Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Коя е думичката, която може да превърне едно извинение в обида

Коя е думичката, която може да превърне едно извинение в обида

Коя е думичката, която може да превърне едно извинение в обида - изображение
Ако вие сте този, който дължи извинение, то бъдете внимателни с използването на думичката "ако". Почти всяко извинение, което започва със "съжалявам, ако ..." всъщност не е извинение.

Така че внимавайте при изказвания от сорта на "Съжалявам, ако не бях достатъчно чувствителен" или "Съжалявам, ако си приел онова, което казах за обидно". А ако вие сте този, който вмъква думата "ако", когато отправя извинение, то опитайте нещо по-ясно като това: "Коментарът, който направих, беше обиден. Съжалявам, че не бях чувствителен и искам да знаеш, че няма да се случи отново."

"Съжалявам, ако …" не просто подтиква отсрещния да оспори собствените си реакции на онова, което го е засегнало, "Съжалявам, ако …" също може да се възприеме като снизхождение.

"На оперативка мой клиент, споделя психоложката Хариет Лернер, прави безвкусна шега, относно "женския мозък". След това се обръща към шефката си с думите: "Съжалявам, ако коментарът ми е засегнал чувствата ви". "Повярвай ми, Чарлс, чувствата ми не са толкова лесно раними" - му отговаря тя.

Гневът, който долавя в гласа й го озадачава. Той просто не осъзнава, че по този той  шефката си ненужно чувствителна жена, а не отправя истинско извинение за глупавия коментар."

Препоръчваме и вие да обърнете внимание на подобни вмъкнати думички, като "ако" и "но", които могат да обърнат вашето "съжалявам" в "не съжалявам".

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: infirmiere-infirmier.be

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияЛюбопитноФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения