Начало Психология Психология на развитието Развитие на бебетата Децата на стресираните бащи са много по-чувствителни и уязвими към стрес

Децата на стресираните бащи са много по-чувствителни и уязвими към стрес

Децата на стресираните бащи са много по-чувствителни и уязвими към стрес - изображение

Децата на стресираните бащи са много по-чувствителни и уязвими към стрес и емоционални разстройства, установи ново изследване на учени от Университета в Пенсилвания.

Екипът е проследил как дори слабият стрес може да повлияе на начина, по който се образува спермата, и да стане причина за промени в генетичната информация, която тя носи.

"Бащи, подложени на стрес, в крайна сметка предават на своите деца генетичния код, диктуващ по-слаб хормонален отговор спрямо стреса. В бъдеще това е предпоставка за по-слаба устойчивост на стрес, чувствителност и уязвимост, както и повишен риск от постравматични и невропсихологически разстройства и дори аутизъм", обяснява авторът на изследването д-р Трейси Бейл.

Отдавна е известно, че стресът има отрицателно влияние върху човешкия организъм и психика, но по последни научни данни той може да предизвика и значителни промени в развитието на бъдещото поколение. През последните няколко години учени изследват ролята на нивата на стрес при родителите в развитието на детския мозък, за да открият, че тя е жизненоважна.

В стресови ситуации тялото отговаря с производство на хормони – кортизол, адреналин и норепинефрин. Именно те са мотиваторът на поведението „Бий се” или „Отстъпи” и са основните хормони, които ни помагат да преодолеем и преработим стреса.

Изследването на пенсилванските учени показва още, че кортизолът е доминантният стероид. Екипът е стимулирал лек стрес в клетки на мишки и ги подложил на въздействието на хормона кортикостерон. Резултатите от експеримента показали, че когато той се активира, при узряване на сперматозоидите се освобождават частици с микро РНК.

„Особеното при тях е, че те са в състояние да променят състава на спермата, а с него и генетичната информация, която се предава на поколението”, обяснява още д-р Бейп и допълва, че това се наблюдава дори при умерен стрес.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: deccanchronicle.com
Снимка: femmesdetunisie.com

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиЛайфстайлНовиниХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиСпортБотаникаЛеченияТестове