Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Какво представляват семейните проблеми и как можем да ги преодолеем

Какво представляват семейните проблеми и как можем да ги преодолеем

Какво представляват семейните проблеми и как можем да ги преодолеем - изображение

Дори и най-здравите семейства не са застраховани от проблеми, които да доведат до напрегнати и болезнени взаимоотношения. От дребни раздразнения до потиснато негодувание, от драматични аргументи до чувство за вина, разочарование и гняв. Трудно е за приемане, но истината е, че най-близките ни хора предизвикват нашите най-интензивни емоции - за добро или зло.

В идеалния случай нашето семейство е несекващият извор на подкрепа и сила, с което ни свързват обич и грижа, с което се чувстваме сигурно и уютно, с което можем да споделим открито своите мисли и чувства. В действителност малко семейства отговарят на това очакване на 100% от времето, а в някои случаи те далеч не са идеални - вместо това се свързват със стрес, неразбиране, гняв и неудовлетворение.

Според модела на семейство, с който растем, ние развиваме нашите очаквания за другите, комуникационните си умения, житейските си перспективи, способността да даваме и получаваме любов, умения за справяне с различни по трудност ситуации, а хроничните семейни проблеми могат да имат трайни последици в живота ни.

Семейните проблеми могат да бъдат в резултат от поведенчески и психически проблеми в семейството или от специфични стресови събития. Средностатистическите семейни проблеми най-често са свързани с:

- финансови въпроси;

- скръб;

- злоупотреба с наркотични вещества;

- поведенчески проблеми и лоши резултати в училище при деца и юноши;

- загриженост за психичното здраве;

- раздяла, развод, напрежение между родителите;

- хронично заболяване.

Какъвто и да е източникът на стрес, атмосферата на неразбирателство и напрежение може значително да повлияе на функционирането на всеки член на семейството, на психическото, но и на физическото му здраве, дори на способността му да изпълнява рутинните си задачи. Доказателство за наличието на семейни проблеми са повтарящи се семейни конфликти, драматични промени в поведението на децата и юношите, промени в настроението и депресия.

За щастие, не е невъзможно да поправим тревожната атмосфера у дома - ако членовете на семейството си сътрудничат, помагат и разговарят, постепенно връзките и взаимоотношенията ще бъдат укрепени.

Психотерапия за семейни проблеми

Целта на терапията е да помогне на семействата да си сътрудничат и да преодолеят проблемите. Курсът на лечение често е кратък, а повечето модели на семейна терапия се стремят да обърнат внимание на комуникационните (словесни и невербални) стилове на семейството, както и всякакви други въпроси, които могат да укрепят сплотеността между отделните членове.

Не е задължително семейните проблеми да са тежки, за да има необходимост от професионална намеса. Благодарение на работата с терапевт семействата се научават да се разбират по-добре, да комуникират по-ефективно и да работят активно, за да поправят нездравословните модели.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org
Снимка: mindfulkidsandfamilies.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСпортПсихологияСнимкиЗдравни съветиИнтервютаОрганизацииЛеченияОбразованиеТестовеБотаникаВидеоСоциални грижиРецептиИстория