Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 трудни за преглъщане истини за живота

7 трудни за преглъщане истини за живота

7 трудни за преглъщане истини за живота  - изображение

Животът често ни изправя пред различни трудности – както в личните отношения, така и в работата. Сред тях има такива, които са неизбежно стечение на обстоятелствата, други – породени от небрежността на чуждите действия, и такива, които ни помагат да се учим и растем.

Много често най-тежките борби в живота ни са тези, които започваме ние самите заради негативното си мислене. Първата стъпка за разрешаването им, която важи за повечето проблеми в живота ни, е приемането им!

Марк Чернофф обобщава 7-те истини за живота, които трябва да приемем, за да можем да се справим с тях.

Тревожим се без причина

Един ден, прекаран в безпокойство, е много по-изтощителен от една седмица работа. Безпокойството може да бъде описано като страх, който обсебва съзнанието ни и изцежда енергията ни. Безпокойството не разрешава проблемите, задълбочава ги, защото унищожава мотивацията ни и намалява ефективността ни. Само се замислете, че в повечето случаи нещата, за които толкова много се притесняваме, никога не се случват!

Крайно време е да спрете да се тревожите за нещата, които могат да се объркат! Мислете за това, което може да се получи – така, както сте си го пожелали!

Мислим твърде много

Точно както и тревожността, прекаленото анализиране и прекомерното размишляване могат да бъдат наистина изтощаващи. Но най-лошото им последствие е, че заради тях ние пропускаме добрите идеи, ние дори не им даваме шанс да се загнездят в главата ни, защото сме твърде заети да пренареждаме и създаваме нови негативни мисли. Прекомерното обмисляне всъщност е изкуството да създаваш проблеми!

Крайно време е да осъзнаете, че вие самите много често саботирате възможностите, които ви се предоставят, заради рискове, които съществуват само и единствено във вашето съзнание. Изчистете го и следвайте инстинктите си!

Избухваме твърде лесно

Гневът не е решение на проблемите. Той е деструктивен, не градивен. Способни сте и без гняв да защитавате своите убеждения. В противен случай рискувате яростта да ви обсеби и да ви разруши отвътре. Помете дълбоко въздух и отговорете на предизвикателството спокойно.

Осъзнайте: Трябва да бъдем ръководени от своите приоритети и цели, а не от краткотрайните си емоции!

Отлагаме

Да отложим някоя задача, означава да я превърнем в непосилна. Отлагането на задачите е като трупане на дълг, с течение на времето, колкото повече задачи отлагаме, толкова по-трудно ни е да се заемем с тях.

Спрете да отлагате! Ако имате да завършите нещо, просто се заемете с него и продължете напред.

Чувстваме, че не сме достатъчно добри

Едва ли има човек, който винаги да е 100 процента убеден в своите способности и качества. Съмненията ни може да са свързани с всичко – че не сме достатъчно квалифицирани, че сме твърде стари или пък твърде млади, бавни или пък не толкова интелигентни, колкото ни се иска. Всъщност разликата между тези, които постигат успех, и тези, които търпят поражения, е именно в начина, по който успяват да превъзмогнат тези свои мисли.

Осъзнайте необходимостта да заглушите негативния си вътрешен глас с положителни мисли и нагласа. Не се подценявайте и не преувеличавайте недостатъците си. Запомнете: просто не е необходимо нито да знаете всичко, нито да можете всичко, за да постигате успехи и да продължавате напред.

Пристрастяваме се към негативните мисли

Много често ни е трудно да осъзнаем, че негативното мислене се отразява на целия ни живот. Потъваме в самоотрицание и самосъжаление, без да си даваме сметка, че няма как да привлечем светлината, ако не пуснем мрака да си отиде.

Можете да се справите с това, но първо трябва да се освободите от всички очаквания и да търсите положителните страни във всяка ситуация. Не забравяйте, че всяко преживяване ни носи някакъв смисъл, разбира се с изключение на най-съкрушителните трагедии.

Живеем с илюзията, че можем да контролираме всичко в живота си

Но това е невъзможно. Единственото, което можете да контролирате е начинът, по който реагирате на събитията, които се случват в живота ви. Да сравнявате живота си с този на другите и да си мислите, че на тях им е лесно и безгрижно, е загуба на време и енергия. Вложете тези ценни ресурси в собственото си развитие, в придобиването на нови умения и знания, в реализиране на мечтите и пълния си потенциал.

Осъзнайте: Лесните неща не са нещата, които могат да ни обогатят или пък да ни помогнат да развиваме…

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от Inc.com
Снимка: inspiration-for-singles.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовини