Начало Психология Социална психология За психологията Едно от нещата, които нарцисистът не обича да чува

Едно от нещата, които нарцисистът не обича да чува

Едно от нещата, които нарцисистът не обича да чува  - изображение

Нарцисизмът се отличава с ясно изразена вяра в собствената изключителност. Хората с високо мнение за себе си и непоколебимо самочувствие вярват, че са по-добри от всички останали и заслужават внимание и признание. Те със сигурност не искат да бъдат критикувани или порицавани за лошо поведение.

Може би имате роднина, който обича да се изявява на семейните събирания като най-добрия готвач в рода ви и вече сте имали възможност да го видите в действие – той е уверен, че прави най-вкусните картофки например и държи да получи признание за шедьоврите си от всеки на масата. Когато обаче ястията му и останат почти непокътнати, той изпада в недоумение: „Какво ви става, хора, наистина ли не сте способни да оцените едно професионално приготвеното меню?”… А ако някой се осмели да му каже, че е използвал неправилна подправка или е прегорил ястието, почти сигурно е, че само след минута ще съжали за дързостта си, защото върху него ще се изсипе гневът на обидения готвач…

Нарцисистите трудно приемат критиките, но още по-трудно преживяват отговора „Не”. Нарцистичното самолюбие засяга особено хората, които имат много взискателен и егоцентричен шеф, който иска всички около него да правят това, което той казва, по начина, който той казва, без да имат никакво право на творческа свобода. Дори не бихте се осмелили да предложите конструктивна промяна на подредбата на столовете, за да са по-лесни срещите в кабинета му, нали? На практика всяка идея, предложение и конструктивна забележка могат да провокират изригването на вулкан от гняв!

Има много думи, които хората с висок нарцисизъм, не искат да чуват, но може би най-лошата от тях е "Не", както в "Не, не можеш", "Не, ти грешиш", така и в още по-лошото: "Не, няма да го направя."

Да идентифицираш нарцисистите, особено тези от тях, които са на ръководна длъжност, в повечето случаи не е трудно. Цялото тяхно поведение крещи, че са:

- добри и силни лидери;

- убедени в своите мениджърски умения, защото никой от обкръжението им не се осмелява да ги постави под съмнение.

- внушаващи сила и непоколебима, дори арогантна увереност.

- суетни – повечето от нарцисистите вярват, че ако са сами на този свят, той би бил едно много по-добро място.

- ексхибиционисти – те са убедени, че всеки обича да слуша историите им.

Ако наблюдавате тези черти в някого, то е доста голяма вероятността да си имате работа с човек с висок нарцисизъм.

Как обаче да постъпите, ако този някой е вашият шеф? Как да оспорите неправилните му стратегии или да направите конструктивни предложения? Това е една доста сложна ситуация, защото от една страна знаете, че за да запазите здравия разум или поне ефективността на усилията на екипа, ще трябва да кажете нещо, но от друга – има голяма опасност да ви уволнят, а така ще бъдете лишени както от възможността да направите промени, така и разбира се, от вашата заплата.

По същия начин, ако оспорите решенията на нарцистичен член на семейството, рискувате да създадете непоправими семейни конфликти…

Дотук разбираме, че бързото разпознаване на нарцисиста ни помага в преценката, но като цяло това е напълно безполезно, защото все още не знаем как да се възползваме от тази информация. Изследване на Дейвид Честър от 2016 година обаче дава изход от ситуацията.

За да разбере защо нарцисистите реагират агресивно на обида и критична забележка, изследователският екип подлага участниците на симулирано социално отхвърляне, докато чрез мозъчно сканиране измерва активността в областта, свързана с поддържането на бдителност. Симулацията за отхвърляне включва играта "Cyberball", в която участниците смятат, че са изключени от компютърна игра от двама души, които си подхвърлят топката само един към друг, а не към участниците. По време на симулацията при хората с ясно изразен нарцисизъм е наблюдавана висока активност в този мозъчен регион. Те също така са споделили, че имат желание да накажат противниците. Въпреки че това е било само симулация и игра, участниците с нарцистични черти са реагирали така, сякаш отхвърлянето им е напълно реално.

Изводите от изследването показват, че хората с висок нарцисизъм, които постоянно са нащрек за потенциални заплахи, са онези, от които би трябвало да се страхувате в ситуация, в която искате да посочите къде грешат. Знаейки техните слабости, може да смекчите удара, като първо изтъкнете добрите страни на дадено решение и деликатно посочите слабите. Дори да реагират гневно, вие ще бъдете подготвени със стратегия, която да ви помогне за спокойното разрешаване на спора.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: vesti.lv

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитно