Начало Психология Поведенческа психология Патология Орторексия: здравословното хранене в неговата крайност

Орторексия: здравословното хранене в неговата крайност

Орторексия: здравословното хранене в неговата крайност - изображение

Когато чуете да се говори за здравословно хранене, вероятно първите образи, които изникват в ума ви, са тези на свежи плодове и зеленчуци, естествени продукти и нискокалорични ястия. За някои хора обаче здравословното хранене представлява форма на хранително разстройство. Орторексия нервоза – едно от не толкова известните разстройства на храненето – започва да засяга все повече и повече мъже и жени, особено покрай безкрайния низ от реклами, предавания и гурута, проповядвайки ни ползите от спазването на диети и чистото хранене.

Затлъстяването се смята за огромен проблем за американците, като справянето с наднорменото тегло се приема за важна инициатива и в много други държави. Вероятно си задавате въпроса как тогава здравословното хранене може да се възприема като форма на хранително разстройство. Самият избор на храна не е проблемът. В същността на орторексията е обсебването от приема на здравословни продукти, което превръща един на пръв поглед полезен начин на живот в опасна практика.

Терминът орторексия нервоза не е официално признат от Американската психиатрична асоциация и не фигурира в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5 като хранително разстройство. Самото наименование на състоянието е формулирано от американския лекар Стивън Братман през 1997 г. Терминът буквално се превежда като "правилна диета". Лекарите и специалистите по психично здраве определят индивидите с орторексия като обсебени от качеството на консумираната храна. Именно по това се различава орторексията от познатите хранителни разстройства като анорексия нервоза и булимия нервоза, при които се наблюдава нездравословна фиксиране върху количеството.

Въпреки че не са универсално приети, засега са предложени два критерия за диагностициране на хранителното разстройство. Според първия критерий индивидите, които страдат от орторексия, трябва да страдат от натрапчиви идеи, свързани със здравословното хранене, които водят до прекомерно емоционално страдание спрямо хранителните продукти, смятани за нездравословни или нечисти. Вторият критерий гласи, че е необходимо да се наблюдава значително негативно влияние върху нормалното функциониране вследствие на компулсивното поведение и прекомерно ментално фокусиране върху здравословната храна.

Орторексията често остава незабелязана, тъй като в днешно време не изглежда толкова необичайно човек да бъде прекалено зает с избора си на хранителни продукти. Ние сме непрекъснато бомбардирани с реклами за спазването на най-новите и ефективни диети и тренировъчни програми, че изглежда сякаш всеки втори от нас спазва диета или има желание да консумира по-здравословни ястия. Всичко в излишък обаче може да се превърне в сериозен проблем.

Кои са основните симптоми на хранителното разстройство?

Както вече споменахме малко по-горе в статията, най-важното разграничение между орторексия нервоза и други, по-често срещани разстройства на храненето е фокусът на угрижеността и безпокойството. Въпреки че е възможно страдащите от орторексия да се стараят да постигнат идеално тяло, самото състояние се подхранва от желанието да се консумират само чисти и здравословни храни, като основната цел е поддържането на перфектна диета. Един човек с орторексия например може да премахне от режима си на хранене всеки продукт, който се счита за нездравословен или нечист. В тази група се включват храни, съдържащи:

 • Изкуствени аромати, оцветители или консерванти
 • Мазнини, захар или сол
 • Пестициди или генетично модифицирани храни
 • Животински или млечни продукти
 • Всяка друга съставка, смятана за нездравословна

Ако страдате от орторексия, може да демонстрирате редица натрапливи поведения, свързани с консумацията на храни. Тези поведения могат да включват:

 • Натрапливи притеснения относно ефекта от избора на храната върху здравето. С други думи, натрапливи мисли за влияниет на консумираните хранителни продукти върху медицински състояния като астма, тревожност, алергия или проблеми с храносмилането.
 • Силно ограничаване на вида на консумираната храна. Това се дължи на изключването на редица продукти, тъй като се считат за неприемливи за перфектната диета. В много от случаите индивидите с орторексия премахват от менюто си редица храни, което може да доведе до консумацията само на 10 или по-малко вида храни.
 • Избягване на храни заради евентуални хранителни алергии, които обаче не са установени от лекар или чрез изследване.
 • Значително увеличаване на приема на пробиотици, билкови лекарства и други добавки, за които се смята, че имат здравословен ефект върху организма.
 • Ирационална загриженост относно начина на приготвяне на ястията. Тези тревоги могат да са свързани с техниките за измиване на продуктите и почистването на приборите и съдовете.

Освен натрапливото поведение страдащите вероятно ще изпитат и редица интензивни емоционални реакции към храната. Тези емоционални симптоми могат да включват:

 • Чувство на удовлетворение и щастие от чистото и здравословно хранене
 • Чувство на вина, когато консумират продукти, които не се считат за здравословни и чисти
 • Твърде много време, прекарано в мисли за храна и консумация на храна
 • Редовно предварително планирано хранене; чувство за вина и недоволство, когато ястията не се планират предварително
 • Критични, осъдителни мисли за други хора, които не следват техния хранителен режим
 • Избягване да се консумира храна далеч от дома или ястия, които не са приготвени в собствената кухня, тъй като трудно ще се намерят ястия, съобразени с дадения план за здравословно хранене
 • Избягване на консумация на купена храна или приготвяни от други хора ястия
 • Ограничаване на комуникацията с приятели и роднини, които не споделят същите вярвания относно храната
 • Депресия
 • Тревожност
 • Резки промени в настроението
 • Чувства на срам
 • Себеомраза
 • Социална изолация
Обръщането на внимание на храната, която консумирате, и поддържането на здравословен режим на хранене е напълно разбираемо и похвално начинание. Въпреки това, когато натрапчивите поведения и непрекъснато фокусиране върху здравословното хранене започват значително да понижават качеството ви на живот, може да се окажете с тегло по-ниско от нормалното, липса на важни витамини и минерали или някакъв друг вид заболяване вследствие на тежките ограничения от диетата. Освен това орторексията може да окаже негативно влияние върху междуличностните ви отношения и качеството на вашата работа. Напълно е възможно хранителното разстройство да бъде придружено и от негативна самооценка и ниско самочувствие.
 

Диагноза

Вероятно мислите, че хранителното разстройство не е толкова често срещано, тъй като не е официално признато от Американската психиатрична асоциация и няма посочени критерии за диагноза в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства 5. Всъщност диагнозата се поставя на все повече хора. Ако се чудите дали страдате от хранителното разстройство, се опитайте да отговорите на следните въпроси:

 • Понякога иска ли ви се да спрете да мислите толкова често за храната и да инвестирате повече време в мислене за любимите си неща и хора?
 • Постоянно ли се питате дали даденият продукт е полезен или вреден?
 • Чувствате ли вина или срам, когато нарушавате вашата перфектна диета?
 • Изглежда ли ви физически невъзможно да консумирате храна, приготвена от някой друг?
 • Чувствате ли пълен контрол, когато се придържате към планираната, здравословна, чиста диета?
 • Гледате ли отвисоко на хората, които ядат по-малко здравословни ястия от вас?

Ако сте отговорили с "да" на някои или всички тези въпроси, е възможно да страдате от орторексия. Тя представлява сериозно състояние и може да окаже негативно влияние върху благополучието ви и социалния ви живот. Препоръчително е да потърсите медицинска помощ, ако вие или ваш близък страда от орторексия.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИнтервютаЛюбопитноПсихологияЛайфстайл