Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 7 начина да развиете устойчив ум у вашите деца

7 начина да развиете устойчив ум у вашите деца

7 начина да развиете устойчив ум у вашите деца - изображение

Това да развиете устойчив ум у децата си е нещо наистина безценно, с което можете да ги дарите. Знаете, че мъниците ви са способни на изключителни неща. Най-важното обаче е да бъдат щастливи. За да е възможно това, обаче, нищо не е по-ефективно от научаването как да преодоляват всяко предизвикателство, с което животът може да ги сблъска по-късно.

Напоследък може да срещнете термина "устойчивост" навсякъде, от книги за самопомощ до конференции за личностно израстване. Но идеята, която стои зад тази концепция, не е нова, въпреки че нейните ефекти са проучени по-строго едва наскоро.

Виктор Франкъл дефинира вярванията си за горното в няколко книги. Той го прави, описвайки примери за това как някои хора, успяват да се справят с различни предизвикателства, благодарение на вътрешната си сила, устойчивост, чувството за цел и това как се справят с несгодите.

"Това, от което [човечеството] наистина се нуждае, е радикална промяна в отношението към живота."-Виктор Франкъл

Ако тези умения са наистина толкова обещаващи, защо да не ги възпитаме в децата си? Но това означава повече от простото преподаване на техники за по-добро управление на предизвикателствата, пред които са изправени. В действителност, устойчивостта изгражда нова мисловна способност. Тя създава по-силен ум, с по-голяма устойчивост на стрес и с по-високи изпълнителни способности.

Развитието на устойчив ум у детето е възможно, ако следвате тези стратегии.

Необходимостта от "трениране" на устойчив ум

Когато се сблъскаме с дадена трудност, умът ни изпитва стрес или по-скоро емоционална болка. По този начин този тип реакция се формира и развива в едно много специфично място: в амигдала на мозъка.

Тъй като тя е отговорна за свързаните със страха реакции на мозъка, амигдалата е и тази, която изпраща съобщения до него, за да освободи адреналин и кортизон възможно най-скоростно. Тя сякаш казва: "Реагирай! Раздвижи се! Трябва да избягаме от тази заплаха — веднага!"

Ето защо, когато амигдалата засече страха, тя поема курса и се случва нещо много интересно: префронталната кора спира да работи. Това означава, че способността на мозъка да анализира положението обективно или да разсъждава по проблема се снижава напълно. Тялото е емоционално отвлечено и доминирано от страха, без възможността да види маршрут за бягство.

Следователно, ако сме в състояние да научим децата си да развият по-устойчив ум, тези отговори няма да се случват толкова често. Устойчивостта основно включва успокояване на амигдалата, за да се ангажира префронталната кора; понижаване на стреса, за да се развие ум, който е по-открит, разсъдъчен и силен. Как можем да постигнем това? Прочетете нашите предложения по-долу.

1. Силни връзки и здравословна привързаност: Бъдете най-добрият пример за вашите деца

Често хората мислят, че най-добрият начин да се развие устойчивост у децата е да ги учим от рано на автономност и независимост. В действителност, ключът към това е емоционалната връзка.

Децата се нуждаят от здрави и силни привързаности. Те имат нужда от влиятелните и значими хора в живота си, които да им предложат безусловна любов, сигурност и защита. Всички тези неща помагат да се формира ум, който не изпитва страх или стрес. Умът, който не е имал ранно излагане на несигурност и страх, е ум, който в дългосрочен план ще се справи по-добре с проблемите на живота. Липсата на тези преживявания създава по-силен, гъвкав и по-възприемчив ум.

2. Тренирайте изпълнителните функции

Целта е да се успокои амигдалата (страха) и да се тренира префронталната кора, за да могат да работят изпълнителните функции. Трябва да им дадем ресурси за разрешаване на проблемите, да съсредоточим вниманието им в това да бъдат креативни, когато се изправят пред големи или малки предизвикателства. Префронталната кора помага на децата да не се "парализират", когато се страхуват.

Ето някои трикове за развиване на изпълнителни функции на децата:

 • Създайте им определени рутини.
 • Моделирайте в тях здравословно социално поведение.
 • Насърчавайте социалните връзки с доверени хора.
 • Давайте им възможност да създават свои собствени взаимоотношения със своите връстници (т.е. лагери, спортове и др.).
 • Играйте креативни игри.
 • Играйте игри за трениране на паметта.
 • Давайте им възможност да вземат собствени решения.

3. Упражнявайте пълноосъзнатост

Друг страхотен начин за развиване на устойчив ум у децата е пълноосъзнатостта. Способността да се свързваме с тук и сега по спокоен начин подобрява връзките в мозъка, помага за намаляване на стреса и подобрява изпълнителните функции. Внасянето на пълноосъзнатост в живота им от ранна възраст би имало много предимства за тях.

4. Научете децата си, че са компетентни и способни

Децата трябва да вярват, че са компетентни. Те трябва да се възприемат като способни да се учат от грешките си и да се усъвършенстват. Също така, те трябва да вярват, че могат да овладяват нови умения, за да преодолеят всяко ново предизвикателство. Това чувство на любов и подкрепа от възрастните в живота им ще им позволи да взимат по-добри решения във времето.

5. Тренирайте оптимизъм за развиване на устойчив ум

Реалистичният оптимизъм може да бъде чудесен начин да стимулирате развитието на устойчивост у децата. Като им показвате, че реалните проблеми могат да бъдат решени чрез съзнателно самоусъвършенстване и растеж, вие им сочите къде трябва да лежи тяхната истинска самооценка.

6. Да се изправят срещу страховете си с нужната подкрепа: Окей е да се иска помощ!

За да се развие устойчив ум у децата, е необходимо да им се помогне да управляват отрицателните емоции, като страха, например. Преди всичко, трябва да им покажете, че няма нищо лошо в това да молят някого за помощ; че хората, които могат да искат помощ, са достатъчно смели да осъзнават своята уязвимост — и тези нужди отстъпват място на по-дълбоки, по-значими отношения.

Оказването и искането на помощ е нещо, на което децата трябва да се научат от рано. По този начин техните страхове ще загубят силата си, докато просто изчезнат.

7. Научете ги как да си изграждат "кутия за решаване на проблеми"

Тази идея е толкова забавна, колкото е и полезна! След навършване на 5-годишна възраст децата вече имат способността да се учат да решават прости проблеми самостоятелно.

Ако детето има "комплект за разрешаване на проблеми" в ежедневието си и му е показано как да го използва правилно, това ще му помогне да се развие. Докато расте, всяко дете ще се научи как да използва инструментите в кутията и да ги адаптира към всяко предизвикателство, пред което е изправено. По този начин тяхната "кутия за разрешаване на проблеми" може да бъде запълнена с някои (или всички) от тези стратегии:

Неща, които мога да направя, когато се притеснявам:

 • Да говоря с мама и татко.
 • Да поискам помощ от някой, на когото се доверявам.
 • Да помисля за проблема. Това ли е първият път, в който се сблъсквам с нещо подобно? Как се справих тогава? Мога ли да се справя по-добре сега?
 • Мога да реша проблемите, като ги разбия на по-малки части.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че гъвкавите и устойчиви деца са отгледани с идеята за здрава привързаност. Родителите трябва да научат децата си да се справят със стратегии и умения за решаване на проблеми. Този тип обучение е активно, продължително и креативно, като възрастният моделира желаното поведение. Ето защо е важно да запомните, че повишаването на устойчивостта на децата е голяма отговорност — но е приключение, което винаги ще бъде от полза.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: crosswalk.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЛюбопитноНовиниИнтервютаНормативни актовеОрганизацииОбразование