Начало Психология Социална психология Аз Разберете кой е вашият архетип — част 2

Разберете кой е вашият архетип — част 2

Разберете кой е вашият архетип — част 2 - изображение

Какво всъщност означава архетип? Психологът Карл Юнг популяризира идеята, че всички приемаме универсални митични знаци, които представят фундаментални, общи преживявания. Ако човек познава архетипа, който има най-силна роля в личността му, успява да добие нови познания за цялостната си идентичност, поведение и варианти за развитие. Може би ще се познаете в някой от тези?

Кралски

Кралският архетип се отъждествява със сила и контрол. Ако това е вашият архетип, най-вероятно имате (или жадувате) доста скъп начин на живот. Човекът, носещ този архетип е най-щастлив, когато влага пари в неща, които имат истинско значение за него. Така може да се окаже много активен в благотворителност, подкрепа за бизнес или творчески начинания. Проблем на този архетип е, че понякога не успява да разбере, че парите не са решение на всички проблеми.
Характеризира се с добри умения за бизнес организиране и сделки, може да помогне при политическа кариера и да направи попрището на ръководител наистина успешно.

Знаменитости с този архетип са: Бионсе, Ерик Шмид и Хилари Клинтън

Духовен

За тези, които се идентифицират с духовния архетип, вярата е от първостепенно значение. Това може да бъде религиозна убеденост, но може да бъде и такава в силата на Вселената. Ако сте в съответствие с този архетип, най-вероятно се молите често или влагате изключително много енергия в позитивни мисли.

Когато създадете смислени връзки с другите, постигнете душевен мир или видите знак за божественото провидение, вие сте истински щастливи и доволни. Препятствия се изправят пред вас, когато предполагате, че по-висша сила ще ви насочи в правилната посока, без да положите лични усилия.

Знаменитости с този архетип са: Далай Лама и Папа Франсис

Създаващ стилови течения

За да се вписвате в този архетип, значи вашият свят се върти около естетиката. За някои това може да се изразява предимно в дрехи и стил, докато за други фокусът пада върху декориране и хранене. Ключовата тема е истинската грижа за това как изглеждат нещата и красотата. Ако сте създаващ стилови течения, то хората непрекъснато ще ви стимулират за нови анализи и творчески решения. Това ви кара да се чувствате добре и прави живота ви по-смислен. От друга страна, е необходимо усилие, за да потушите импулса си да преценявате и етикетирате другите. Не всеки има вашия изискан вид. Идеалната кариера за вас е тази на интериорен или моден дизайнер.

Известни личности с този архетип са: Ема Стоун, Сара Джесика Паркър и Ралф Лорън.

Изследовател

Той е свързан изначално с промяната. Ако е вашият основен архетип, то вие не успявате да се спрете задълго на едно място или в едно поприще, като вероятно сте любопитни и доста смели. Начинът, по който изследователят може да намери своето щастие, не е само чрез физически пътувания, но и чрез умствени такива. Той се опитва да изследва нови идеи почти постоянно. Един от навиците, които му пречат, е страхът от обвързване с нещо задълго. Рутината го плаши, а това може би не му дава възможност да развие някой аспекти в живота си.
Добра кариера при този архетип е тази на пилота или пътуващият изпълнител. Като цяло изпитателите също са доста близо до този архетип.

Може би най-известната личност с този архетип е Нийл Армстронг.

Адвокат

Ако адвокатът е вашият основен архетип, вероятно доброволно отделяте много време за каузите, в които вярвате. Те могат да бъдат много различни, в зависимост от личността ви, инвестициите, които можете да направите и ангажираността ви, но основата винаги е една - надеждата. Хората от този тип усещат, че живеят щастливо, едва когато променят живота си дотолкова, че да отговаря на тяхната ценностна система. Това, за съжаление, понякога води до липса на гъвкавост и занемаряване на редовната актуализация по политически и етични теми. Адвокатът често се насочва към кариера, включваща екология, правата на животните, феминизма, расовото равенство или човешките права.

Хубаво е, че можете да намерите удовлетворение във всичко – от доброволна работа през уикенда до дългосрочна длъжност като главен изпълнителен директор на екологична компания.

Знаменити личности с този архетип са: Ганди и Нелсън Мандела.

Интелектуален

Интелектуалния архетип концентрира много от енергията си над основния си интерес — събиране на възможно най-голямо количество информация. Мотото на този архетип е „знанието е сила“, като носителите му ценят много повече фактите и ученето, отколкото интуицията. Този архетип изпитва щастие, когато обсъжда нещата, с които е запознат добре и когато животът му е сравнително предсказуем.

Трудностите в живота на интелектуалния архетип включват излизане от зоната на комфорт и приемане, че невинаги е възможно да се съберат всички факти, преди да се направи важен избор.

Академичните работни места в областта на история, философия и социология могат добре да се съчетаят с характеристиките му.

Бележити хора с този архетип са: Леонардо Да Винчи и Платон.

Споделете ни в коментарите кой архетип ви описва най-точно.

Останалите архетипи можете да прочетете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: thelawofattraction.com
Снимка: thelawofattraction.com

Още по темата:

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология