Начало Психология Социална психология Аз Вижте на каква възраст емоционалната ни интелигентност достига своя пик

Вижте на каква възраст емоционалната ни интелигентност достига своя пик

Вижте на каква възраст емоционалната ни интелигентност достига своя пик - изображение

Според ново изследване хората достигат най-високото ниво на своята емоционална интелигентност едва след 60-годишна възраст. Тогава обикновено се научават да виждат положителната страна на стресовите ситуации и да проявяват съчувствие към хората, които не са имали техния успех.

В проучването доброволци от различни възрастови групи са гледали клипове с различно емоционално съдържание – някои от тях тъжни, а други предизвикващи отвращение. Хората над 60-годишна възраст се справяли по-добре от 20- и 40-годишните в съсредоточаването върху положителните аспекти от клипа – те се справяли значително по-добре с това, което психолозите наричат „положителна преоценка“. От своя страна по-младите доброволци умеели по-добре да отклоняват вниманието си от клипа.

В друго проучване изследователи са проверили каква е психологическата чувствителност на доброволци от различни възрастови групи към клиповете. Оказало се, че възрастните хора откликват много по-силно на тъгата. Според психолозите чувствителността към тъгата е важна част от умението ни да се свързваме с другите, както и да се справяме със загубите, които се налага да преживяваме в нашия собствен живот.

Според авторите на изследването междуличностните отношения придобиват все по-голямо значение с напредване на възрастта, а грижите един за друг стават все по-важна част от живота ни. Психолозите са на мнение, че еволюцията е заложила невероятни настройки в човешката нервна система, а именно - да се ориентира към повече дейности, които са свързани със задълбочаването на социалните връзки, съчувствието и грижовността.

Изводът на изследователите е, че възрастните хора чувстват необходимостта да останат социално ангажирани въпреки напредването на възрастта си, и да използват умението си за положителна преоценка, за да преодоляват стресиращите и трудни ситуации, вместо да бъдат откъснати от социалния живот, който е пълен с възможности за повишаване качеството на живот.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: supportivecarematters.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихология