.

Неща, които трябва да направите

Запазете спокойствие. Не позволявайте на ситуацията да ви окаже влияние. Ако поведението ви е сигурно, то можете да играете ролята на модел за вашия близък и да му подскажете на подсъзнателно ниво, че всичко ще бъде наред.

Навъртайте се наоколо. Най-доброто, което можете да направите, за да помогнете паническата атака, е да останете близо до приятеля си и да го занимавате с нещо, което не го напряга психически. Повечето панически пристъпи изчезват в рамките на 20 до 30 минути.

Разум и позитивизъм. Опитайте се да бъдете разумни, позитивни и насърчаващи. Попитайте каква е причината за паниката. Това може да му позволи да направи крачка назад и да помисли за положението по-рационално.

Можете да попитате:

- Колко пъти се е случвало това;

- какво мислиш, че го предизвиква?

Въпроси като това ще позволят на човека с паническата атака да види, че най-лошите му страхове няма да се изпълнят. Може да му напомни за времето, когато паническата атака отмине и че може да я преодолее.
Помогнете му да научи, че паническата атака преминава. Излизането от атаката може да направи следващата такава по-слабо травматична. Може дори да понижи вероятността да се повтори.

Насърчавайте приятеля или любимия човек да потърси помощ. Можете да помогнете да намерят специалист. Ако паническите атаки окажат голямо влияние върху работата или ежедневието на му то е изключително важно да получи квалифицирана помощ от специалист.

Паническото разстройство е едно от състоянията с най-висока успеваемост при лечение от специалист.
Важно е да се помни, че подкрепящите близки и приятели на страдащия са изключително силен фактор в стабилизиране на състоянието му. Ако страдащият е част от семейството ви, може да е полезно за него да посетите терапия семейна терапия, която да работи за всички ви.

Като цяло, бъдете търпеливи и приемайте терзанията на своят близък, защото това са двете основни неща, от които се нуждае лице с панически атаки.

Неща, които не трябва да правите

Не се опитвайте да омаловажавате. Разберете, че паниката, която виждате, е реална за страдащия, дори и причината да не изглежда рационална за вас.

Не бъдете осъдителни или критични. Да обвиняваш някого, че получава паническа атака, не помага. Не се опитвайте да им обяснявате, че сами са си виновни!

Ако знаете какви ситуации причиняват атаките на вашия близък вие не му помагате, насърчавайки го да ги избягва. Подобно избягване може да нанесе изключително големи вреди на по-късен етап. Това ще повиши нивата на тревожност и да увеличи вероятността за получаване на нови атаки.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: webmd.com
Сниимка:hope1032.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниЛеченияЛюбопитноСнимкиСоциални грижиНормативни актовеЛайфстайлРецептиОрганизацииЗаведенияИсторияОбразованиеСпорт