Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Могат ли вашите мисли да ви накарат да остареете по-бързо

Могат ли вашите мисли да ви накарат да остареете по-бързо

Могат ли вашите мисли да ви накарат да остареете по-бързо - изображение

Изследователите установяват, че вашите мисловни модели могат да навредят на вашите теломери - основни части от ДНК на клетката - и да повлияят на вашия живот и здраве. Носителката на Нобелова награда за наука Елизабет Блекбърн и здравният психолог Елиза Епъл обясняват как и защо.

Как може едни да се радват на добро здраве, а други да изглеждат преждевременно остарели? Хората поставят този въпрос в продължение на хилядолетия и напоследък става все по-ясно за учените, че различията между нивата на застаряване при хората се крият в сложните взаимодействия между гените, социалните взаимоотношения, средата и начина на живот. Въпреки че сте родени с определен набор от гени, начинът, по който живеете, може да повлияе върху начина, по който те се проявяват у вас. Някои фактори от начина на живот дори могат да задействат определени гени или да ги изключат напълно.

Дълбоко в генетичното сърце на всички наши клетки са теломерите или повтарящите се сегменти от некодиращата ДНК, които се намират в краищата на хромозомите ни. Там те образуват капачки (в краищата на хромозомите) и запазват генетичния материал от разрушаване. Скъсявайки се с всяко клетъчно разделение, те помагат да се определи бързината на остаряване на клетките. Когато станат твърде къси, клетката спира напълно да се дели. Това не е единствената причина, поради която една клетка може да остане в покой - съществуват и други натоварвания върху клетките, които ние все още не разбираме много добре, но скъсяването на теломерите е една от основните причини, поради които те остаряват. "Ние сме посветили повечето от нашите кариери на изучаване на теломерите, а едно изключително откритие от нашите лаборатории ( видяно и в други лаборатории) е, че теломерите всъщност могат да се удължават," - обясняват те.

Какво означава това: стареенето е динамичен процес, който може да бъде ускорен или забавен - и в някои отношения дори обратим. До известна степен това е изненада за научната общност - теломерите не просто изпълняват заповедите, издавани от вашия генетичен код, те ви слушат. Храната, която ядете, вашият отговор на предизвикателствата, количеството упражнения, които изпълнявате, и много други фактори изглежда да влияят върху вашите теломери и могат да предотвратят преждевременно стареене на клетъчно ниво. Един начин да се радвате на добро здраве е просто да изпълнявате своята роля, насърчавайки здравословното обновяване на клетките.

"Хората, които показват високи нива на цинична враждебност, имат по-къси теломери."

Учените откриват, че няколко мисловни модели са нездравословни за теломерите, а един от тях е циничната враждебност. Циничната враждебност се определя от силен гняв и чести мисли, че не може да се вярва на хората. Някой с враждебност у себе си не мисли единствено: "Мразя да се редя на дълги опашки в хранителния магазин"; Той мисли още: "Този друг купувач съзнателно се опитва да ме пререди!" - и кипи от ярост. Хората с високи нива на цинична враждебност са по-предразположени към сърдечно-съдови заболявания, метаболитни заболявания и често умират в по-млада възраст. Те също така имат по-къси теломери. В проучване, мъжете, показали високо нива на цинична враждебност имат по-къси теломери от тези, чиито резултати за враждебност са ниски. Най-враждебните мъже са с 30% по-голяма вероятност да имат комбинация от къси теломери и висока теломераза (ензим в клетките, който помага за поддържането на теломерите в добра форма) - профил, който отразява неуспешните опити на теломераза да защитава теломерите, когато са твърде къси.

Тези мъже имат обратното на здравословен отговор на стреса. В идеалния случай, тялото ви реагира на стрес с повишаване на кортизола и кръвното налягане, последвано от бързо връщане към нормалните нива. Вместо това, когато тези мъже са изложени на стрес, тяхното диастолично кръвно налягане и нива на кортизол са занижени, знак, че техният отговор на стрес най-общо е повреден от прекомерна употреба. Систолното кръвно налягане се увеличава, но вместо да се върне към нормалните нива, то остава високо дълго след това. Враждебните мъже също имат по-малко социални връзки и по-ниски нива на оптимизъм. От гледна точка на тяхното физическо и психосоциално здраве те са силно уязвими на ранните заболявания и болестите, характерни за стареенето, които включват сърдечно-съдови заболявания, артрит, отслабена имунна система и др. Жените са склонни да имат по-ниска враждебност и страдат по-рядко от сърдечни заболявания, но има други психични виновници, които засягат здравето им, като например депресията.

Песимизмът е вторият мисловен модел, който оказва отрицателно въздействие върху теломерите.

Съществува голям брой доказателства, че песимизмът е рисков фактор за влошеното здраве. Когато песимистите развият заболяване, свързано със стареенето, като рак или сърдечно заболяване, то има тенденция да напредва по-бързо. Също като цинично враждебните хора - и хората с къси теломери, като цяло - те демонстрират по-ниска продължителност на живота.

Руминацията или мисловното предъвкване - актът на повторно премисляне на проблемите отново и отново - е третият деструктивен модел на мислене. Как можете да различите руминацията от безвредното размишление? Рефлексията е естественият интроспективен анализ за нещата. Тя може да ви причини здравословен дискомфорт, руминацията ви кара да се чувствате ужасно. Мисловното предъвкване никога не води до решение, единствено до нездраво повторение.

Хората, които имат склонност да руминират, изпитват повече депресия и тревожност, които от своя страна са свързани с по-къси теломери.

Четвъртият токсичен модел на мислене е потискането на мисълта или опитът да се отстранят нежеланите мисли и чувства.

Даниел Уегнер, социален психолог от Харвард, веднъж попада на мисъл от великия руски писател Лев Толстой, която гласи: "Опитайте се да си поставите тази задача: да не мислите за полярна мечка и ще видите, че проклетото нещо ще идва в мисълта ви всяка минута." Уегнер поставя тази идея на тест чрез серия от експерименти и идентифицира явление, което нарича иронична грешка. Това означава, че колкото по-силно отхвърляте мислите си, толкова по-силно те извикват вашето внимание.

Ироничната грешка също може да е вредна за теломерите. Ако се опитаме да управляваме стресови мисли, като ги заравяме дълбоко в нашето подсъзнание, те просто се връщат.

Последният вреден модел е мисловно блуждаене.

Психолозите от Харвард - Кълъфсуърт и Гилбърт - откриват, че прекарваме половината от деня си в мислене за нещо различно от това, което правим. Те установяват още, че когато хората не мислят за това, което правят, те не са толкова щастливи, колкото когато са ангажирани с дейността. По-специално, отрицателното мисловно блуждаене - негативните мисли или желанието да сте някъде другаде – най-често водят нещастие след себе си.

Отрицателните мисловни модели, които описахме по-горе, са автоматични, преувеличени и контролиращи. Те поемат ума ви; Сякаш поставят превръзка около мозъка ви, така че да не можете да видите какво наистина се случва наоколо. Но когато станете по-наясно с вашите мисли, сваляте очилата. Това не спира непременно мислите, но имате повече яснота. Дейностите, които насърчават по-доброто осъзнаване на мисълта, включват различните видове медитация, наред с повечето форми на упражняване на ума и тялото, включително бягането на дълги разстояния.

Усъвършенстването на мисълта може да стимулира устойчивостта на стреса. С течение на времето се научавате да се сблъсквате със собствените си руминации или проблемни мисли и да им казвате: "Това е просто мисъл. Тя ще избледнее." Това е тайна на човешкия ум: не е нужно да вярваме на всичко, което мислите ни казват. Или така разпространеното изречение, което може би сте чели някъде - "Не вярвайте на всичко, което мислите".

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: пак там

Източник: ideas.ted.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаИсторияИзследванияНаправления в медицинатаСнимкиСпортСпециалистиАлт. медицинаНормативни актовеЛеченияТестовеХранене при...ПатологияФизиологияОрганизацииКлинични пътеки