Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Не позволявайте на съжалението да ви обсеби

Не позволявайте на съжалението да ви обсеби

Не позволявайте на съжалението да ви обсеби - изображение

Съжалението е отрицателната емоция, която възниква, когато човек вярва, че предходни негови действия или поведения са можели да доведат до по-добър резултат. То е тясно свързано с чувство на вина и срам. Често изразяваме емоцията на съжаление към другите под формата на извинение.

Какво представлява

Отрицателно емоционално състояние и когнитивно изграждане на алтернативно поведение или решение.
Дори, ако алтернативното решение или поведение е много невероятно или невъзможно, то може да накара човек, който изпитва съжаление, да приложи известна степен на самоувереност.

Съжалението може да се характеризира с негативен поглед назад в миналото като цяло или за конкретен инцидент. Например, човек може да се чувства зле за начина, по който е прекарал живота си и да бъде измъчван от съжаление. Като алтернатива, може просто да се чувства зле за конкретен инцидент – например, че се е скарал с майка си, последният път, когато са се срещнали. Обикновено е дълготрайна емоция и хората могат да кажат, че са измъчвани от чувства на съжаление, които не могат да преодолеят. За радост може да бъде и краткотрайна — например, едно дете може да съжалява, че е прекъснало разговор на сестра си и след това бързо се преживее това съжаление. Фактът, че е свързано с миналото, обаче, може да го направи особено тежка емоция, тъй като действията, довели до него, не могат да бъдат променени.

Чувството на съжаление е често срещана тема за узряването и стареенето, особено когато хората правят преглед на своя живот.

Може ли съжалението да бъде полезно

Колкото и да е странно – да. Съжалението може да бъде от полза, като помага на лицето, което го изпитва, да достигне прозрение и да подобри уменията си за вземане на решения в бъдеще. Изследвания от последните две десетилетия дори работят над теорията, че съжалението е основна психологическа конструкция, свързана с вземането на решения, справянето с предизвикателствата и ученето.

Психично здраве и съжаление

Въпреки че съжалението може да доведе до положителна промяна в живота на индивида, по-често е свързано с негативни ефекти над човешкото щастие.
Съжалението може да доведе до:

- Склонност към вземане на повлияни решения (доста често неправилни);

- тревожност, причинена от многократно мислене за възприемания като по-добър избор или поведение;

- хронично чувство на тъга и дисфория.

Различните степени на вина са два вида — срам и гняв

Съжалението може значително да попречи на щастието, защото често кара хората да изпитват срам, тъга или разкаяние за решенията или начините, по които са прекарали живота си. То може да допринесе за поява на депресия, но и тя самата може да предизвика чувство на съжаление, което не е съществувало преди това.
Терапия със специалист може да повлияе силно и да подпомогне хората, изпитващи затруднения да се справят с чувството за съжаление. Когато хората прекарват години, придържайки се към някаква тъга, често се нуждаят от помощ, за да я преодолеят – най-добрият избор при подобни обстоятелства е работата с терапевт.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: goodtherapy.org
Сниимка:medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСнимкиЛеченияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиСоциални грижиХранене при...Алт. медицинаВидеоСпортЗдравни проблемиТестовеАнкетиИзследванияБотаникаИнтервютаСпециалистиОрганизацииИсторияКлинични пътекиЗаведенияНормативни актове