Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Психологическата травма след пътен инцидент - на какво трябва да обърнем внимание

Психологическата травма след пътен инцидент - на какво трябва да обърнем внимание

Психологическата травма след пътен инцидент - на какво трябва да обърнем внимание - изображение

През 2016 година в България са регистрирани 7404 пътнотранспортни произшествия, в които са пострадали 9374 души и са починали 708. Плашещата статистика е едно от нещата, които карат обществото ни да се замисля, но за съжаление, не намалява инцидентите. След пътно транспортно произшествие всички се втурват да се погрижат за физическото здраве на участниците и се оказва, че психическата стабилност е напълно пренебрегната. А всеки може да се окаже психически травмиран от катастрофата, както шофьор и пътник, така пешеходец, или обикновен страничен наблюдател. Психическите травми могат да придобият дългосрочен и доста тежък характер, примери са тревожността, посттравматичният стрес и депресията, които могат да променят изцяло живота на страдащия.

Линда Матюс (ръководител на звеното за рехабилитационно консултиране в университета в Сидни) казва, че много хора се възстановят напълно, дори при тежки пътни катастрофи, но около 30% ще трябва да се справят с отрицателен психологически отговор. "Не зависи от тежестта на катастрофата или тежестта на произтичащите от нея наранявания – това е как човекът ги възприема", казва д-р Матюс. Ако смятате, че катастрофата е животозастрашаваща или някой е убит при инцидента, това може да повлияе на вашия психически отговор.

Повечето хора бързо ще преодолеят безпокойството, идващо като естествена реакция при стресиращ инцидент. Пълната гама от последствия се простира от липса, на каквито и да е резултати до силни симптоми на тревога, панически реакции и обсесивни (обсебващи) мисли. Честите симптоми на безпокойство след автомобилни катастрофи включват тревожност, голяма активност, чувство за раздразнение, невъзможност да се отпуснете или да спите нормално, липса на енергия, трудно концентриране, емоционално отрицателно настроение, гняв, обърканост, умора, безпомощност, усещане за липса на контрол. То може да докара до личностови и социални проблеми, защото ще направи спокойствието много крехко, а отношенията - изпълнени с емоционална нестабилност, която ги разрушава.

Д-р Матюс казва, че повечето хора, които се възстановяват от катастрофа, обикновено се фокусират първо върху физическото оздравяване — лечение в болница, посещение на физиотерапевти и други подобни. Тя подчертава, че е много важно хората да съобщят на лекарите, ако се чувстват тревожни или притеснени, да се обърнат към специалист, за да преодолеят травмата, преди тя да ощети другите страни на живота им.

Щом почувствате безпокойство, има няколко прости неща, които може да направите, за да поемете контрола отново в свои ръце. „Ако у вас няма отрицателна реакция на самото действие, е добре да говорите за инцидента. Една от най-важните части от възстановяването е подкрепата от семейството и близките“ казва д-р Матюс. „Важно е да направите опити да се ангажирате със социалната си роля и да се върнете към обичайната си работа и дейности – начинът ви на живот преди катастрофата.

Погрижете се за себе си

Дайте си време. Всеки проблем, предизвикващ труден период в живота ви, се нуждае от време, за да се излекува. Бъдете търпеливи със себе си и чувствата си. Безпокойството е нормално за всеки, преживял травматични събития. Говорете с някого за инцидента. Може да е приятел, член на семейството или човек, с когото се чувствате комфортно, но разговорът ще ви помогне да анализирате чувствата си по-ефективно. Само да говорите за вашите преживявания, и да получавате информация, относно механизмите на безпокойството си, често е всичко необходимо, за да управлявате напрежението.

Не се неглижирайте

Когато хората загубят усещането за контрол над живота си, често се занемаряват. Яжте балансирани ястия и се опитайте да им се насладите. Поддържайте физическа активност, която да помогне на мозъка ви да възстанови, нужния му хормонален баланс. Избягвайте да увеличавате количеството на алкохола и лекарства, които не са били предписани от лекар. Отделете известно време за себе си и се занимавайте с хоби или друга приятна дейност.

Кога да потърсите помощ

Трябва да потърсите специализирана помощ, ако симптомите ви са:

Силна тревожност. Усещане, че всеки миг ще се случи нещо изключително неприятно, с което не можете да се справите.

Невъзможност да се изпълняват ежедневните дейности. Когато се окаже, че сме твърде притеснени, тревожни, изплашени, немотивирани и разстроени, не сме способни да изпълняваме обичайните си, ежедневни задължения.

Симптомите на безпокойство и тревога продължават повече от три месеца след инцидента. Всеки симптом, който се разтяга дълго във времето, може да предизвика изследователски интерес у специалиста. Страдащите трябва да знаят, че дългото задържане на притеснителни симптоми, говори за по-сериозна травма и че „лекуването“ най-вероятно ще отнеме повече усилия.

Близките ви изразяват ясно безпокойство, относно емоционалното ви състояние. Понякога ние толкова се стараем да преодолеем проблемите, че сякаш сме слепи за промените в самите нас. В тези моменти семейството и приятелите ни са тези, които забелязват, че имаме проблем. Може би е разумно да ги послушаме и да се обърнем към специалист. Не са редки случаите, в които хора, загубили качеството на живота си (заради висока тревожност след тримесечния период), се оказват диагностицирани с тревожно разстройство или посттравматично стресово разстройство.

Повечето хора, участници в пътен инцидент, няма да развият подобно психично страдание. Но случи ли се, то ще се появят изключително силна тревожност, смущаващи, ирационални мисли и страхове, даори забележителни спадове в настроението. Всяка част от живота страда при подобни състояния.

Какво трявба да ни алармира 

- Постоянно разглеждане на обстоятелствата около инцидента;

- сънища с катастрофата;

- притеснения при най-слаби напомняния за инцидента, участниците или условията около него;

- усещане за замаяност, липса на почва под краката, обърканост;

- избягване на мисли, чувства и разговори свързани с инцидента;

- усещане за вина, отнасяща се до катастрофата.

Д-р Матюс казва, че необходимостта ще доведе до връщане на повечето хора в моторно превозно средство, но някои от тях могат да изпитват трудности.
"Общият принцип е, че там, където има страх от нещо, е най-добре той да бъде преодоляван на малки стъпки", казва тя.

Лечение и подкрепа

Важно е да знаете, че с правилно лечение и подкрепа от близките може да се възстановите от тревожността.
Най-разумно е да потърсите специализирана подкрепа, за да постигнете по-бързи и категорични резултати във възстановяването на емоционалното ви състояние.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: rms.nsw.gov.au
Снимка: gndautocollision.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнкетиСнимкиНовиниИсторияЛайфстайлСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСпортЗаболявания (МКБ)ОрганизацииСпециалистиИнтервютаКлинични пътекиИзследванияБотаникаНормативни актовеЛеченияЗаведения