Начало Психология Поведенческа психология Патология 5 добри причини да напуснете нарцисиста - част 2

5 добри причини да напуснете нарцисиста - част 2

5 добри причини да напуснете нарцисиста - част 2 - изображение
Не е лесно да напуснете нарцисист. Фокусът върху добри и стабилни причини да го направите, е необходима стъпка, за да постигнете цел, жизненоважна за вашето благополучие и живот - в този случай да отворите вратата за изход от токсични взаимоотношения и да осъзнаете, че сте имали крила, за да летите ... най-малкото емоционално.

Всичко това започва в ума – вашия ум. Не неговия.

В известен смисъл, напускането е лесната част. Нужно е да разучите повече за антисоциалните (психопатологични) и нарцистични личностни разстройства и как те са свързани в континиум с профила на извършителите на домашно насилие, изнасилвания и нападения на жени, масови престрелки или т.нар. криминален ум.

Най-голямото предизвикателство е да се научите как да се откажете от лъжите и илюзиите, много от които е внедрил в съзнанието ви, и да излезете от мъглата, за да си простите всяко осъзнато и неосъзнато участие. По този начин е по-лесно да останете съсредоточени не само върху разбирането на това, което е вярно за тези разстройства на личността, но и по-критично да откриете какво е вярно за вас самите — и човешките същества, и техните взаимоотношения като цяло — здравето и благосъстоянието.

Нарцистичният психопат атакува едновременно личните и универсални истини за човешката любов.

Основанията да стоите далеч от този човек, правят  всичко много по-лесно. Те ви насочват към сериозността на тези разстройства на личността и ви подтикват да направите каквото е необходимо, да предприемете действия, въоръжени с нови начини да виждате, мислите и действате, така че да можете да замените токсичната връзка с нарцисиста — и себе си – с по-здравословна такава.

Причините и основанията също ви помагат да простите на себе си и да разберете онези, които все още са в мъглата, без да ги осъждате, прегръщайки сложността на това, което се случва с човешките мозъци, когато страхът и мисловните тактики бъдат умело прилагани от нарцисисти и психопати.

Щом веднъж разберете това, никога няма да се върнете – вие ще сте се променили, а това ще изгради защитен слой около вас. Думите и действията на нарцисиста ще бъдат понижени, неутрализирани и ще ги виждате ясно – такива, каквито са. Жалки. Инфантилни. Безсърдечни. Извънземни за вас, защото са нечовешки.

Има поне 5 добри причини да прекъснете връзка с нарцисиста:

Разбирате колко "не нормален" е той.

Разбираемо е притеснително да погледнете по-отблизо моделите му на поведение, като например, да забележите, че той многократно се опитва да ви накара да се почувствате малки или невидими, да дискредитира това, което казвате, да ви накара да дерайлирате от даден разговор и т.н. Той също така действа, за да накърни репутацията ви, да ви обърне срещу семейството и приятелите ви или да обърне тях срещу вас, бавно, но сигурно, като ви изолира, атакувайки вашите ключови взаимоотношения.

Въпреки че ви се иска да вярвате, че той "наистина не знае" какво прави или че не е умишлено, то е.

Нарцистичният психопат не само действа с намерение да накара партньора си да се чувства невидим, целта му е да го разбие, за да повярва, че нечовешкото му отношение е "нормално". Не е.

Той ви казва кой е чрез действията си или липсата на такива. Повярвайте му.

Според невролингвистичните изследвания на поведението, най-добрата мярка за това кой е човекът отсреща, е какво най-много желае и цени. Действията му или липсата на действия. Това, което прави или не прави, показва кой е нарцисистът, какво го мотивира, в какво вярва и цени, какво планира за вас и за връзката ви.

Злоупотребата не се отнася само до "обичайното" хвърляне на етикети и атаки назад-напред, когато единият или и двамата в една връзка казват и правят неща в яда си, за които по-късно съжаляват.

Нарцисистът не само злоупотребява, без да показва съжаление или угризение, а също така се грижи да накара една жена да се свие и да се почувства зле, само за да докаже, че го може. Това ви показва неговия мироглед. В съзнанието му това е доказателство за неговото превъзходство и законно право да използва и експлоатира жената като роб, а действията му са начина, по който показва статута си, "превъзходството" и правомерното си господство.

В действителност човек, който е обсебен от доказването на господство, за да се почувства полезен, притежава идеология, която се стреми да дехуманизира и да нормализира дехуманизацията на онези групи, които счита за "слаби" или по-низши.

Това е светоглед, който поддържа отношенията на господар и роб между хората като нормални. Само в този мироглед някои хора смятат, че е нормално да се отнасяме към други хора като с парцали - безнаказано.

Нечовешкото отношение, на което и да е лице, независимо от пола, вярата или традицията никога не е нормално. То е патологично.

Това, което е дехуманизиращо за един човек в една връзка, поради огледалната невронна особеност на нашия мозък, е дехуманизиращо и за другия.

Нарцисистът смята, че е негова работа да пречупи партньора или детето си, така че те вече да нямат мисли и чувства за това, че са малтретирани и да приемат, че са просто предмети на удоволствие, които като спортна кола или лодка са притурка на егото, чакащи да му послужат.

Тази идеология е в съзвучие с всички форми на пропаганда на омраза, независимо от групата, към която е насочена, идентифицирайки я като слаба, опасна и т.н.

Това не е нормално поведение!

В най-добрия случай той е изгубена душа, в най-лошият психопатът е патетично отделен от човешката си същност, която е "истинската същност". Той е крехък като къща от карти, защото отчаяно се опитва да запази своя фалшив имидж за себе си, с божествени права да властва над другите. За хората това орангутанско поведение е под човешкото достойнство. Човешките същества копнеят да бъдат третирани с достойнство от първия до последния дъх. (Честно казано, това, което нарцисистите правят, за да докажат господство, е дори по-нисше и от това, което правят орангутаните в джунглата).

Човек, който мисли, че неговата задача е да налага отношението господар-роб над другите, не е нормален.

Нарцисистът е най-лошият си враг поради страха и отчаяните опити да избегне, но и да премахне доказателствата за човешка любов и уязвимост в себе си и в другите около него. Той определя властта като способност да подкопава волята на друг и асоциирайки това със собствената си стойност, той само възпира собственото си емоционално развитие, по този начин осъжда себе си на живот в нещастие, ненавиждайки живота, другите, самия себе си.

Човешките същества са създадени да копнеят за щастие и значими емоционални връзки във взаимоотношенията си! Нарцисизмът е състояние на дефицит на любов по дефиниция; и по този начин търсенето на чувство за любовна връзка с нарцисист е подобно на това да опитвате да направите гроздов сок от стафиди.

Да го напуснете означава да не вземате нищо, което някога е казал или правил лично. Всички негови действия говорят за болестта, патологията и раните на фалшивия му образ (ранна детска травма). Той не може или няма да се промени. За него да се промени, да изпитва угризение или съпричастност означава да действа като тези, които смята за по-нисши. Тези, които според него заслужават да бъдат използвани и експлоатирани. В съзнанието му връзката ви е жестока конкуренция; да се промени е сходно с отстъпление или загуба–да признае, че е малоценен.

Разбирате, че зависи от вас да защитите всичко, което обичате - да включите здравия разум.

Когато мъглата се вдига, все повече виждате злоупотребата такава, каквато е - колко предвидимо действа той, за да ви накара да се почувствате виновни за грешките му. Всъщност той е събрал информация, слушайки внимателно това, което сте споделяли, за да знае какво ви прави щастливи и с намерение и стремеж да ви изтръгне от него. Накратко, той изпитва удоволствие да ви кара да се чувствате зле, да се съмнявате в себе си и разума си, дори още по-зле – той убеждава себе си, че вие "обичате" да бъдете третирани така!

Неговите лъжи атакуват чувството ви за собствена личност и здрав разум. От вас зависи да разберете, че вашето здраве, като човешко същество, зависи от това да се чувствате добре със себе си и живота, който живеете. Освен това, ако имате деца, те очакват от вас да зададете стандартите за това кое е нормално и кое не в отношенията на една двойка, и какво означава да бъдеш жена във връзка с мъж. Истинският мъж е преди всичко човешко същество и това означава, че той трябва да обича, цени и да се стреми да даде сила и растеж на другия.

Може би мразите живота си или себе си, чудейки се какво не е наред с вас. Чувствате се обидени, може би дори огорчени заради толкова много неизпълнени очаквания, повечето от които са станали причина да се съмнявате в себе си, във вашия разум и вашата адекватност.

Прекалено дълго сте основавали самооценката си върху преценките на нарцисиста и неодобрението му.

От вас зависи да поемете юздите на мислите, чувствата, ума и сърцето си ... далеч от него.

Причината да напуснете е да защитите чувството за собствената си   личност, здравия разум и всичко, което обичате в живота - щастието, надеждата, вярата, благодарността, добротата и взаимоотношенията с близките - всичко, което е възвишено в човека и критично за формирането на смислени и взаимно обогатяващи се отношения.

Животът е тук, за да ни научи, че докато винаги ще се радваме да сме обичани и оценени от другите, единственият критичен източник на поддържаща любов, от който абсолютно се нуждаем, без който страда физическото, емоционалното и психическото ни здраве, сме ние самите!

Разбирате колко критично е да избирате разумно с какво подхранвате ума си.

Нарцисистите отхвърлят човешкия здрав разум и мъдрост. Тяхната игра е да докажат, че могат да пречупят партньора си - да се чувства невидим, да не съществува. Колкото повече се стараете да се чувствате чути, толкова по-дълбоко плувате във води, изобилстващи от акули.

Да искате да промените нарцисист е като да искате да промените Годзила. Не е възможно да направите или кажете правилното нещо, за да докажете своята лоялност или да го накарате да се чувства сигурен. Той играе различна игра от вашата. Това прави "спора" с него опасен, тъй като той не чувства съпричастност и разкаяние. Това, което го дехуманизира, също го и защитава. Вие нямате тази защита и не бихте искали да я имате–това би било първата стъпка в тренинга ви по нарцисизъм.

Нарцисистите не могат да ви дадат това, което им липсва отвътре. То не е достъпно за тях, защото е умишлено възпирано и блокирано, то е частта, която те мразят, към която чувстват отвращение и която смятат за опасно доказателство за това, че всъщност са една "къща от карти". Те напълно отричат своето "истинско аз", универсалния човешки Аз, състоящ се от невероятно силни страни, но с уязвимости.

Тези модели са токсични както за мъжете, така и за жените и правят невъзможно формирането на друго, освен нефункционални бракове и семейства, в които децата са травматизирани и всичко това се предава от поколение на поколение.

Когато живеете по най-добрия възможен начин, това помага и на другите около вас да се издигнат и да израстват във все по-добри версии на себе си.

Всички ние сме заедно в това пътуване като човешки същества! Да живеете добре живота си, след като сте преживели връзка с нарцисист, означава да се освободите от дехуманизиращите норми и моделите за контрол на мислите, които той е внедрил в ума ви. Важно е да се отбележи, че единствената причина, поради която те могат да влязат в чуждия ум, се крие в разочароващия набор от тактики, които използват, и факта, че вие, също като повечето хора сте били слепи за правилата, по които играят нарцисистите.

Не сте знаели, че трябва буквално да се въоръжите с добър набор от окуражаващи вярвания, които да ви защитават.

Веднъж, когато видите тактиката им ясно и знаете какво трябва да направите, за да защитите ума и сърцето си - те вече нямат власт над вас, освен ако вие не им я дадете–удивително, нали?

Нарцистичният психопат обича да мрази и да бъде мразен. Не се поддавайте на плановете му за вас. Целта му е да докаже, че всички са нарцистични и мразят останалите, агресивно се конкурират, за да съборят, преди да бъдат съборени. Това не е живеене! Това е нечовешкият живот на психопатите.

Направете обратното! Ако се оставите на омразата, независимо от това, че може да е заслужена, вие ще изберете да действате все повече и повече като нарцисиста.

(Забележка: Преминаващите мисли и чувства на омраза са нормални; задържането им е проблем. Научете се да изживявате трудните чувства, а след това да преминавате към по-оптимални. Потърсете професионална помощ, ако е нужно.)

Ако искате да се възстановите и да живеете добре, най-добрият вариант е да достигнете до вътрешните си инструменти, с които сте напълно оборудвани, да се свържете отново с най-съкровените си ценности и всичко онова, което предизвиква емоции. Култивирайте способността си да усещате здравословния гняв и страх. Тази формула ви позволява да трансформирате страховете и болките от травми от миналото в положителни, оптимални действия - по начин, който предпазва ума и сърцето, мозъка и тялото ви от токсичните ефекти на омразата, яростта, презрението и други подобни.

Това, на което противостоите, ви отслабва и дори още по-зле - блокира пътя към изцелението от пристрастяването ви към нарцисиста. Вие заслужавате дара на собствената си любов и приемане, да се наслаждавате и да празнувате свободата, да обичате и да използвате болката, която сте преживели, трансформация, чрез която да започнете да живеете по най-добрия начин.

Накратко, има основателни причини да напуснете нарцисиста, поне емоционално. Вие правите това, защото е от решаващо значение за вашето здраве и растеж: (1) харесвате и уважавате себе си във взаимоотношенията; (2) свързвате се със сърцето и интуицията си, за да отличите истината от лъжите; (3) осъзнавате етикетите, които нарцисистът се опитва да ви лепне, "луда" да кажем, което описва точно колко болен е той; (4) вие сте единственият възрастен, който може да ви спаси, да ви обича и цени–вас и живота ви; и (5) мислите и умът ви оформят живота ви–грижете се за тях, самонаблюдавайте се и ги избирайте внимателно.

Вижте и останалите добри причини да напуснете нарцисиста ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychcentral.com

Снимка: empowher.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеИсторияЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицина