Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 елемента, изпълващи със смисъл всекидневието ни

7 елемента, изпълващи със смисъл всекидневието ни

7 елемента, изпълващи със смисъл всекидневието ни  - изображение

Седем са елементите, които изпълват със смисъл всекидневието ни, убедена е д-р Мелани Остин-Маккейн, която е трудов терапевт и преподавател в Нюйоркския технологичен институт.

Вижте кои са те:

Фокусиране на вниманието към настоящето

Присъствайте с цялото си същество в настоящето, укротете егото си, ценете хората около себе си. Осъзнатото внимание (mindfulness) ще ви помогне да присъствате в настоящия момент, да се фокусирате върху сетивата и преживяванията си – всичко онова, което мислите, чувствате и правите. Дългосрочните цели и здравословните всекидневни навици също са от голямо значение за смисления живот.

Според д-р Остин-Маккейн наличието на цел в живота действа укрепващо на здравето и благотворно при хронични заболявания.

„Важно е да открием кои сме, кои са нещата, които обичаме да правим, нещата, които са смислени за нас, и да си поставим цели, които съответстват именно на тези неща”, съветва още специалистът.

Медитация

Не включвайте медитацията в дневния си план, това само ще я превърне в задача, в задължение, което трябва да бъде отметнато. По-скоро си осигурете време, в което да ви е тихо, моменти, в които да помислите спокойно за целите си и намеренията си за деня.

Движение

Всекидневно поддържайте активни тялото и ума си, съветва Остин-Маккейн. Ползите от физическите упражнения са неизброими, но и умът ни се нуждае от тренировки – опитвайте нови неща и нови стратегии за разрешаването на стари проблеми.

Управлявайте живота си

Картината е съвсем различна, когато я погледнем отвисоко. Правете го, полезно е. Така ще ви е много по-лесно да си отговорите на въпроси като: Къде отивате? Запълвате ли живота си по най-добрия начин? Какви промени да направите, ако не се чувствате добре?

Добре е този тип управление да включва оценка на начина на мислене, начина на хранене, физическата активност, взаимоотношенията, професионалното развитие и всичко, което смятате за важно в дългосрочен план.

Променете нагласата си

Преработете нагласата, с която живеете, нека водещата ви мисъл да е: „Бъдещето е мое“. Тя ще превърне трудностите и предизвикателствата във възможности. Припомняйте си ежедневно собствения си потенциал и този на околните.

Научете се да откривате смисъл във всичко

Научете се да откривате радостта и щастието във всичко, което правите. Важна част от това е да цените хората, които ви подкрепят и обичат.

Д-р Остин-Маккийн припомня, че смислеността е нещо като благодарността - смислеността е да осъзнаваш и оценяваш нещата около теб.

Осъзнайте колко важно е менторството

Търсете своите ментори в различни области от живота, но и вие самите бъдете ментор, като оказвате подкрепа на околните.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: PsyBlog
Снимка: YouTube

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниЛюбопитноДиетиИсторияАнкетиСъставкиСоциални грижиЛеченияХранене при...