Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Професорът на щастието Тал Бен-Шахар: Щастието е цялостно усещане за удоволствие и смисъл

Професорът на щастието Тал Бен-Шахар: Щастието е цялостно усещане за удоволствие и смисъл

Професорът на щастието Тал Бен-Шахар: Щастието е цялостно усещане за удоволствие и смисъл - изображение

Не е нужно да се ръководите от идеята, че всичко, което правите, трябва да ви носи щастие и удовлетворение. Нито пък да живеете с погрешната представа, че щастието е нещо, което се търси или се чака, или „каца веднъж на рамото”.

„Да бъдеш щастлив означава просто да се наслаждаваш на това, което имаш сега. Щастието е цялостно усещане за удоволствие и смисъл”, обяснява проф. Тал Бен-Шахар, професор в Харвардския университет, преподавател по позитивна психология и психология на лидерството. Лекциите му „Наука за щастието” са сред най-посещаваните в цялата история на престижния университет.

Как да бъдем по-щастливи? Вижте няколко предложения от професора на щастието - Тал Бен-Шахар:

Лични отношения:

Междуличностните отношения лице в лице (а не чрез екран) ни носят удоволствие, което води до щастие. Когато прекарваме време с хора, които обичаме, ние инвестираме време в себе си и в нашето благополучие.

Опростяване на живота:

Понякога твърде много се фокусираме върху това да сме бързи – концентрираме се върху препълнения списък със задачи, ангажименти, срещи. Лесно е да се изгубите в целия този хаос, наречен „нормално ежедневие”. Опростяването ще направи живота ви значително по-лесен. Приемете, че не можете да свършите всичко и е напълно невъзможно да сте навсякъде, така че когато съставяте списъка си със задачи, опростявайте максимално и ги разпределяйте разумно във времето. Опитайте да се фокусирате върху това, което правите, и му се насладете.

Физическа активност:

Упражненията спомагат за облекчаване на напрежението, подобряване на кръвообращението и стимулиране на производството на ендорфини, които, както знаете, насърчават чувството за благополучие.

Изразявайте благодарност:

Бъдете благодарни и оценете това, което ви е накарало да се чувствате щастливи. Да осъзнаваш всичко, което имаш и да не го приемаш за даденост, е сигурен път към щастието и благополучието.

Разрешете си да бъдете човек:

Всички се вълнуваме, всички имаме чувства, всички грешим и всички реагираме на това, което се случва около и с нас. Трябва да се чувствате свободни да се изразявате без страх от това, което другите ще ви кажат. Емоционалната интелигентност ще ви осигури ключа към опознаването на собствената ви същност и ще задълбочи отношенията ви с другите.

Отделете време за хобитата си:

Въпреки заетото и напрегнато ежедневие, се старайте да отделяте време за нещата, които обичате да правите – това ще направи живота ви пълен и щастлив. Ето защо отделянето на време за интересите и хобитата ви, трябва да бъде задължително.

Можем ли да се научим да сме щастливи?

Според професор Тал Бен-Шахар отговорът е да, можем. Той дори е на мнение, че щастието трябва се преподава в училище. Да бъдеш щастлив не означава да си добре през цялото време. Да бъдеш щастлив означава да знаеш как да толерираш неприятните чувства, означава да не позволяваш лоша ситуация или лоши условия да повлияят на чувството ти на удовлетворение и благополучие.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: perfectchaos.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСоциални грижиНовини