Начало Психология Социална психология За психологията Как помага наративната терапия

Как помага наративната терапия

Как помага наративната терапия - изображение

Наративната терапия се фокусира върху онези истории за нашата идентичност, особено доминиращите, които са проблематични и ни пречат в живота. Обученият терапевт работи с клиента, за да ги изследва и търси информация, която да ги оспори.

Чрез наративната терапия можем да започнем да идентифицираме алтернативни истории, които ни предлагат възможност да оспорим преценката и да проучим каква друга информация носим у себе си. Изследването по този начин ни помага да разширим перспективата ни за себе си, да оспорим старите и нездравословни вярвания и да отворим умовете си за нови начини на живот, които да отразяват по-точна и здравословна история.

В рамките на наративната терапия има силен акцент върху отделянето на човека от проблема. По този начин клиентът започва да разбира, че е способен на нещо ново.

Старите, вече ненужни смисли, които са били вплетени в нашите истории във времето, могат да бъдат оспорени.

Когато разширим гледната точка за себе си и изследваме допълнителна информация, можем да осигурим място за здравословни промени в мислите, чувстватаи поведението си. Когато между нас и нашия проблем се създаде пространство, ние можем по-добре да проучим и изберем онова, което ни служи, изоставяйки онова, което вече не го прави. Наративната терапия няма за цел да промени човек, а да му позволи да стане експерт в собствения си живот.

Упражнения от наративната терапия

Съществуват различни техники и упражнения в помощ на клиента да се излекува и премине през проблематичната история. Някои от най-често използваните включват:

Да напишен нашата история

Едно от основните неща, за които един наративен терапевт би ни помогнал, е да започнем да пишем своята история. Правейки това, ние сме в състояние да намерим гласа си, да изследваме събитията в живота си и значенията, които сме дали на тези преживявания – и следователно на своята идентичност — във времето.

Понякога не сме наясно с конкретна история, която ни преследва цял живот, но знаем, че нещо ни пречи да живееем добре или да направим добър избор за себе си. Когато историята ни бъде написана, ние ставаме нейн наблюдател, разглеждайки я заедно с терапевта, като работим за идентифициране на доминиращата и проблематична история.

Екстернализацията

Използвайки гласа си, за да напишем история, ние ставаме наблюдатели на себе си. Това упражнение служи за поставяне на дистанция между нас и нашите проблеми, което се нарича екстернализация.

Когато постигнем тази дистанция, ние можем по-добре да се съсредоточим върху промяната на нежеланото поведение, отколкото да чувстваме себе си като проблем. Когато практикуваме екстернализация, получаваме шанс да видим, че сме способни на промяна и да започнем да се чувстваме овластени да работим за изцеление.

Деконструкция

Деконструкцията се използва, за да ни помогне да разясним историята си. Има моменти, когато доминиращата ни история се усеща наистина смазваща и всепоглъщаща, сякаш никога няма да излезем от нея. Когато тя присъства прекалено дълго в нашия живот, ние започваме да използваме генерализирани твърдения и да се усещаме изгубени. Наративният терапевт работи заедно с нас, разделяйки историята на по-малки части, за да ни помогне да изясним проблема и да го направим по-лесно решим.

Уникални резултати

Когато усещаме историята си бетонирана, тя сякаш никога не може да бъде променена, а всяка алтернативна идея за живота ни просто излита през прозореца. Случва се така, че можем да сме толкова затворени в историята си, че да й позволим да повлияе на различни области от нашия живот, въздействайки на вземането на решения, на нашето поведение, на нашия опит и нашите взаимоотношения.

Наративният терапевт цели да ни помогне не само да оспорим проблемите си, но и да разширим гледната си точка, като разгледаме алтернативни истории. Той може да ни помогне да изследваме информация, която дълго време носим със себе си, но никога не сме осмислили. Това може да послужи за написването на нова, здравословна история за това кои сме, какво искаме и кого искаме да станем.

Наред с разбирането, че използваме истории, за да организираме и осмислим нашия свят и опит, е важно да си спомним колко мощни могат да бъдат нашите думи и колко силно могат да повлияят на вземането на решения и поведението ни. Наративната терапия позволява на хората не само да намерят гласа си, но и да го използват, за да се превърнат в експерти в собствения си живот; да живеят по начин, който отразява целите и ценностите им. Имаме повече сила за растеж и промяна, отколкото си мислим, особено когато сме автори на гласа и историята си. Както Дейвид Епстън, един от разработчиците на наративната терапия, твърди: "Проблемът е проблемът. Човекът не е проблем."

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: canva.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛюбопитноСнимкиИсторияСпециалистиЗаведенияСоциални грижиЛеченияИнтервюта