Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Как 3-те типа нарцисисти действат на първа среща

Как 3-те типа нарцисисти действат на първа среща

Как 3-те типа нарцисисти действат на първа среща - изображение

Когато чуят думата "нарцисист", повечето хора веднага си представят експресивен, екстровертен човек, който изглежда абсолютно самоуверен и веднага заема централно място на всяко събиране (това е сбито описание на поведението на един типичен нарцисист ексхибиционист (открит), който се чувства грандиозен), и пропускат характеристиките на мнозина, които също имат нарцистични разстройства.

Полезно е да разделим нарцисизма на три основни подтипа: 

ексхибиционисткиприкрит и токсичен. Някои теоретици им дават различни имена или описват по-малко, или повече видове нарцисизъм. Тези, които ще наречем токсични нарцисисти, могат да се нарекат още злобни; а всичките неексхибиционистки нарцисисти - прикрити нарцисисти. Като оставим термините настрана, най-лесният начин да разпознаете с коя подгрупа си имате работа е да обърнете специално внимание на това как предпочитат да трупат нарцистичните запаси.

Накратко:

 • Нарцисистът ексхибиционист: желае почит и възхищение
 • Прикритият нарцисист: желае да бъде асоцииран с някого, на когото се възхищава
 • Токсичният нарцисист: желае да доминира и да накара другия човек да се чувства безполезен

Защо е важно да разпознаем към коя подгрупа принадлежи нарцисистът?

Ако планирате да бъдете в романтична връзка с някого, който страда от нарцистично разстройство на личността, трябва да разберете точно в какво се забърквате и как е възможно това да повлияе на вашите взаимоотношения. Можете да получите някаква базова информация за човека чрез простото констатиране, че има нарцистични проблеми. Ако сте чели информация на тази тема, вероятно знаете, че нарцисистите са:

 • Заети с въпроси, свързани със самочувствието
 • Егоцентрични
 • Липсва им емоционална съпричастност (емпатия)
 • Ултра чувствителни към възприеманите слабости
 • Лесно се гневят
 • Обезценяващи са
 • Много съзнателни относно статуса

Всичко това затруднява хората с нарцистично разстройство на личността да поддържат стабилни, интимни и любящи отношения.

Нарцистични подгрупи

Ако изведем горепосочената информация едно стъпало по-нагоре и сортираме нарцисистите в три основни подгрупи, това ни дава още повече информация за това как те биха могли да реагират в интимни отношения.

Може би сте имали връзка с нарцисист, без да го осъзнавате.

Всяка от трите нарцистични подгрупи има свой собствен типичен модел на взаимоотношения. Тъй като се фокусират най-вече върху ексхибициониста или грандиозния нарцисист, много хора не осъзнават, че съществува някакъв друг тип нарцистично личностно разстройство. Това означава, че може да сте живели години наред с нарцисист неексхибиционист, без да го осъзнавате.

Когато нещата се влошат и нарцистичните черти на партньора станат внезапно по-очевидни, хората обикновено питат терапевта: "Възможно ли е съпругът (или съпругата ми) да се превърне внезапно в нарцисист след всички тези години?" Отговорът е "не", нарцистичното личностно разстройство се формира в детска възраст и се диагностицира рано. Просто не сте разпознавали знаците досега.

Защо сега техният нарцисизъм е по-очевиден?

Обикновено се оказва, че някаква жизнена криза е застрашила самочувствието на нарцистичния съпруг/а. В опита си да се справи с това предизвикателство, той/тя е увеличил употребата на нарцистични защити. Това е направило тези отбранителни модели много по-очевидни.

Това означава, че е много вероятно нарцистичните вътрешни конфликти и стратегиите за справяне на вашата половинка да са създавали проблеми във вашата връзка през цялото време. Просто не сте осъзнавали истинския проблем. Щом разберете какво да търсите, вероятно ще можете да видите ясно как нарцистичната чувствителност на вашия партньор може да е играла роля в много от конфликтите и недоразуменията, които двамата сте имали през годините.

Въведение в 3-те нарцистични подгрупи и техните подходи към взаимоотношенията

По-долу ще видим кратко представяне на трите основни подтипа на нарцистичното личностно разстройство и някои примери, които илюстрират как всеки от тях действа на първа среща. Начинът, по който се представят, може да предостави полезна информация за това какви ще бъдат интимните ви отношения, ако нещата прераснат в нещо повече от среща. Разликата е, че на една първа среща те ще покажат най-доброто от себе си. Ако не ви харесва поведението им тогава, малко вероятно е да се насладите на компанията им по-късно, когато ви приемат за даденост, и не се стараят толкова усилено.

Нарцисистите обикновено са доста открити, когато става дума за демонстрация на техния стил на взаимоотношения, защото обикновено не са наясно какво говорят действията им за тях. Склонни са да повтарят едни и същи модели на взаимоотношения отново и отново. Можете да сте напълно сигурни в правотата си, ако приемете, че: Ако го правят с вас на първа среща, те са го правили преди и ще го правят отново.

Нарцисистът ексхибиционист

Това е онзи тип, които ни идва на ум ведна, когато чуем думата "нарцисист". Тези хора обичат да бъдат център на възхищение и внимание. Склонни са да доминират в разговорите, желаят да бъдат третирани специално, действат изключително уверено, обичат да разказват истории и да дават съвети. Когато се чувстват несигурни, използват онова, което ще наречем "Божествена защита":

БОГ = грандиозен, всемогъщ, принизяващ

"Божествена защита" е накратко отбранителната, нереалистично перфектна фасада, която  нарцисистите ексхибиционисти се опитват да изградят, за да скрият собственото си съмнение. Вместо да се представят като нормални човешки същества с разнообразни таланти и недостатъци, те настояват, че са специални, съвършени, знаят всичко и винаги са прави. Те очакват всички наоколо да се съгласят с тяхната гледна точка. В съзнанието си те са "над" всички, с изключение на малко избрани.

Тъй като тази арогантна поза е крехка, лесно пробиваема фасада, а не начинът, по който се чувстват отвътре, тя е лесно разрушима. Това кара този тип нарцисисти да проявяват свръхчувствителност дори към дребни слабости. Те се палят бързо и са готови да спорят за неща, които повечето хора дори не забелязват. Могат да бъдат доста жестоки, защото им липсва емоционална съпричастност.

Когато не се хвалят за собствените си постижения или не разказват истории, в които играят героична или главна роля, те се занимават с омаловажаването на всеки, който не е съгласен с тях. Могат жестоко да се подиграватт на някого така, че да може ясно да ги чуе: "Леле, не изглежда ли дебела в тази рокля?" или "Не мога да повярвам колко глупав е сервитьорът ни." Склонни са да не забелязват истинските реакции на другите към техните нагласи и поведение. Този тип нарцисисти са толкова заслепени от собствените си защити, че приемат, че всеки или се съгласява с тях, или мисли, че това, което казват, е забавно.

Пример – срещата на Тед и Сю

Тед, нарцисист ексхибиционист и бизнесмен, излиза на първа среща с привлекателна жена, на име Сю, която среща в сайт за запознанства. Ето как всеки от тях описва срещата си по-късно:

Тед: "Наистина я впечатлих! Казах й колко важни хора познавам, заведох я на изискан ресторант, поръчах страхотна вечеря и избрах отлично вино, което тя никога не бе вкусвала. Не мога да дочакам втората ни среща. Тя е секси! Следващият път нощта ще завърши в апартамента ми."

Сю: "Боже, това беше една пропиляна вечер. Срещата беше наистина възмутителна. Всичко, което той правеше, беше да говори за себе си. Не зададе нито един въпрос, свързан с мен. После настояваше да поръчам, въпреки моите възражения, пържола и червено вино. Не ям червено месо, а сьомгата наистина изглеждаше добре. Исках да опитам онзи коктейл, но вместо това настояваше за специалното вино. Така беше цяла нощ. Всичко ставаше по неговия начин. Ако някога ми пише или ми звънне отново, няма да му отговоря."

Основен стил на нарцисистите ексхибиционисти: Те са нечувствителни и обичат да се разпореждат. Очакват всеки да им се възхищава и да се съгласят с тях за всичко. Несъгласието се разглежда като критика и се сблъсква с подценяването на личността им. Нуждаят се от постоянно уверение, че са специални, съвършени и винаги прави.

Прикрити нарцисисти

За разлика от своите "братовчеди" (откритите нарцисисти) прикритите нарцисистите се чувстват неудобно, когато светлината на прожекторите пада директно върху тях. Те искат да бъдат "специални", но са противоречиви. Обикновено са приучени още от детството, че ще бъдат атакувани, ако открито желаят възхищение. Често са имали родители открити нарцисисти, които са ги подценявали, защото са ги виждали като конкуренция. Те са били възнаграждавани само с възхвала на възхищението им към техния нарцистичен родител. Тяхната собствена нарцистична грандиозност е била смачкана или дълбоко погребана в личността им.

По принцип, прикритите нарцисисти обикновено са по-несигурни от откритите нарциси. Те се чувстват твърде изложени и уязвими, когато са център на възхищение и внимание. Страхуват се, че другите ще видят всичките им недостатъци, ще ги атакуват и обезценяват по начина, по който го е правил техният нарцисистичен родител. Вместо това, те намират начин да се прикрепят към хора, каузи, религии и т.н., на които се възхваляват и смятат за особени. След това се чувстват специални по асоциация.

Те не казват: Аз съм специален, възхищавайте ми се!

Те казват: Това е перфектно и специално. Трябва да му се възхищавате! (моята религия, моят партньор, моето училище, тази книга и т.н.)

Вместо да бъдат открито взискателни, прикритите нарцисисти понякога се опитват да манипулират ситуацията, за да се наложат косвено. Те могат да го играят жертва и да използват вашето съжаление, за да ви убедят да направите това, което желаят. Често се преструват, че са много по-мили, отколкото се чувстват отвътре.

Много хора с прикрито нарцистично разстройство на личността позволяват да бъдат използвани от техните по-уверени приятели. Те живеят за похвалата, която се надяват да получат, работейки усилено за хората, каузите и групите, на които се възхищават. Фразата "Вятърът под крилата ми" красиво описва вида благодарност, която повечето от тези хора мечтаят да получават от хората, които идеализират.

Пример — Тед и Лара на среща

Тед е нарцисистът ексхибиционист, с който се запознахме в предишния пример със Сю. Сега той е на първата си среща с Лара, която има прикрито нарцистично разстройство. Ето как всеки описва срещата по-късно.

Тед: Той мисли точно същото нещо за срещата си с Лара, както и за тази със Сю. По принцип я повтаря с всяка нова жена. За нарцисистите ексхибиционисти като Тед, жените са основно взаимозаменяеми, стига да изпълняват същата функция за него.

Тед: "Наистина я впечатлих! Казах й колко важни хора познавам, заведох я в изискан ресторант, поръчах страхотна вечеря и избрах отлично вино, което тя никога не бе вкусвала. Не мога да дочакам втората среща. Тя е секси! Следващият път нощта ще завърши в апартамента ми."

Лара: "Тед е толкова прекрасен! Не мога да повярвам, че ме желае. Той е толкова изкусен! Обичам това, че той се грижи и поръчва вместо мен. Как знаеше, че обичам пържола и хубаво червено вино? Той е толкова умен."

Като прикрит нарцисист, Лара идеализира Тед за същите качества, които не-нарцистичната Сю намира за извънредно неприятни. Лара не разбира Тед. За разлика от Сю, която бързо осъзнава колко егоистично е от страна на Тед да поръчва вместо нея, а Лара го идеализира за това. Тя бърка егоизмаът му с увереност.

Основен стил на общуване на прикрития нарцисист: Те избират някой, който могат да идеализират като перфектен и специален. Наслаждават се на отразената слава на този човек. Представят си, че някои от тези особености ще се прехвърлят върху тях. Ценят малките частички одобрение, което получават от онези, които идеализират. Често завързват връзки с нарцисисти ексхибиционисти, защото бъркат отбранителната им грандиозност с истинско самочувствие.

Токсични нарциси

Токсичните нарцисисти са "най-злобната" нарцистична група. Те не се задоволяват с това да са център на вниманието, а искат пълно господство и подчинение. Обикновено имат садистични наклонности и изпитват наслада да нараняват останалите. Токсичните нарцисисти искат да се подчинявате и да се страхувате от тях.

Някои от тях можем да наречем "неуспешни ексхибиционисти". Те са гневни от факта, че не са успели да се справят с нереалистичните си фантазии за неограничени постижения. Завиждат на всеки, който има това, което те искат. Отказали са се да бъдат конструктивна сила в света, те основно се стремят да попречат на щастието на другите.

Тяхното отровно намерение е много очевидно, като насилникът в класната стая, който тероризира най-слабите деца или шефът, който обича яростно да унижава някого пред целия офис: Пак си се издънил. Какво, идиот ли си? Или реши да си изпросиш уволнение днес, защото си твърде мързелив, за да работиш?

Токсичните нарцисисти могат да се изявяват и по-скришно, като вашата привидно "сладка стара леля", която винаги успява да ви зададе неудобни въпроси, която ви засрамва пред цялото семейство: "Защо си толкова дебела? Нито един от родителите ти не беше дебел като дете." Или: "Колко жалко, че отново изгуби работата си! Колко работни места смени? Защо не може умно момиче като теб да задържи една работа?"

Пример — Тед и Мона

Същият онзи Тед е на първа среща с Мона - токсичен нарцисист. Тед се опитва да изпълни обичайния си първи план. Ето как минава вечерта.

Тед: "Нека ти поръчам. Знам, че ще ти хареса."

Мона: (След няколко хапки от пържолата и глътка вино). "Как не ги е срам да представят това за пържола и да хабят говеждото месо по този начин. Моля, не се чувствай зле от това. Повечето хора не могат да усетят разликата, защото никога не са вкусвали истинска пържола! Това вино не е лошо. Виждам защо ти хареса. По-добро е от повечето."

Както можете да видите, Мона, токсичният нарцисист, бързо утвърждава господството си над Тед,  нарцисистът ексхибиционист. Тя спретнато разрушава всяко удоволствие, което Тед може да изпита от това ястие. Според Мона, тя е истинският експерт в пържолите и виното, а бедният Тед просто е от по-нисша класа и не разбира. Това, което наистина се случва, е, че Мона постоянно подценява Тед.

Стилът на токсичните нарцисисти във връзките: Целта им е да се утвърдят като по-добри от вас и да ви накарат да се почувствате низши и неадекватни. Животът с тях е едно дълго подценяване. Никога не можете да им се харесате. Те никога няма да ви похвалят. Всяко самочувствие, с което сте влезли в отношенията, вероятно ще ерозира и ще се смени със съмнение.

Обезценяване и нарцистично разстройство на личността

Всички нарцисисти подценяват другите, за да подкрепят собственото си самочувствие. Под обезценяване разбирайте демонстрация на обидни действия, които са предназначени да накарат някой друг да се чувства безполезен. Трите вида нарцисисти обаче се различават в това кого, как и кога обезценяват.

Екзибиционистите нарцисисти: те открито девалвират другите хора, когато не могат да получат възхищението, за което жадуват или когато се чувстват критикувани. Като цяло те не обезценяват хората, които считат за по-високо стоящи от себе си по статус, а само онези, които се конкурират с тях или са ясвно под тях.

Заради начина им на омаловажаване понякога може да ги сбъркате с токсичните нарцисисти. Както можете да видите от горепосочените примери, Тед активно търси възхищение от половинките си, докато Мона, токсичният нарцисист, започва да обезценява Тед.

Прикритите нарцисисти: те са по-склонни да се девалвират от други хора и винаги се извиняват. Ако обезценяват някого, то вероятно ще бъде зад гърба му или ще се прояви под формата на студено отдръпване. По-склонни са да изразяват открита завист, отколкото да обиждат публично.

Токсични нарцисисти: те искат да видят как някой се смущава. Обичат да тушират отсрещния и започват общуването, потискайки го по някакъв начин, както Мона прави с Тед. Те могат да правят това подмолно или да бъдат безцеремонно и открито обезценяващи. За разлика от първите, които обикновено търсят възхищение и прибягват до обезценяване само когато това не работи добре, токсичните нарциси властват с девалвация. Те обикновено предпочитат другите да се страхуват от тях, отколкото да им се възхищават — или и двете.

Заключение

Както можете да видите от горните примери, нарцисистите се различават помежду си. Хората с нарцистично личностно разстройство могат да бъдат разделени на три основни подтипа — открити, прикрити и токсични нарцисти, въз основа на това как решават централния си нарцистичен проблем в живота: Как да подкрепя моето нестабилно самочувствие и да се чувствам добре със себе си?

Всички нарцисисти използват останалите за регулирането на тяхната самооценка. Ако обмисляте връзка с нарцисист (или вече сте в такава), много полезно е да разпознаете техния подтип, това, което търсят от вас, и какво означава това от гледна точка на вашата връзка. В зависимост от вашите вътрешни ресурси и предпочитания, един тип нарцисист може да ви се стори поносим като партньор за връзка, докато друг може буквално да ви накара да побегнете.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: psypost.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитно