Начало Психология Социална психология Аз Анимационният филм "Братът на мечката" – един пример за личностен растеж

Анимационният филм "Братът на мечката" – един пример за личностен растеж

Анимационният филм "Братът на мечката" – един пример за личностен растеж  - изображение

Личностният растеж се случва през целия живот, понякога без дори да подозираме. Той е прогресивен процес, в който участват всички наши житейски изживявания. Прогресията обаче невинаги е линейна - напредъкът ни често е съпътстван от неуспехи и разочарования.

В допълнение, преминаването през детството и зрелостта е процес, пълен с предизвикателства, вследствие на които променяме своите убеждения и принципи и поемаме нови отговорности. Филмът "Brother Bear" илюстрира този процес. Нека да се потопим по-дълбоко в темата.

"Братът на мечката" - историята на един човек

"Братът на мечката" ("Brother Bear") е американски анимационен филм от 2003 година. Той разказва историята на момчето Кенай, което е на път да стане възрастен. По време на церемонията за навлизане в живота на възрастните Кенай се надява да получи дървен тотем, благословен от Великите духове, който ще му помогне да живее щастливо до края на живота си.

Вместо да получи така желания тотем за кураж, подобно на братята си, той получава тотем с издълбана върху него мечка – символът на любовта. Тотемът на брат му Ситка представлява водач, а на брат му Денахи – мъдрост.

Ядосан и разочарован от дара на Великите духове, Кенай яростно започва да преследва мечката, която току-що е изяла рибата на селото. Ситка и Денахи тръгват след него, но за нещастие се случва злополука и Ситка губи живота си. Кенай се зарича да отмъсти, успява да догони и убие мечката. За наказание Великите духове превръщат Кенай в мечка – най-омразното животно на момчето.

Кенай, вече в тялото на мечка, се оказва напълно сам и дезориентиран. Той среща малкото мече Кода, което е изгубило майка си. Заедно те тръгват към планината на Великите духове, за да ги накарат да развалят магията и да върнат човешкото тяло на момчето.

По време на това пътуване Кенай започва да разбира истинското значение на семейството. Освен това той започва да поема отговорности – грижи се за по-малките, укрепва връзката си с Денахи, а в края на филма решава да остане мечка. Той стига до извода, че малкото мече Кода се нуждае от него повече, отколкото брат му Денахи.

"Любовта е мощна сила. Това е историята на момче, което се превърна в човек, след като стана мечка…"

Личното израстване в "Братът на мечката"

Редица филми показват личния растеж на персонажа по време на дълго пътешествие, изпълнено с приключения. "Brother Bear" е един от тези филми. В ежедневието тези пътувания рядко се случват. Въпреки това личният растеж в собствения ни живот може лесно да бъде сравнен с едно от тези пътешествия.

Личният растеж е дългосрочен проект без реална крайна цел. Проектът на личния растеж се състои от серия цели, попадения, провали. Някои от целите ни са установени в началото, докато други възникват по време на самото пътуване. Личните цели също варират според нашите способности и интереси.

Можем да сравним живота с дълго и вълнуващо пътешествие. С течение на времето започваме да виждаме нови възможности, които от своя страна, могат да променят посоката ни. Понякога преживяваме моменти на тъга, а друг път - на голямо щастие и удовлетворение.

Започнете пътуването си

Много млади хора смятат, че да бъдеш възрастен е статична фаза с фиксирани характеристики. Въпреки че възрастните имат определени отговорности, те не са единствените неща, които определят личността им. Възрастта е състояние на постоянно учене.

Личният растеж на възрастните е съсредоточен върху подобряване на качеството на живот. Докато растем, осъзнаваме, че нашите действия провокират определени реакции от околната среда. От друга страна, докато растем, ние се учим да идентифицираме стимулите от определени наши дейности, което ни помага да разберем кои наши занимания ни носят удоволствие и удовлетворение.

Отчасти, да бъдеш възрастен предполага разбиране, че всеки човек има свой собствен процес на израстване и свои предизвикателства. Най-важното е да анализираме собствените си действия, за да идентифицираме мотивите си. Ако действаме в съответствие с това, което ни мотивира, можем да установим цели, които са в съответствие с нашите ценности.

Значението на мрежата за поддръжка

Мрежа за поддръжка е група от хора (включително нашите приятели и семейство), с които не прекъсваме връзката си с течение на времето. Тези отношения се основават на доверие и съпричастност. Хората от мрежата за поддръжка са готови да ни осигурят емоционална подкрепа и помощ в трудни времена. Ние сме неизменна част от ефективната междуличностна връзка, следователно сътрудничеството е реципрочно и двупосочно.

Най-важна предпоставка за създаване на функционална мрежа за поддръжка е комуникацията. Тя ни позволява да разберем поведението и мотивацията на другите хора. Мрежата за поддръжка трябва да се основава на комуникация и доверие. Комуникацията позволява на всеки в групата да се адаптира към личния растеж на всеки от членовете, тъй като нашите цели и способности се променят с времето.

Растежът се проявява постепенно, а не като внезапно действие. Следователно, преминаването от детството към зрелостта е постепенен процес. По време на този процес семейството и приятелите действат като стълбове, на които индивидът може да разчита, ако е необходимо. Трябва да помним, че всеки млад човек трябва да преживее период на самопознание и размисъл.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлИсторияСнимкиЗдравни съветиТестовеЛюбопитноЛичности