Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Една проста инструкция, която ще ви държи мотивирани

Една проста инструкция, която ще ви държи мотивирани

Една проста инструкция, която ще ви държи мотивирани - изображение

Мотивацията може да остане максимално висока през целия ден, установява изследване.

Ключът към поддържането на максималната мотивация е спобността да прехвърляме вниманието си от една задача към друга, разкрива изследването. 

Мотивацията и ефективността на повечето хора започват да спадат, след като са работили по трудна задача за около 30 минути. Когато хората се приближават към един час работа по дадена задача, се наблюдава забележим спад в производителността.

Превключвайки вниманието от една задача на друга обаче, самоконтролът им е по-ограничен, отколкото мнозина подозират.

Д-р Дан Рандълс, главният автор на изследването, казва:

"Докато е сигурно, че хората се уморяват да изпълняват една конкретна задача за определен период от време, то не открихме доказателства, че те са по-малко мотивирани или способни да изпълняват задачи през целия ден."

Самоконтрол означава да вършите задача, която не ви възнаграждава незабавно, казва д-р Рандълс: 

"Това значи да правите нещо, не защото ви харесва, а защото е свързано с по-голяма цел и искате да я достигнете".

Изводите идват от проучване, в което над 16 000 души имат трудна задача за запаметяване, която да извършват в различни часове на деня.

Резултатите показват, че хората имат една и съща мотивация през целия ден.

До момента психолозите по принцип смятат, че мотивацията намалява през деня, когато самоконтролът на хората изчезва или е изчерпан.

Д-р Рандълс казва още:

"Това не означава, че всички изследвания за самоконтрола са неправилни, но поне в този случай, опитите да се възпроизведат, не откриват доказателства за ефекта. 

Резултатите ни са в съответствие с теориите, които показват, че хората губят мотивация в рамките на конкретна задача, но в противоречие с теории, които твърдят, че самоконтролът е общ ресурс, който може да бъде изчерпан."

Д-р Лейн Харлоу, учен и съавтор в прочуването, смята, че изследванията показват защо кратките сесии на усилено учене могат да бъдат толкова ефективни в циментирането на знанията:

"Това откритие е особено важно за интелектуално изискващи задачи като ученето.

То се вписва в изследванията, които демонстрират, че си спомняме повече за наученото, когато го преглеждаме често, но на кратки интервали."

Доктор Рандълс заключава:

"Фактът, че участниците влошават представянето си в една задача, говори за това колко трудна я намират и въпреки трудностите не открихме никакви доказателства, че тяхната способност или мотивация се понижава до момента, в който се уморят късно през нощта".

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: spring.org.uk

Снимка: ted.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиСпортНовиниЛюбопитно