Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Емоционална компетентност

Емоционална компетентност

Емоционална компетентност - изображение

Повечето хора искат връзка, която да устоява на времето.

Целта е щастлив живот заедно. Всеки ден.

И така, какво е необходимо, за да стане това възможно? Намерете някого, който притежава емоционална компетентност.

Ако той или тя имат такава, то това е добър знак.

Ако ли не, внимавайте.

Емоционална компетентност: За да се справите с възходите и паденията на връзката, вие двамата трябва да сте достатъчно компетентни, когато става въпрос за чувствата, свързаността, гъвкавостта, интимността, несъгласията, очакванията и прошката.
 • Чувства: Можете ли да говорите за важни неща, без да се карате? Вие или вашият партньор избухвате лесно, т.е. реагирате бързо. Започнете с малко изчакване, преди да реагирате; по този начин връзката ви ще се усеща по-надеждна.
 • Свързаност: Можете ли да бъдете мили и в хармония помежду си? Веднъж, когато ви е грижа за онова, което преживява вашият партньор, може да се роди доверие. Това ще ви бъде от полза, ако се зададе трудност по пътя ви.
 • Гъвкавост: Можете ли да сменяте ролите на силния и слабия, когато е необходимо? Добрите отношения не са асиметрични. Понякога той е силен; понякога вие. Нужно е да знаете, че и двамата можете да разчитате един на друг.
 • Интимност: Можете ли да се наслаждавате на сексуалността си и да се гушкате заедно? Не подценявайте стойността на този вид интимност. Тя изгражда друг слой на единство.
 • Разногласия: Можете ли да стоите настрана от контрола на борбата за власт? Понякога имате разногласия и дори се ранявате един друг. Опитайте се да се поставяте в неговите обувки. Борбите за власт са за птиците, не за нас хората в двойка. Ако някой от вас ВИНАГИ трябва да печели; вие сте в беда.
 • Очаквания: Можете ли и двамата да се споразумеете какво да очаквате един от друг? Това е следствие от взаимното изслушване във времето. И спрете да карате партньора си да чете мисли. Това е губеща стратегия.
 • Прошка: Можете ли да се отърсите относително бързо, след като сте имали спор? Обидата е отрова за любовта. Работете по освобождаването от нея — и двамата.

Интимните отношения неизбежно се превръщат в поле на интимност. Това е идея, заета от физиката; когато влезете в енергийно поле, всички правила се променят. Интимността възбужда копнежи и разочарования от вашето минало.

Някои хора се виждат невероятно ядосани или прилепващи по начини, които никога не са си и представяли за себе си. Понякога самият секс избледнява от натиска да бъдем толкова близки. Звучи парадоксално, но е вярно. Интимността поражда мощни чувства.

Никой не може да ви нарани, както вашият любим; и никой не може да ви оживи по същия начин.

Екстернализирането е отрова: повечето нормални хора гледат на живота по балансиран начин. Понякога проблемите, които възникват, са по тяхна вина, друг път по вина на някой друг; има логика, нали?

И все пак мнозина имат нуждата да обвиняват, като започнем с родителите, братятата и сестрите, нечестната работна среда. Често има зърно истина в думите на този човек, но проблемът е, че той винаги търси виновен.

Това се нарича екстернализация и е начин, по който малките деца се справят с конфликтите.

 •  Сестра ми ме провокира!
 •  Защо си толкова гаден?
 •  Това не е по моя вина!

И докато може да е сладко или досадно, когато си на седем, то е огромен проблем, когато си възрастен.

Емоционалната компетентност изисква умението да се ходи в обувките на другия. След това започвате да виждате, че често има две страни във всяка история, а животът става по-нюансиран.

Вашият партньор на терапия: Намирането на правилния човек, с когото да прекарате остатъка от живота си, е нещо много важно. Нужно да имате някого, който е до вас; и който има емоционалната компетентност да се справя с всички неща, които животът ни хвърля.

Всеки носи багаж, включително и вие. При някой това може да е проблем с настроението или тревожността. За друг, този багаж може да са неподдържащи родители или ниско самочувствие; може този някой да е нарцистичен. Дългосрочните взаимоотношения изваждат най-доброто и най-лошото от нас. Така че избирайте внимателно.

 • Той/тя е емоционално компетентен/а? Или, може би, има по какво да се работи?
 • Той/тя е обвинител? Или, може би, вие обвинявате твърде много?

Можете да бъдете сигурни, че тези два въпроса са по-важни от това дали вашият партньор посещава терапия за тревожно разстройство. Много хора са повече или по-малко емоционално компетентни; много от тях са справедливи и не екстернализират.

Бъдете рефлективни за себе си и партньора си. Ако и двамата имате здравословно ниво на емоционална компетентност, може би си струва да се даде шанс на връзката.

Тези прости правила могат да ви помогнат да направите добър избор.

Наслаждавайте се на партньора си. Гледайте цялостно — и обичайте мъдро.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: istudy.org.uk

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайл