Начало Психология Поведенческа психология Патология 6 напълно нормални поведения, които биха могли да означават, че сме психопати, според науката

6 напълно нормални поведения, които биха могли да означават, че сме психопати, според науката

6 напълно нормални поведения, които биха могли да означават, че сме психопати, според науката - изображение
Повечето хора са запознати с основните характеристики на психопатията (което по същество е същото като социопатията, що се отнася до клиниката). Психопатите не чувстват съпричастност или разкаяние, те са повърхностно очарователни и са склонни да манипулират хората около себе си за своя собствена изгода. Изследванията обаче откриват връзки между повече външни характеристики и психопатията, като вида на храната, която ядем или музиката, която слушаме.

Психопатията се среща при около 1% от населението, но не се безпокойте — хората, които имат психопатични характеристики, не са непременно серийни убийци. През 2005 г. неврологът Джеймс Фалън, докато изучава мозъчната активност на психопатите (включително убийците) в лабораторията, открива, че собственият му мозък показва много от същите модели.

По-долу ще изредим шест неочаквани характеристики, свързани с психопатията, според скорошни проучвания. Имайте предвид, че е напълно възможно да притежавате няколко от тях и да сте ментално и емоционално стабилни, както и това, че много от тези изследвания са малки. Все пак е интересно да се обмисли потенциалната тъмна страна на често срещани черти.

1. Учили сте бизнес

Различните работни места привличат различни личности. Най-болезнено срамежливите хора не се занимават с продажби, например, докато тази работа може да е много привлекателна за някой изключително отворен и екстровертен. Ако сте психопат, от друга страна, най-вероятно сте привлечени от бизнеса.

Датско проучване от 2017 г., в което се анализира как личностите се свързват с избора на студентите, установява, че тези, които имат по-високи резултати в т.нар. "тъмна триада" — колективен термин за нарцисизъм, макивелиаизъм и психопатия — имат по-голяма склонност да изучават икономика или бизнес, отколкото право или психология. "Желанието за власт, статут и пари, характеризиращи индивидите от тъмната триада", пишат изследователите, изглежда насочва изборът им на специалности. С други думи, не че навлизането в света на бизнеса прави хората безскрупулни, а по-скоро безскрупулните хора са склонни да се занимават с бизнес.

2. Не прихващате прозявка

Психопатията често е свързана с липсата на емпатия към другите. Тя е много повече от това да усещаме болката на другите. Една от теориите за заразното прозяване е, че то е реакция на емпатия, която се среща при много животински видове. Психопатите, обаче, не прихващат прозявка, според проучването на 135 студенти в Тексас, проведено през 2015 г. Студентите, които имат по-висока оценка по отношение на мерките за психопатия, не се прозяват толкова често в отговор на гледките на прозяващи се хора, установяват изследователите. Ако и вие сте железни в това отношение, то може да имате проблем с емпатията.

3. Вие сте нощна птица

Нашите вътрешни часовници са наистина жестоки понякога. Някои от нас просто никога няма да бъдат ранобудни чучулиги, колкото и да се опитват, а други никога няма да могат да си лягат по-рано. До известна степен циркадианният ни ритъм е генетичен, макар че като цяло той се променя през целия ни живот. Хората с антисоциални тенденции обаче може са по-склонни да стоят будни до късно. Едно малко проучване през 2013 г. установява, че хората с график на нощни птици показват по-високи резултати по тъмната тройка, отколкото ранобудните чучулиги. Това си наистина полезна адаптация, ако имате предразположеност да вършите лоши дела под качулката на тъмнината.

4. Обичате Еминем

Много меломани биха твърдели, че вкусът им отразява душата им, но в случая с психопатичната личността може да повлияе на онова, което е в плейлиста ви. Според пилотно проучване на Нюйоркския университет, хората с по-висока степен на психопатия са склонни да предпочитат "No Diggity" и "Lose Yourself" пред песни като "My Sharona". Резултатите не са съвсем твърди доказателства, но са достатъчно значителни, че да накарат изследователите да проведат по-задълбочени изследвания върху връзките между музикалните вкусове и психопатичните черти.

5. Креативни сте

Желанието да се нарушават правилата невинаги води до желание за нарушаване на закона. Художниците и другите видове творци маршируват в собствения си ритъм. През 2016 г. филипински изследователи установяват, че някои черти, свързани с психопатията — особено смелостта — са свързани с резултатите от различен тест за дивергентното мислене — общ психологически метод за измерване на креативността. Поемането на риск може да ви помогне да мислите по-творчески. Някои хора прехвърлят любовта си към риска върху платното, а други я ползват за по-зловещи неща.

6. Все още сте приятели с бившите си

Психопатите са известни със студените си сметки и манипулации, а тази черта може да ги накара да пазят отношения с бившите си дълго след като връзката им е приключила. Проучване от септември 2017 на повече от 800 души установява, че хора с психопатични черти имат тенденция да задържат бившите в живота си за прагматични, транзакционни причини, като да се съберете с тях отново или да знаят дали разполагате с пари. "Нарцисистите мразят да се провалят или да губят, затова ще направят всичко по силите си да поддържат някаква връзка, ако не са направили избора да приключат нещата", както твърди експертът по нарцисизъм Тони Ферети.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: mentalfloss.com

Снимка: writerscookbook.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияТестовеЛайфстайлЛюбопитно