Начало Психология Социална психология За психологията Повечето проблеми в живота ни са създадени от хората, включително от нас самите… Какво не е наред с човешките същества

Повечето проблеми в живота ни са създадени от хората, включително от нас самите… Какво не е наред с човешките същества

Повечето проблеми в живота ни са създадени от хората, включително от нас самите… Какво не е наред с човешките същества - изображение

Нашият живот е изпълнен с много предизвикателства. Всички се борят с лични проблеми като стрес, безпокойство, депресия, съмнение, пристрастяване и тревоги за нашето здраве, финанси и бъдеще.

Взаимоотношенията ни с нашите партньори, деца и други членове на семейството често са затруднени от конфликти, а често и имаме проблеми и с колеги, съседи и т.н. Обществото натрупва напрежение от други източници като престъпления, насилие, икономически проблеми, предразсъдъци, политически раздори, тероризъм и екологични катастрофи.

Всички тези проблеми са сложни, а техните решения - трудни. Но между тях има обща връзка. В по-голямата си част те са причинени от хора. Повечето от проблемите, с които се сблъскваме - в себе си, в нашите отношения с други хора и в обществото - са причинени от хора. Разбира се, има няколко проблема, които не изискват намесата на човека (торнадо и земетресения), но повечето са по негова вина. Човешкото поведение е най-голямата причина за трудностите, които всеки от нас изпитва в живота. Повечето проблеми са създадени от хората, а – може би изобщо няма да се изненадате, хората, които причиняват нашите проблеми, доста често сме ние самите.

Тук се крие основен парадокс за човешката природа. От една страна, човешките същества са използвали своята интелигентност, творчество и способност да работят заедно в групи, за да подобрят живота си драматично чрез наука, технологии, правителство, философия, образование, здравеопазване, изкуство и други характеристики на човешката цивилизация. Но, от друга страна, човешките същества не спират да се държат по силно недобросъвестни начини, които създават редица социални, релационни и лични проблеми както за себе си, така и за другите. Как e възможно хората да са толкова интелигентни и ефективни, но и толкова нефункциониращи? Какво не е наред с хората?

Философи, психолози, писатели, теолози и други се борят с този въпрос от векове. Сърцевината на много от тези проблеми е широко разпространената човешка склонност да се фокусираме в себе си преди всичко. Всички виждаме това - всички ние се фокусираме предимно върху себе си и върху нашия живот и виждаме света най-вече от наша гледна точка. Но хората обикновено са по-заети със себе си, отколкото трябва да бъдат. И прекомерната им самонасоченост, егоцентризъм и егоизъм стоят в основата на много проблеми, и може би най-вече на нашите собствени.

Когато хората например извършват престъпления, това е почти винаги, защото те са поставили собствените си интереси толкова далеч над благосъстоянието на други хора, че крадат, ограбват, нападат, убиват или нараняват по друг начин, за да получат това, което искат. В екстремни случаи, терористични действия, се коренят в краен егоцентризъм и егоизъм, както и повечето войни започват, когато някоя от страните се чувства оправдана да атакува, за да постигненякаква колективно егоистична цел.

Предразсъдъците и дискриминацията са фундаментално егоцентрични реакции, както и алчността, измамата и несправедливо отношение към другите хора. Много от конфликтите в нашия личен живот произтичат от нашето егоцентрично убеждение, че другите хора трябва да направят това, което искаме от тях, или от егоцентричното им убеждение, че трябва да вършим това, което искат. Също така, много от нашите аргументи с други хора достигат до задънена улица, защото всички са сигурни, че те са прави. И тази неоснователна сигурност в нашите вярвания захранва политически, религиозни и културни конфликти на всеки ред. Ние дори сме склонни да стигнем до крайности, само защото други хора не са съгласни с начина, по който ние виждаме нещата.

Дори в своя вътрешен свят нашата загриженост за себе си често подхранва тревожност, стрес, срам или недоволство. Всъщност, нашите размишления за себе си и за живота ни могат да създадат стрес и нещастие, дори когато нещата в момента са добре. Разбира се, за да живеем щастливо и ефективно, трябва да мислим за себе си, но нашите мисли за себе си често са обсесивни и притеснителни. Така че хората често търсят начини да изключат този нежелан поток от мисли, независимо дали чрез медитация или с по-малко полезни стратегии като прекомерна употреба на алкохол или наркотици.

В психологическия раздел на Framar.bg ще продължим разглеждаме този парадокс на човешката природа - начините, по които нормалната човешка склонност да поставяме себе си в центъра, да бъдем егоцентрични и егоистични, създават проблеми и подкопават качеството на нашия живот. Ще продължим и да ви запознаваме с различни начини, по които можем да подобрим собствения си живот, а вследствие на това да подобрим и обществото чрез насърчаване на по-малко егоистичен свят.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: rincondelemprendedor.es

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиИсторияНовиниСоциални грижиРецептиНаправления в медицинатаЛичностиОрганизацииНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛечения