Начало Психология Поведенческа психология Патология 11 малко познати признака на депресия – Част 2

11 малко познати признака на депресия – Част 2

11 малко познати признака на депресия – Част 2 - изображение

Депресията представлява сложно афективно разстройство, което се изразява в наличието на класически симптоми и по-рядко срещана симптоматика. Интензивната и продължителна тъга може да е най-познатият признак, но депресията се проявява по различен начин при всеки един страдащ. В тази статия ще разгледаме по-подробно 11 не толкова добре познати признаци посредством два примера за страдащи от разстройството – Робин и Ариел – на които е поставена диагноза депресия.

Нека се запознаем с 68-годишната Ариел, която преди няколко години е загубила съпруга си. Възрастната жена е един от най-активните и дейни членове на нейната общност, но наскоро е преживяла няколко тежки момента. Внукът й претърпява автомобилна катастрофа и му се налага да прекара няколко седмици в болницата. Здравето на самата Ариел е под въпрос в даден момент, но вече няма повод за притеснение. Сега Ариел се притеснява за всяка една болежка, която изпитва, и постоянно се безпокои за безопасността на внуците си. Годишнината от смъртта на съпруга й предишния месец допълнително повишава нивата на стрес на възрастната жена. Сега Ариел почти не излиза от вкъщи – вече не посещава доброволческите събития, защото се чувства прекалено изморена да се среща с други хора. Някога толкова жизнената и ангажирана жена рядко се храни, тъй като няма никакъв апетит. Когато се приготвя да си ляга вечер, тя си мисли как няма да има нищо против просто да заспи и никога да не се събуди.

Симптомите на Ариел са много по-различни от тези на Норман, но и двамата страдат от депресия. Кои са малко познатите признаци, които проявява възрастната жена?

Липса на мотивация

В контекста на депресията намирането на достатъчно мотивация за извършването на задачи, които изискват концентрация и усилие, се превръща в изключително трудно начинание. Работните проекти, домашните задължения или плащането на сметките могат да изглеждат толкова изморителни и трудни, че индивидът просто се отказва да ги свърши. При тежки форми на депресия (какъвто е случаят с Ариел) правенето на вечеря, вземането на душ или ставането сутрин от леглото са мъчителни, неизпълними начинания.

Промени в хранителните навици

Заедно с промените в навиците за сън храненето също може да бъде повлияно негативно от афективното разстройство. При някои индивиди храната приема формата на отдушник за негативните емоции – компулсивното преяждане може да се появи като нездравословен механизъм за преодоляване на стреса и тревожността. В други случаи признак за депресия е липсата на апетит. Някои хора дори съобщават, че храната има вкус на хартия.

Социална самоизолация

Ариел постепенно се превръща в отшелник, избягвайки да посещава нейните любими събития. Социалната самоизолация е един от признаците за афективното разстройство или с други думи точно обратното на това, от което има нужда Ариел (или всеки друг страдащ от депресия) в този момент. Изолацията подхранва депресия, а депресията засилва изолацията.

Тревожност

Депресията и тревожността са симптоми, които често вървят ръка за ръка. Силното и трудно преодолимо безпокойство, причинено от стресиращи ситуации като развод, загуба на работно място или сериозно заболяване, може да прерасне в чувство за безнадеждност и безпомощност – два от признаците на депресия. Тревожността може да не бъде точно определена, а неясна и озадачаваща, изкривяваща и трансформираща всяка една мисъл или действие. Безпокойството на Ариел вероятно е довело до развитието на депресия – непрестанното премисляне на всяка болежка, фокусирането върху безопасността на внуците и смъртта на съпруга й изкарват наяве всички негативни емоции и мисли.

Пасивни суицидни мисли

Професионалистите по психично здраве класифицират суицидните мисли като активни и пасивни. Най-лесно и често разпознаваните са активните мисли за смъртта, които включват обмисляне на самоубийство. Ариел изпитва по-малко познатия вид – пасивните суицидни мисли - желание да заспи и да не се събуди.

Депресията, без значение дали изпитаните симптоми са често срещани или малко познати, е лечима с прилагането на подходяща и ефективна терапия.

За да разберете каква е историята на Робин и кои са малко познатите симптоми на депресия в неговия случай, прочетете другата ни статия ТУК.

Редактор: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлНовиниХранене при...Социални грижиАлт. медицинаЛеченияСпортВидеоАнкетиЗдравни проблемиТестовеБотаникаИзследвания