Начало Психология Поведенческа психология Патология Самоубийството при децата - какво трябва да знае всеки родител - част 1

Самоубийството при децата - какво трябва да знае всеки родител - част 1

Самоубийството при  децата - какво трябва да знае всеки родител - част 1 - изображение

Няма как смъртта на дете да не разбие сърцето. Подобно събитие не може нито да се приеме лесно, нито лесно да се забрави.

Но когато едно дете почине вследствие на самоубийство, това може да вцепени напълно хората, които се грижат за него – от скръб, от безмерна болка и мъчително недоумение.

За щастие самоубийствата при деца се случват много рядко. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ по-малко от 2 на всеки един милион деца на възраст от 5 до 11, умират вследствие на самоубийство. При юношите (на възраст от 12 до 17) е около 52 на милион. Средно около 33 деца на възраст под 12 се самоубиват всяка година в САЩ.

Детското разбиране за самоубийство и смърт

Имат ли децата дори представа за това какво е самоубийство? Да, имат – от изненадващо ранна възраст. Ето какво показва изследване на Brian Mishara, в рамките на което са интервюирани 65 деца от начални училища (класове от първи до пети, на възраст между 6 и 12). Основната цел на проучването била да се разбере какво знаят те за смъртта и самоубийство. Само един първокласник е бил запознат с думата "самоубийство", но почти всички са били наясно какво означава да „убиеш себе си” и са чували да се говори по темата по телевизията, от близките си и от съучениците си. Всички деца, които са знаели какво е да убиеш себе си или какво е да се самоубиеш, са били в състояние да опишат един или повече начини да се направи това. 

Интервютата на Mishara показват, че разбирането на децата за смъртта и самоубийството се увеличава с възрастта. Повечето първокласници знаят, че мъртвите хора не могат да се върнат към живота, всички второкласници са наясно, че всеки умира в крайна сметка. От друга страна много от децата в проучването са имали по-мътна представа относно подробностите за смъртта. Например, двама от всеки трима първокласници и един от всеки петима петокласници вярвали, че мъртвите хора могат да виждат и чуват. 

Ново изследване показва сходства в самоубийствата на деца и юноши

Ново проучване на The Research Institute at Nationwide Children’s Hospital, в рамките на което са анализирани национални данни за деца (на възраст от 5 до 11), както и юноши в по-ниската възрастова група (между 12 до 14), починали в резултат на самоубийство в периода между 2003-та и 2012 година, показва, че има някои съществени прилики и разлики между двете възрастови групи.

Приликите

И в двете групи процентът на момчетата е значително по-висок: 85% от децата и 70% от младите юноши, които са починали вследствие на самоубийство, са били момчета. Най-честите начини за самоубийство са обесване и задушаване (81% от децата и 64% от младите юноши). Следващият най-често срещан метод е чрез огнестрелни оръжия (14% от децата, 30% от младите юноши). 
И в двете групи, почти всички от смъртните случаи са се случили в дома (98% от децата, 88% от младите юноши) и в часовете между обяд и полунощ (81% от децата, 77% от младите юноши).
И в двете групи причините за самоубийствата са свързани с проблеми в отношенията: 60% от децата, които са починали в резултат на самоубийство, и 46% от подрастващите, са имали проблеми с приятели или членове на семейството. Училищни проблеми и скоро преживени кризи са сред останалите често срещани причини (между 30-40% от случаите на самоубийство при децата и юношите).

Разликите:

Резултатите от изследването показват и някои значителни разлики между двете възрастови групи, свързани с раса и психични заболявания.

Като цяло, много повече бели деца, отколкото чернокожи, посягат на живота си, но в същото време чернокожите деца формират непропорционален брой смъртни случаи вследствие на самоубийства: 37% от децата, които умират от самоубийство, са чернокожи, в сравнение с 12% от подрастващите. 
Друго изследване The Research Institute at Nationwide Children’s Hospital е установило, че честотата на самоубийствата сред чернокожите деца се е увеличила, а процентът сред белите деца е намалял. Те сравняват детските нива на самоубийства за два 4-годишни периода – първият започва през 1993 г., а вторият - през 2008 г. За чернокожите, степента на самоубийство се увеличава от 1,36 на 2,54 на милион, а при белите деца спада от 1,14 на 0,77 на милион. Не е ясно обаче защо.

Около една трета от децата и юношите, които са починали в резултат на самоубийство, са имали психични проблеми, но двете възрастови групи се различават по вида на заболяванията. Малките деца, починали в резултат на самоубийство, са страдали от проблеми като дефицит на вниманието, почти два пъти по-често отколкото от депресия  или дистимия (Дистимията е форма на хронична депресия, която се проявява с липса на енергия, общ негативизъм, чувство на неудовлетворение и безнадеждност) – 59% с дефицит на вниманието срещу 33% с депресия).

Сред по-големите деца обаче депресията е около два пъти по-честа - 29% с дефицит на вниманието срещу 66% с депресия. 

Самоубийството при  децата - какво трябва да знае всеки родител - част 2

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: psychologytoday.com
Снимка: kadinvekadin.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиЛеченияСнимкиСпортРецептиИнтервютаИсторияТестовеАлт. медицинаХранене при...ОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиБотаника