Начало Психология Социална психология За психологията Силата на психологическата устойчивост на жертвата

Силата на психологическата устойчивост на жертвата

Силата на психологическата устойчивост на жертвата - изображение

Концепцията за психологическата устойчивост е сложна и има много приложения. Сред тях е, важно да се подчертае, виктимологията. Този клон проучва хората, на които е нанесена вреда поради престъпление - т.е. жертвите на престъпление.

Веднъж, когато преживеем травмиращо събитие, като например да станем жертва на престъпно деяние от първа ръка, най-добре е да намерим начин да продължим да живеем нормално. Но това невинаги е лесно.

Изследователите са изучили различни методи или процеси, които помагат на хората да преодолеят травмата. С други думи, те са проучили капацитета на жертвите за устойчивост.

Независимо дали ще разглеждаме виктомологията като мисловна школа или като независим клон на психологията, това, което наистина е важно, е, че тази област на обучение идва от необходимостта да се обърне внимание на жертвата. Жертвата е често забравеният субект в света на престъпността.

Изследването на тази тема може едновременно да предотврати бъдещи престъпни деяния и да помогне на жертвите.

Темата "възниква" през 1973 г. по време на Първия международен симпозиум на виктимологията в Ерусалим, Израел. Това събитие консолидира виктимологията като истинска научна дисциплина.

Една от линиите на специалността е "процесът на виктимизация". Това в основата си е трансформацията, която кара някой да бъде или да мисли за себе си като за жертва.

Това явление включва много фактори и причини, които определят реакцията на субекта. Защото, в действителност, възприемането на травматичното събитие винаги е индивидуален процес.

Ето защо процесът никога няма да бъде еднакъв за всички. Той ще зависи от лични, социални и културни причини и т.н.

Процесът на "девиктимизация"

Имайки предвид нейната важност, концепцията за устойчивостта не е достатъчно проучена. Тя се основава на две основни идеи: да развием устойчивост на инцидента и да се възстановим.

Някои изследователи, като Янов-Булман (Janoff-Bulman), създават скала за измерване на това дали човек е устойчив или не. Тя е съставена от поредица изречения или изрази за анализ на самоуважението и капацитета за противопоставяне.

Субектът оценява всяка фраза по скала от 1 до 5 въз основа на това колко силно е съгласен или не е съгласен с изречението. Оттам изследователите получават резултат, който считат за свързан с устойчивостта на субекта.

Устойчивост при жертвите

Устойчивостта на жертвите се отнася до способността им да преодоляват травматичните събития или тази да не позволяват събитието да се намесва негативно в ежедневието им.

Различните автори предлагат различни дефиниции или перспективи по темата. По принцип съществуват две различни мисловни школи:

  • Френските автори свързват концепцията с посттравматичния растеж. Този феномен проучва или анализира възможността да се учим и растем вследствие от нежелани преживявания.

Бихме могли да го обобщим като "живееш, научаваш". Това би било позитивно проектиране на отрицателно събитие. Най-общо, приемате нещо отрицателно и го превръщате в нещо полезно.

  • Авторите от Съединените щати свързват концепцията с процеса на справяне. Те биха го определили повече като завръщането на личността към предишния й живот.

Жертвите могат да развият устойчивост. Това е способност, която произлиза от динамичен процес. Изследователите проучват "произхода" и възможните фактори, които насърчават устойчивостта.

Някои личностни черти благоприятстват развитието на устойчивост, както и особеностите на заобикалящата ни среда. Най-важният фактор обаче е нашето възприятие за себе си. Колкото по-позитивно е възприятието ни, толкова по-голяма е способността ни за устойчивост.

Това категорично не означава, че само устойчивите хора могат да преодолеят травматичните събития, но помага. Ето защо е важно да продължим да проучваме тази конкретна област.

Нужно е да знаем кои фактори ни помагат да развием психическа устойчивост. По този начин можем да намерим начини да насърчим и да помогнем на жертвите на травматични събития да ги преодолеят с възможно най-малко страдание.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: lamenteesmaravillosa.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиПсихологияЛайфстайлИнтервютаАнкетиЛюбопитноСнимкиБотаникаЛечения