Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Само един-единствен въпрос може да определи дали връзката ви има бъдеще

Само един-единствен въпрос може да определи дали връзката ви има бъдеще

Само един-единствен въпрос може да определи дали връзката ви има бъдеще  - изображение

Един-единствен въпрос може да определи дали връзката ви има бъдеще и той е на какво се основава тя – на изгодата, която имате от нея, на удоволствията, които извличате от нея, или на доброто, което виждате в нея?

Важно е, разбира се, да отговорите на този въпрос честно и обективно, а за да направите това, помислете добре каква реално е вашата връзка, а не каква бихте искали да бъде. Отбележете също и това, което ви е привлякло в партньора ви още в началото на познанството ви, защото то може да е напълно различно от това, заради което сте с него сега. С течение на времето причините да бъдем с някого се променят и това е напълно нормално, защото отношенията ни се развиват и не са такива, каквито са били в началото.

Защо обаче някои връзки се развиват и процъфтяват, а други постепенно рухват?

Макар никой да не разполага с окончателна рецепта за успешна връзка, според психолози дълголетието на брака може да бъде предсказано и с помощта на древен философ, известен със склонността си към обширни разсъждения по темата за благосъстоянието.

Става дума за Аристотел, който в първия том на своята „Никомахова етика” казва, че обичаме три различни вида неща: тези, които са полезни, тези, които са приятни и ни доставят удоволствие, и тези, които са добри. Според древния мислител на всяка от тези три категории съответства определен тип приятелство.

Първият тип приятелство е между двама души, които са си взаимно полезни. Те виждат връзката си като възможност за някаква печалба, включително финансова. Може да са примерно двама души на около 40-годишна възраст, които инвестират средства в обща инициатива, от която очакват да спечелят пари.

Вторият тип приятелство е между двама души, на които им е приятно да бъдат заедно. Може да са например влюбени на 22 години, които заедно се забавляват страхотно.

Според Аристотел докато хората, свързани с тези два вида приятелство, получават от връзката си това, заради което са в нея, всичко ще е наред в отношенията им, но още в момента, в който парите или удоволствията секнат, приятелството им ще приключи.

Третият тип приятелство - основано на добродетелта, е трайното и истинско. Тези приятелства са по-устойчиви, защото се основават на доброто, което виждаме един в друг. Въпреки че не са мотивирани от търсенето на печалба или удоволствие, те често са и полезни, и приятни, но преди всичко – те са добри.

Според психолозите наблюденията на Аристотел върху приятелството не трябва да се ограничават само до платоничните партньорства. Неговата философия може да се приложи и в романтичните отношения.

Така например някои връзки се основават на изгодата или финансовата сигурност. Има хора, за които материалните нужди стоят на много по-преден план от всички останали. И макар подобни взаимоотношения да имат потенциала да продължават дълго, можем да предположим, че когато те престанат да бъдат изгодни за партньорите, „приказката” за тях бързо ще приключи.

Има и такива връзки, които се основават на взаимното удоволствие – то може да е силно физическо привличане, сексуално удоволствие, перфектни забавления или споделяне на обща страст към дадена дейност. Когато обаче удоволствието започне да отслабва,  се появяват и първите предвестници на раздялата.

Разбира се, няма нищо лошо в това партньорите да бъдат полезни един на друг, а още по-малко в това да си доставят удоволствие, да споделят обща страст, да се забавляват заедно – всичко това е част от здравите и щастливи взаимоотношения.

Всъщност може именно едно от тези две неща – ползи и удоволствия, да е било това, което ни е привлякло в партньора ни. Въпреки това, ако връзката ни е изградена само върху тях, е лесно да се предположи, че ни очакват проблеми, тъй като и изгодата, и удоволствието са нестабилни мотиви, които предначертават бъдещето на връзката ни, тоест, че тя ще съществува само докато отговаря на нашите нужди.

Третото и най-високо ниво на взаимоотношенията се основава на добродетелта. В този тип връзки партньорите се съсредоточават не върху това, което получават, а по-скоро върху това, което дават.

Някои психолози наричат този тип взаимоотношения "аристотелови". Те се основават на доброто, което откриваме в партньора си, на добрите неща, които ни свързват и които не спираме да храним.

Тези взаимоотношения са по-устойчиви, защото в крайна сметка се основават на характера. А добрият характер – за разлика от изгодата или удоволствието, е в пъти по-силен мотиватор за една връзка.

Ето затова, когато се питате дали връзката ви има бъдеще, на първо място си задайте въпроса кое е това, което я мотивира.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: cuidateconsalud.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниАнкетиСоциални грижиЗдравни съветиТестовеИстория