Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 10 неща, за които да сме благодарни през новата година

10 неща, за които да сме благодарни през новата година

10 неща, за които да сме благодарни през новата година - изображение

Новата година вече е факт, а според психолозите, за да е истински успешна и щастлива тя, трябва да я започнем с благодарност. Въпреки че много неща в живота могат да ни накарат да се почувстваме тъжни и мрачни, е хубаво да не забравяме, че някои неприятни ситуации крият неочаквани подаръци, стига да имаме търпение и очи да ги видим.

Вижте 10 неоспорими причини да започнете новата година с благодарност:

1. Бъдете благодарни, че сте пораснали. Не всеки получава тази възможност. Остаряването със здраве и благодат е рядък и красив дар.

2. Бъдете благодарни, че можете да прочетете тези думи. Тъжно, но факт: много хора нямат възможност да четат.

3. Ако трябва да почакате известно време на опашката в супермаркета, бъдете благодарни, че можете да си позволите изобщо да сте в супермаркета, тоест, разполагате с достатъчно пари да купите това, което искате. В този момент, на едно друго място бездомници се редят на опашка, за да получат спасителна порция храна.

Редица изследвания показват единодушно, че една от основните предпоставки за добро психично здраве е именно благодарността. Професор Робърт Емънс от Калифорнийския университет в Бъркли прави поредица от научни проучвания, за да докаже, че чувството на благодарност подобрява както умственото, така и физическото здраве. Друг психолог, проф. Дейвид Щайндл-Раст, допълва Емънс, отбелязвайки, че не щастието ни прави благодарни, а точно обратното - благодарността ни прави щастливи.

4. Бъдете благодарни за възможността да плащате сметките си, дори ако това означава, че трябва да се откажете от някои неща, които искате. Не забравяйте, че задоволяването на основните нужди е лукс за много хора.

5. Ако трябва да станете преди изгрев, за да отидете на работа, бъдете благодарни, че има за какво да се събуждате. Помислете си какво би било, ако спите до обяд всеки ден, а през остатъка от деня се чудите какво да правите с живота си.

6. Когато попаднете в задръстване, бъдете благодарни, че имате кола, за да стигнете там, където трябва да отидете, и пари, за да я зареждате. Да стоиш в дъжда, докато чакаш автобус, е най-малкото неудобно.

7. Когато децата ви си крещят един на друг, бъдете благодарни, че имате деца, които да обичате и които да ви обичат и помнете, че поне понякога те се разбират. Винаги ще има трудни моменти по пътя, но обикновено след тях идват по-лесни и весели времена.

8. Когато сте скарани с партньора си или не получавате нужното ви в момента разбиране, бъдете благодарни, че изобщо имате любов в живота си и човек, с когото да остареете. Половината от населението в света няма този късмет. Да имаш партньор е благословия, за която трябва да бъдеш благодарен всеки ден.

9. Когато родителите ви не спират да ви съветват и напътстват, бъдете благодарни, че все още ги имате в живота си. Ако те вече не са до вас, отделяйте малко време, за да си спомняте за тях с благодарност.

10. Когато се събирате с близките си на празниците, бъдете благодарни на всеки и всичко, което прави възможно това да сте заедно. Погледнете семейството си и приятелите си в очите и им изкажете своята благодарност за споделянето на това прекрасно време заедно.

Всеки ден може да бъде специален, а тайната за това се крие в умението да подхождаме към всичко съзнателно. Не се гневете твърде дълго, не критикувайте твърде често, не живейте с мисълта, че животът постоянно крои планове да ви саботира, не се бунтувайте срещу това, което не можете да промените, приемете го, в противен случай то ще ви изяде отвътре. Прегърнете хората около себе си и бъдете искрено благодарни, че ги има.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: psychologytoday.com, psychology.ucdavis.edu
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайл