Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да направите живота си по-лесен и да намалите стреса

Как да направите живота си по-лесен и да намалите стреса

Как да направите живота си по-лесен и да намалите стреса - изображение

Днес работим повече и децата ни имат значително по-многобройни занимания от предишните поколения. Това може да бъде вълнуващо и обогатяващо, но да доведе и до чувство на постоянен стрес и хаос. Ако търсите идеи как да опростите живота си, то не сте сами; концепцията за "умишлената простота" придобива популярност от 90-те години на миналия век и има защо.

Ето някои от основните начини, по които можете да намалите стреса, като същевременно се ангажирате с любимите си дейности.

Изчистете безпорядъка

Много хора, претоварени от ежедневието, живеят в разхвърляни домове. Но бардакът вкъщи е както ефект от стреса, така и причина за него. Проучване от 2011 г. показва, че неща, които дразнят окото, като сбор от книги или купчини дрехи наоколо, задействат регионите в мозъка, свързани със стреса. Бъркотията може да донесе общо чувство на безпокойство и буквално да изцежда вашата енергия, но за хората с натоварени графици е трудно да се отърват от нея. Една от стратегиите за опростяване на живота е да прекарвате от 15 до 30 минути всяка вечер в разчистването на пространството у вас, малко по-малко. Друга стратегия е да отделяте по няколко часа през уикенда, за да подредите всичко. Така или иначе, ще премахнете едва доловим, но значителен източник на изцеждане на енергия от живота си и ще го замените с чувство на релаксация, което идва от това, че вашият дом е убежище от стреса.

Когато поддържате пространството подредено, вие го превръщате в едно безопасно място без стрес, където можете спокойно да се отпуснете и релаксирате.

Прекратете негативните взаимоотношения

Вероятно вече сте наясно колко важни са солидните, поддържащи взаимоотношения в живота ви, като например тези с приятеля, който ви подава ръка, когато паднете, празнува с вас, когато сте щастливи и споделя събитията във вашия живот.

Може да не сте наясно с последиците от конфликтните отношения с критичния, непредсказуем или конкурентен приятел. Оказва се, че тези "токсични приятелства" ни изцеждат повече от чисто отрицателните взаимоотношения. Това е така, защото ние невинаги имаме силна защита срещу хората, които понякога са мили с нас, за да можем да се предпазим. Ако се чудите как да опростите живота си, да си спестите скръб, чувство на неудовлетвореност и драма, вгледайте се честно във взаимоотношенията, които поддържате в живота си, и решете кои си заслужава да продължите и от кои трябва да се освободите.

Автоматизирайте това, което можете

Привеждането на част от ежедневната, седмичната и месечната ви работа в автоматизирана система може да ви помогне да опростите живота си и да облекчите стреса по два начина: не е нужно да отделяте време, за да я свършите, и не е необходимо да помните това. Малките промени в ежедневната рутина, които могат да се заменят с автоматичен таймер - за поливане на цветята или загасяне на осветлението, за автоматично плащане на сметките или изтриване на нежелана поща - могат да бъдат лесен начин за опростяване на живота.

Живейте в рамките на средствата, с които разполагате

Твърдението, че парите не могат да купят щастие е абсолютно клише.

Всички ние знаем много по въпроса и научните изследвания го потвърждават. Мнозина имат големи дългове, което води до много, много притеснения. Ключът към избягване на този тип финансов стрес е прост, но невинаги лесен: живейте в рамките на вашите средства. Подобна промяна би била трудна в началото, но тя може значително да намали нивата на безпокойство.

Научете се да казвате Не

Мнозина от нас не ценят собственосто си време; ангажираме се с прекалено много искания от работа, училище и приятели, което не ни оставя време за себе си.

Да, ние имаме натоварени графици, но е важно да планираме време за физически упражнения, хобита и други начини за облекчение на стреса, както и за нашите взаимоотношения. Един от начините да намерим време е да отказваме ангажиментите, които не са ни нужни. Веднага щом смените някои досадни задължения от графика си с малко време и грижа за себе си, ще усетите трайна промяна в нивото на стрес и ще установите, че животът ви е много по-лесен.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: fractalpanda.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиСоциални грижиНовиниХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортБотаникаЛеченияТестове