Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Как да се справяте с хората, които ви принизяват

Как да се справяте с хората, които ви принизяват

Как да се справяте с хората, които ви принизяват - изображение

Имате роднина, който винаги се опитва да бъде експерт по всяка тема? Въпреки че понякога е полезно да получите съвети, постоянното натрапване на предполагаемо основани на знания заключения, които излизат от устата на този човек, ви кара да чувствате, че по някакъв начин сте дефектни. Когато помислите над това, съветът е полезен, но той е даден с тон, който изглежда е бил проектиран да стимулира чувството, че вашите идеи — и вие самите — са напълно невалидирани.

Когато хората ви карат да се чувствате зле със себе си, въпросът опира до това дали проблемът е във вас или в тях. Ако обикновено смятате, че вашата Аз-концепция е значително стабилна, не би трябвало наистина да бъдете засегнати от някакво малко събитие, което разкрива вашата неадекватност. Всъщност, когато помислите над това, има много хора, които ви карат да се чувствате комфортно около тях, без да се усещате слаби или отбранителни.

Последните проучвания на Утике Гирме и колеги от университета "Саймън Фрейзър" (2017) изследват това, което наричат "специфика на връзката" несигурност в привързаността. Те предполагат, че хората могат да се чувстват несигурни в рамките на определени отношения, дори и като цяло да имат относително стабилно усещане за себе си. Въпреки че изследванията са фокусирани върху сигурност в привързаността в рамките на романтична връзка, резултатите могат да се смятат за валидни и за други близки отношения.

Както Гирме отбелязва: "по-високата турбуленция под формата на негативни емоции и раздразнения, които се случват по време на трудни преходни периоди, ескалира съмненията и чувството на несигурност по отношение на връзката". С други думи, когато се чувствате несигурни в отношенията си — дали партньорът ви наистина ще бъде на ваша страна. Отвеждайки го до по-общия проблем за несигурността с не-романтичен партньор, преживяването, че някой ви кара да чувствате несигурност също би трябвало да създава емоционална турбуленция. Част от това, което може да повлияе на вашето чувство за несигурност, е доколко смятате, че връзката ви ще издържи във времето. Ако усещате, че преживявате труден период, който в крайна сметка ще отмине, няма да бъдете толкова разстроени, когато другият е временно неподкрепящ.

Обобщавайки констатациите от трите си проучвания, Гирме и нейните сътрудници заключават, че тяхната работа "противоречи на предишни изследвания, документиращи твърдата устойчивост на хората, когато се сблъскват с потенциално вредни взаимоотношения." Всъщност хората, които очакват голяма стабилност във взаимоотношенията, страдат най-много, когато нещата се объркат. От друга страна, тези с ниски нива на сигурност в привързаността, не изглеждат толкова обезпокоени, ако партньорът им стане недостъпен за тях. Очаквайки по-малко, те са по-малко изненадани и разочаровани, когато не го получават.

Ако приложим изводите на канадския изследователски екип към други не-романтични взаимоотношения, можем да използваме подобни принципи. Във вашия кръг от приятели, роднини и колеги има хора, които подсилват вашата сигурност и други, които я подкопават. В тези случаи е важно да се запитате защо тези хора предизвикват основното ви чувство за собствената личност. Защото те са откровено критични? Или самите те изглеждат по-желани, бидейки емоционално недостъпни? Тогава попитайте себе си дали проблемът е във вас или в тях. Какво кара хората да желаят да накарат някой да се чувства несигурен?

За да отговорите на някои от тези въпроси, погледнете извън собствените си отношения с тези хора, които поощряват несигурността. Как се отнасят към другите и как действат те в присъствието им? Усещате ли, че и останалите се усещат нищожни? Щом осъзнаете, че те са проблемът, а не вие, това ще ви помогне да неутрализирате взаимодействията си с тях. Предварителното знание, че непременно ще бъдете поведени по пътя на съмнението и безпокойството, ще ви позволи да направите по-обективни оценки на ситуацията. Гирме и останалите отбелязват, че хората с висока степен на сигурност в привързаността, които са принудени да се чувстват несигурни, също усещат високи нива на емоционален стрес. Можете да премахнете тази тревога, когато разберете източника й. Можете също така да обърнете гръб на тези открития и да изучите собственото си поведение с другите. Дали вие не сте този, който има нужда да потиска останалите, показвайки превъзходството си? Да имате солидно чувство за собствена личност означава да не е необходимо да причинявате тази болка на другите, защото сте уверени в собствената си самооценка.

Нека обобщим: начинът, по който трябва да се справяте с хората, които ви правят несигурни, е да се обърнете навътре към самите себе си и да запазите собственото си самочувствие. Само защото някой ви кара да се съмнявате в себе си, не означава, че сте неадекватни. Възможно е да има и моменти, когато сте особено уязвими. Признайте, че чувството за сигурност при хората може да варира във времето и това ще ви помогне да намалите страданието, което дадено лице може да ви причини.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиФизиологияТестовеБотаникаЛечения