Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Развитието на мозъка на бебетата, чиито майки употребяват наркотични вещества

Развитието на мозъка на бебетата, чиито майки употребяват наркотични вещества

Развитието на мозъка на бебетата, чиито майки употребяват наркотични вещества - изображение

Изследване от 2010 г. гласи, че всеки ден близо 650 от бебетата, родени в САЩ, са били изложени на наркотични вещества или алкохол по време на бременността. Изолирането на ефектите на отделните вещества върху развитието на мозъка на новородените е трудна и предизвикателна задача. Ситуацията се усложнява от други фактори, които често съпътстват зависимостта на майките. Повечето от тези жени живеят в бедност, страдат от недохранване и използват повече от един наркотик.

Степента на негативното въздействие на наркотичните вещества върху зародиша зависи от използваното от майката количество, както и етапа на развитие на нероденото.

В тази статия сме поместили едни от най-често използваните наркотици и техния ефект върху мозъчните функции на бебетата.

Тютюн

Тютюнопушенето нарушава обмяната на кислорода, която ембрионът си набавя чрез плацентата. Според обширно проучване, наречено Отавско пренатално изследване, негативните последици от пушенето на цигари и марихуана по време на бременността са значителни. Бебетата, родени от майки пушачи, реагират по-малко на звукови стимули и се адаптират към нови шумове много по-трудно от децата на жени, които не практикуват тютюнопушене.

С напредване на възрастта (от 12 до 24 месеца) малчуганите от групата, които са били изложени на вредните вещества на тютюна по време на пренаталното си развитие, имат по-ниски резултати на упражненията, свързани с когнитивните функции и разпознаването на звуци, което от своя страна води до проблеми с езика и говора.

Също така тези деца са по-склонни да бъдат импулсивни и да имат по-ниски резултати на експериментите, включващи краткосрочната памет, за разлика от връстниците си.

Алкохол

Докато множество изследвания ясно свързват значителната консумация на алкохол с негативни последици върху зародиша, все още съществуват противоречиви мнения относно ефектите от умерената или ниска консумация на алкохол върху развитието на бебето.

Пренаталното излагане на въздействието на алкохола води до редица усложнения, които са обобщени под термина фетален алкохолен синдром (ФАС). Състоянието представлява триада от симптоми, които включват лицев дизморфизъм, изоставане във физическото развитие и аномалии на централната нервна система. Децата, страдащи от ФАС, имат IQ от 60 до 85 точки (средната стойност е 100 точки).

Дори при отсъствието на ФАС резултатите на тестовете за интелигентност са сравнително по-ниски при децата, изложено на големи количества алкохол в утробата. Страдащите от ФАС малчугани, също така могат да проявят проблеми с езиково-говорните функции, както и с аритметиката, визуалната памет, аналитичните умения и разбирането и запомнянето на нова информация. Допълнително много деца, чиито майки са консумирали значителни количества алкохол по време на бременността си, демонстрират импулсивно поведение, агресия, разсеяност и трудности в комуникацията с другите и вземането на решения.

Марихуана

Това наркотично вещество се свързва с ниско тегло при раждане и негативни последици, свързани с развитието на мозъка, включително по-голяма честота на психични разстройства.

По време на първата седмица от живота си новородените, изложени на марихуана в утробата, показват леки симптоми на абстиненция и повишена чувствителност към уплаха. При някои бебета се наблюдава забавено развитие през първите 6 месеца, но те бързо успяват да го преодолеят. Независимо от това при навършване на 3 години тези децата имат проблеми с вербалните, абстрактно-визуланите и количествените умения, като след година продължават да проявяват трудности в говоренето и запомнянето.

Когато тези деца навършат 6 години, те започват да показват проблеми със задържане на вниманието и вземането на решения, като също така се наблюдават повишени нива на хиперактивност и импулсивност, които не изчезват с възрастта.

Кокаин

Реалният брой на бебета, изложени на въздействието на наркотика кокаин по време на пренаталното си развитие, е труден са определяне, като почти винаги майките, използвали стимуланта, злоупотребяват и с други незаконни вещества, алкохол и тютюн. Засегнатите новородени обикновено са по-малки, имат по-ниско тегло и по-малки глави, като при тях рискът от преждевременно раждане е увеличен.

Въпреки че бебета, чиито майки са употребявали кокаин по време на бременността, често показват по-ниски резултати на тестовете за определяне на интелигентността, ниското IQ се приема като вследствие по-скоро от рискови фактори като бедност, преждевременно раждане, средата на отглеждане и ниска интелигентност на родителите.

Бебета, изложени на негативните ефекти на кокаина в утробата, също така срещат трудности в усвояването на езика, които продължават до настъпване в училище, но постепенно се подобряват с възрастта. Проблеми, свързани с регулирането на поведението и вземането на решения, се наблюдават сред тази група индивиди.

Опиоиди

Значително малко качествени проучвания са изследвали негативните последици от опиоидите върху развитието на мозъка на бебето в утробата, тъй като демографските фактори, употребата на наркотици от страна на бащата и други съпътстващи зависимости оказват изключително негативно влияние върху децата.

Симптоми, подобни на тези на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивността, се наблюдават сред бебетата, изложение на въздействието на опиоидите в утробата, но честотата им зависи пряко от средата, в която живеят децата.

Данни, събрани от майки, употребяващи метадон и бупренорфин като вид лечение срещу зависимостта си по време на бременността, са противоречиви. Някои изследвания сочат, че сравнени с нормалната популация резултатите на децата им не се отклоняват от стандартните, докато други проучвания твърдят, че когнитивните им функции са значително засегнати. Хетерогенността на заключенията на учените са вероятно вследствие на фактори като продължителност на излагане на опиоиди, количеството на употребения от майката наркотик и наличието на други зависимости.

Заключение: Тези негативни последици допълнително затрудняват живота на бебето извън утробата. Въпреки това навременното идентифициране на състоянието на детето и поставянето на правилна диагноза, комбинирани с позитивна семейна среда и специализирани образователни програми, спомагат за намаляване на негативните ефекти от пренаталното излагане на наркотични вещества.


По статията работи: Нора Маркова

Източник: pro.psychcentral.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлСнимкиПсихологияИсторияНормативни актовеЛюбопитноАнкетиЗдравни съветиИзследванияЛеченияБотаникаСпортОрганизацииТестовеХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиКлинични пътекиФизиологияСпециалистиПроизводители