Начало Психология Социална психология Групова динамика Не ме превръщай в предмет!

Не ме превръщай в предмет!

Не ме превръщай в предмет! - изображение

Превръщането на друго човешко същество в обект, предмет, инструмент, служещ на друга личност, без оглед на личните му чувства, мнение и желания се нарича опредметяване.

Как действа опредметяването

Информацията за най-страшното опредметяване на човешко същество, за което сме чували, стига до нас благодарение на криминалната хроника. Там жертвата на насилие е била използвана, като предмет, за да се изпълни желание на насилника. Тогава жертвата е спряла да бъде, човешко същество и е имала само качествата на средство или обект за деятеля, властващ над нея. Господстващ, използващ, владеещ – думи, описващи загубата на хуманността в подобни случай.

Опредметяването на друго човешко същество освобождава индивида от границите на приемливото поведение. То е предпоставка за грубост, дори в нормални отношения (опредметената колежка в офиса, третирана като сексуален обект, преживява изключително много неудобни мигове). Нормално е да го намирате нередно, защото това е действие на друг, което се счита за неприемливо и може да бъде изключително неприятно.

Имало е време, в което опредметяването е било нормално

Опредметяването на ”другия” е проблем с огромно развитие в историята на човечеството. През вековете е имало няколко фази, в които се е третирало по различни начин.

- Опредметявали са се роби, каторжници, “нисши раси “ — напълно отречена визия, поради факта, че е разрушителна и нехуманна. Подобно отношение, към други човешки същества, сваля моралните норми на човека. Създава предпоставки за насилническо поведение (без угризения на съвестта). Унищожава идеята за човечност. Опредметяването в такъв мащаб всява смут в съвременния социум, то е напълно отречено от цивилизованите страни, като се насърчава тоталното му изкореняване навсякъде по света.

- Опредметявани са жените — жената е била възприемана по-долу от мъжа векове наред, тя е била обект на социално приемливи (за онези времена) действия, които никога не биха застигнали мъж. По-ниски заплати, сексуален тормоз, дискриминация на база пол, всичко това е било причина за надигането на феминистките на шумни протести. Протестите са свършили работа, опредметяването на жените, като обекти на удоволствие и по-нисши същества е било избутано в графа неприемливо.

Вече не се случва явно и ако някой опредметява някого, не си позволява да го показва явно. 

На теория живеем в период, в който хората трябва да са разглеждани като личности, а не като инструменти или обекти. Би трябвало да вземат предвид правата, качествата, способностите на личността. И въпреки това в редки случай някой, използва някого, без да се замисли, с какви мотиви действа. Или по-лошо, знаейки, че опредметява човешко същество.

Защитени ли сме от опредметяване

Колко пъти ние самите сме мислили за подчинен, като за изпълнител на някаква задача и нищо повече. Дали не третират и нас понякога така? Единичен случай ли е?

Не зачитайки факта, че срещу им има личност и забравяйки наличието на човешки чувства, хората правят първите стъпки към опредметяване. А това може да се случи във всяка ситуация. От неудобството да сме обект на сексуален тормоз, до престъпни действия, в които човешката личност няма статус на такава, за насилника.

Защо опредметяването се случва

Има ред причини, поради които хората си позволяват опредметяване на някой от околните. Една от тях е, че тихомълком подобен модел на поведение се лансира нерядко по медии, от родител или с оправдание на еволюционните процеси. Случва се на база различия в статуса — пол, работа и доход, здравен статус. Опредметява се, защото умът е склонен да засича точно определени, търсени качества — красота, беззащитност, бедност и да ни побутва към рационално действие, незачитащо чуждата личност, защото така би било по-лесно. Последиците са ясни — контрол, сексизъм, дори насилие.

Как се избягва опредметяването

В социума се работи доста по този въпрос, приемат се закони, предотвратяващи сексуалния тормоз на работа и дискриминацията. Действат организации на международно ниво, защитаващи жертвите на опредметяване от последствията, които са принудени да търпят. Работи се усилено за възпитаването на децата в морални добродетели и зачитане на личността. Със същите цели се отглеждат уважение, толерантност, отговорност, в дома. Зачитането на личността е едно от качествата, които се придобиват в детска възраст, то върви ръка за ръка с емпатията.

Случва се да опредметяваме другиго. Нека помним, че подобно поведение би наранило самите нас, и да опитваме да пазим околните.

За съжаление се случва и ДРУГ да опредметява нас. Как да реагира личността е избор, зависещ от много фактори и единственият съвет, който може да се даде е, че истинските чувства (изключващи пренебрегването на хуманността) са плод на човечност. Има много начини да накарате друг човек да поноси обувките ви, голям процент от тях биха му напомнили, че и двамата сте първо хора. Вие най-добре ще изберете своя способ, да покажете на другия личността си и да му напомните да я зачита.

Автор: Станислава Тонева

Снимка: forbes.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноСпортИнтервютаАнкетиБотаникаЛечения