Начало Психология Социална психология Групова динамика Как да се справите с тревожността на работното място – Част 2

Как да се справите с тревожността на работното място – Част 2

Как да се справите с тревожността на работното място – Част 2 - изображение

"Колегите сигурно ме одумват!"
"Дали шефът ми няма да ме критикува за последния ми проект?"
"Толкова много се притеснявам, че няма да успея да свърша всичко навреме!"

Някои от нас могат да се похвалят на своите роднини и приятели, че с удоволствие отиват на работа рано сутрин, а колегите и началниците винаги се държат дружелюбно и са готови да ни помогнат. За други обаче атмосферата в офиса е токсична, като те нямат търпение да се приберат вкъщи. Тогава тревожността се увеличава, а качеството на работа се влошава и отношенията с началниците и колегите се изострят.

За голяма част от хората най-често срещаните причинители на безпокойство в офиса са нереалистичните крайни срокове и конфликтите с другите служители.

За някои драмата на работното място е източник на забавление, докато други предпочитат търпеливо да изчакат бурята да отмине. Без значение дали конфликтните ситуации изкарват най-лошото или най-доброто във вас като личност, проблемната комуникация в офиса може да доведе до силно безпокойство. Тревожността от своя страна довлича със себе си понижено качество на труда, изпуснати крайни срокове и неприятни клюки и дрязги между колегите.

Разбира се, най-доброто решение за интензивното безпокойство е воденето на здравословен начин на живот – спорт, здравословно хранене, добри навици за сън и общуване с хора извън работното място. Преодоляването на тревожността в офиса обаче изисква малко по-специфични мерки, за да се чувствате комфортно и спокойно, когато пристигате на работа рано сутрин.

Съвет №6: Поддържайте контакт с колегите си

Човешко е да отбягваме или игнорираме хората, които ни карат да се чувстваме неудобно, като работното място не е изключение. Възможно е да спрете да отговаряте на имейли, тъй като не знаете какво точно да напишете. Или пък избягвате началника си, защото нямате представа какво да му кажете. Проблемът с отбягването е, че е само временно решение. Взаимоотношенията с останалите изискват време и усилия, за да се изградят. Тренирайте да се изправяте срещу трудностите с увереност и да комуникирате открито и често дори с колегите, с които нямате толкова общо. Успешните лидери знаят, че умението да поддържат контакт с хора с различни гледни точки или стил на работа е необходимо за оптималното функциониране на екипа.

Съвет №7: Не саботирайте колегите си

Драмата на работното място може да изглежда забавна на моменти, но в крайна сметка превръща офис средата в стресиращо място и въздейства негативно на отборния дух. Ако някой ваш колега започне да злослови срещи другите или дори началника си, се опитайте да смените темата на разговора или си измислете причина да излезете от стаята. Не отговаряйте на съобщения или имейли, чиято цел е да злепоставят колегите ви.

Съвет №8: Насърчете разговорите лице в лице

В някои случаи е изключително трудно да се дешифрират емоциите, намеренията и нюансите от електронните съобщения. Голяма част от тревожността на работното място произлиза от погрешно разтълкувани имейли или оставени бележки, свързани с деликатни и трудни теми. Ако даден проект ви кара да изпитвате силна тревожност, то тогава не се страхувайте да се обадите или да говорите лично с ръководителя, за да изясните ситуацията.

Съвет №9: Фокусирайте се върху фактите

Понякога, дори и на работното място, се случва разумът и сърцето да ни дърпат в две различни посоки, особено когато се чувстваме недооценени, игнорирани или претоварени с работа. Най-подходящият начин за намаляване на интензивното безпокойство е да заявите ясно какво ви притеснява и да попитате останалите, дали мислят по същия начин.

Изкушението да изкараме наяве натрупаните негативни емоции, като изразим всичките си оплаквания, раздразнения и недоволство, когато се намираме под напрежение, е трудно за подминаване. Ключът за справянето с тревожността не е победата на всяка цена, а разрешаването на проблемите. Постарайте се да не използвате емоционално наситени изрази и преувеличения, като думите "винаги" и "никога" трябва да напуснат речника ви. Насочвайте фокуса към самите себе си, когато комуникирате на работното място – говорете от първо лице единствено число. Избягвайте да започвате изреченията "Ти направи така..." или "Твоите действия оказаха влияние...", тъй като тези изрази звучат прекалено обвинително.

Когато се научите как да изграждате стабилни взаимоотношения, подобрите комуникация и се научите как да искате помощ, целият екип ще усети позитивите от действията ви. Безпокойството е неизменна част от ежедневието, но това не означава, че трябва да повлиява на качеството ви на живот, както на работното място, така и в личните ви отношения. Тревожността е неприятно чувство, което бихте предпочели да избегнете, но то е и възможност за личностно израстване.

Разбере какво друго може да направите, за да се справите с тревожността, като прочетете първа част на статията >>>ТУК<<<

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.net
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛеченияСнимкиСпортБотаникаТестовеСоциални грижиФизиологияОрганизацииАнкетиНормативни актовеИстория