Начало Психология Социална психология Аз Сравненията в социалните мрежи са особено токсични за младите майки

Сравненията в социалните мрежи са особено токсични за младите майки

Сравненията в социалните мрежи са особено токсични за младите майки - изображение

Естествено и напълно човешко е, когато се сблъскваме с информация за другите, да я свързваме със собствения си живот и съответно да правим положителни или отрицателни оценки за себе си.

Учените наричат това социално сравнение, но според много психолози то е социална отрова. Изследванията показват, че жените са по-податливи на токсичните ефекти от мъжете, а според ново проучване (Coyne, S., McDaniel, B.T., & Stockdale, L.A. (2017) "Do you dare to compare?") майките на малки деца са особено уязвими, а отрицателните резултати върху самочувствието, самооценката и усещането им за благополучие, са изключително сериозни.

Социалните медии са идеална среда за размножаване на негативните социални сравнения, тъй като в тях хората обикновено публикуват само най-атрактивните си и съвършени снимки и защото тези сайтове предлагат бърз достъп до огромен брой възможности за сравнение.

Уморените и стресирани от напрегнатото ежедневие майки, които постоянно се натъкват на кадри от "съвършения живот" на други потребители (особено на майките) може да се усъмнят в собствените си родителски способности, в собственото си щастие и умение да се справят с трудностите в живота.

Така неизбежно стигат до въпроса защо на другите им е толкова лесно или как правят така, че майчинството да изглежда толкова леко и забавно. Гледайки снимките на съпричастните им съпрузи, на подредения им дом, на спокойните разходки в парка, те започват силно да ненавиждат собствения си "нещастен и труден" живот.

Проучването е установило също, че понижената самооценка и чувството на неудовлетвореност, предизвикани от сравненията в социалните медии, всъщност оказват влияние върху психическото здраве на майката и удовлетворението от връзката й, водят до повишени нива на депресия, а нерядко и до отчуждаване от партньора.

Всички ние, и очевидно - особено младите майки, трябва да помним, че публикациите в социалните мрежи са като снимките на известните личности в списанията. Те са само бърз поглед на най-бляскавите им моменти. Те не са предназначени да навредят на никого, така че трябва да внимаваме и да не се оставяме да ни заблудят и да ни наранят.

Вижте няколко съвета как да не попадате в капана на сравненията:

Ако чувствате, че попадате в капана на сравненията и те се отразяват негативно на самоувереността и самочувствието ви, направете списък с нещата и хората, които провокират завистта ви, след това опишете отрицателните емоции, които обществените сравнения провокират у вас, а накрая напишете и защо да завиждате на някого е загуба на ценно време и енергия. Опитайте да сведете до минимум общуването си с хората в списъка, особено ако те нямат никаква стойност в живота ви.

Психологът Сюзън Бали съветва преди да сравните живота си с нечий друг, да си припомните, че по-голямата част от хората представят на другите най-добрата и блестяща социална версия на себе си и живота си.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: careertrend.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиСоциални грижиНовини