Начало Психология Социална психология За психологията Наръчник за различните подходи в психотерапията – Част 3

Наръчник за различните подходи в психотерапията – Част 3

Наръчник за различните подходи в психотерапията – Част 3 - изображение

Специалистите по психично здраве обикновено използват един или няколко подхода по време на терапевтичния процес. Те действат като пътна карта за психотерапевтите: тя ги напътства в процеса на разбиране на клиентите и техните проблеми и разработването на решения. Представяме ви някои от най-широко разпространени подходи в психотерапията.

Невролингвистична психотерапия

Невролингвистична психотерапия произлиза от подход за общуване, наречен невролингвистично програмиране. Този вид психотерапия е широкообхватна и се основа на предпоставката, че ние изграждаме нашия собствен модел на реалност (персонализирана карта на света) въз основа на нашия опит и субективна представа. Всеки човек използва собствената си карта, за да се ориентира в живота си. Използваните модели могат да насърчават промени, водещи до успех и удовлетворение, или да бъдат ограничаващи – пречещи ни да изпробваме нови и непознати неща.

Теорията на невролингвистичното програмиране се разделя на три основни части:

  • Невро включва създаването на наша собствена ментална карта на света.
  • Лингвистично представлява начина, по който всеки осмисля предоставената му информация.
  • Програмиране включва реакциите ни спрямо значението, което сме дали на информацията.

Невролингвистичната психотерапия изследва мисловните модели, вярванията, ценностите и опита, които са довели до проблемите или са формирали целите на клиента. Това дава възможност на хората да направят съответните промени, за да реорганизират своето ежедневие. Така те се справят с трудните за преодоляване емоционални и поведенчески състояния, като едновременно с това разширяват съществуващата база от умения. По този начин в клиента се създава усещането, че има повече контрол и следователно по-голяма способност да създаде желания от него живот.

Клиент-центрирана терапия

При клиент-центрираната терапия индивидът, търсещ подкрепа в разрешаването на даден проблем, установява неосъждаща връзка с терапевта си, свободно изразявайки своите емоции.

Клиент-центрирана терапия е за хора, които биха искали да се справят с конкретни навици или модели на мислене. Клиентът се възприема от терапевта като най-добрия авторитет за собствения му живот и следователно е напълно способен да достигне своя потенциал за растеж и разрешаване на проблеми. Терапевтът осигурява благоприятни условия за култивирането на уменията на клиента, като показва безусловно положително отношение и емпатично разбиране. По този начин специалиста по психично здраве помага на посещаващия сесията да се справи с негативните си чувства и да развие вътрешни ресурси за издръжливост и независимост, които да доведат до промяна.

Психоанализа

Психоанализата има три основни приложения – с цел изследване на човешкия ум, като метод за лечение на психологически или емоционални проблеми и като систематизиран набор от теории за човешкото поведение. Редовните сесии осигуряват среда, в която несъзнаваните модели могат да бъдат осъзнати, за да бъдат променени. Връзката на клиента с анализатора оказва огромно влияние върху несъзнаваните модели на поведение на клиента и сама по себе си става централна част от терапевтичния процес.

Фройдистката психоанализа е специфичен вид психоанализа, при която клиентът изразява на глас своите мисли чрез прилагането на методи като свободна асоциация, фантазии и мечти. Анализаторът от своя страна ги интерпретира, за да може клиентът да разбере естеството на своите трудности и проблеми и да получи прозрение относно евентуално решение за тях.

Фройд е смятал, че неприемливи и нежелани мисли от ранното ни детство са потиснати в несъзнаваното, но продължават да оказват влияния върху нашите емоции, мисли и поведение. Тези репресирани чувства често излизат на повърхността в по-късен етап от живота под формата на конфликти, депресия или в сънищата и/или креативните процеси. Тези несъзнавани аспекти на ума се изследват подробно по време на психоанализата, като анализаторът се противопоставя на патологичните защити, желания и вина на клиента.

Психодинамична психотерапия

Психодинамичната психотерапия представлява форма на дълбинна психология, която се фокусира върху несъзнаваното и минали преживявания, за да се разбере сегашното държание.

Клиентът е насърчаван от терапевта да говори за връзките от детството си – тези, които е установил със своите родители и други хора от обкръжението му. Основната цел на тези откровения е да се разкрие несъзнаваното в психиката на клиента, за да се намали психичното напрежение. Терапевтът се старае да не позволява неговата личност да влияе на терапевтичния процес – той се старае да се превърне в "бяло платно", върху което клиентът може да прехвърли и проектира сложните и объркани чувства, които таи относно себе си, своите родители и други важни хора в живота си.

По принцип психодинамичната терапия е по-малко интензивна и по-кратка от психоанализата, като разчита много повече на междуличностните отношения клиент/терапевт отколкото други форми на дълбока психология.

Фокусирана към решения кратка терапия

Фокусирана към решения кратка терапия поставя на преден план конкретен проблем и насърчава положителната промяна, вместо да се разглеждат причините, довели до появата на трудностите. Клиентите са насърчавани от терапевта да насочват вниманието си върху това, което вършат добре, своите силни страни и поставянето на нови цели. Този подход е предназначен да предостави отговор за проблема, вместо да го реши. Терапията има кратка продължителност на терапията, като понякога само три до четири сесии са необходими, за да се постигне желания ефект.

Разберете кои са останалите подходи в първа и втора част на статията. 

Редактор: Нора Маркова
Източник: psychotherapy.org.uk; nationalcounsellingsociety.org
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпециалистиПсихологияНовиниСоциални грижиЛюбопитноИсторияСнимкиЗаведенияЛеченияИнтервютаЛайфстайлЗдравни съветиТестовеСпортАлт. медицина