Начало Психология Социална психология Аз Нов начин за категоризиране на силните страни

Нов начин за категоризиране на силните страни

Нов начин за категоризиране на силните страни - изображение

Нашите силни страни имат много измерения. Съществуват редица начини, по които можем да ги разглеждаме, оценяваме или подсилваме. В тази статия ще разгледаме 6 различни класификации на силните страни, за да може да ги идентифицирате и развиете по-бързо и успешно. Когато анализирате позитивите си, ще можете да промените гледната си точка и да култивирате умения, които преди сте пренебрегвали. Шестте начина за групиране на силните страни се базират на изследванията и теориите на д-р Раян Немек (Ryan Niemiec) – клиничен психолог и автор на редица книги на тема позитивната психология.

1. Отличителни силни страни

Това са позитивните черти на личността, които са най-силно свързани с това какъв човек сте и нагледно представят вашата уникалност. Д-р Немек насърчава своите клиенти да мислят за този тип силни страни по следния начин: те са необходими (даденият позитив е от съществено значение за вашата личност), енергизиращи (усещате радост или ентусиазъм, докато използвате тази силна страна) и лесноприложими (отдават ви се лесно и дори не трябва да се замисляте, когато ги прилагате). Д-р Немек обяснява, че използването на тези силни страни в ежедневието по нови и иновативни начини е силно свързано с поддържането на дълготрайно щастие и наличието на по-малко депресивни състояния.

Замислете се: Кои са вашите отличителни силни черти? Кога последно сте проявили една от тях в ежедневието си?

2. Силните страни на щастието

Д-р Немек споделя, че резултатите от множество проучвания, проведени с представители на различни култури, нагледно показват, че няколко характерни позитиви на личността отново и отново се проявяват като тясно свързани с удовлетворението от живота, което се счита като един от аспектите на щастието. Тези позитиви са увлечение, надежда, любов, благодарност и любопитство. Силните страни на щастието са изключително важни за психоемоционалните фактори, свързани с професията ни – като това да намираме смисъл от работата си и да се чувстваме доволни и ангажирани от труда си.

Замислете се: Кои от тези пет позитиви, обвързани с щастието, бихте искали да присъстват по-често в начина ви на мислене и поведение?

3. Второстепенни силни страни

Понякога наричани по-низши силни страни, те не представляват недостатъци, проблеми или дефицити. По-скоро те са тези аспекти, за които най-вероятно не сме отделили много време да развием или не ценим особено високо в сравнение с други положителни черти. Д-р Немек съветва да обръщаме повече внимание на този тип силни страни, защото култивирането им може значително да повиши нивата на задоволство от живота и намали негативните мисли и емоции.

Пробвайте следното упражнение: Назовете някои от второстепенните си силни черти. Можете ли да изберете една, която бихте искали да развиете и да ползвате както в професионален, така и в личностен план?

4. Епизодични силни страни

Това са положителните ви черти, които се появяват в моменти на стрес и голямо предизвикателство. Те излизат наяве, когато ситуацията го изисква, въпреки че по принцип не можете да се похвалите, че притежавате дадената силна страна. В моменти на голяма тревога или колосално затруднение вие успявате да измените поведението си, за да се справите с належащия проблем, като използвате епизодичните силни страни по бърз и адаптивен начин.

Класически пример за този тип положителни черти е проявата на изключителна смелост, когато друг човек се намира в беда. Пример от ежедневието е, когато осъзнаете, че новият проект на работното място ще изисква от вас проява на извънредно добра организация и внимателно плануване на важните и неотложни задачи. За да се справите навреме, от вас се очаква да покажете търпение, последователност и съобразителност в продължение на определен период от време.

Замислете се: Кога последно ви се е налагало да моделирате поведението си, за да се справите успешно с голяма пречка? Кои силни черти е трябвало да проявите, за да превъзмогнете препятствието на пътя си?

5. Подкрепящи силни страни

Този тип позитиви на личността, наричани още средни силни страни, подкрепят или подсилват вашите отличителни черти.

Изберете една от подкрепящите черти: Как бихте използвали тези позитиви на личността, за да засилите някои от по-висшите си позитиви? Или пък може би искате да балансирате проявата на някоя от отличителните си силни страни?

Възможно е да регулирате сами своето силно любопитство по време на работна среща, като не си позволявате да прекъсвате началника си, за да му зададете въпроси. В друг случай може да използвате силната си страна, която подхранва надеждата, за да поддържате оптимистична нагласа по време на труден период, като по този начин активирате постоянството и упоритостта си. Благодарение на надеждата, която подкрепя непоколебимостта ви, вие ще успеете да преодолеете предизвикателствата.

6. Изгубени силни страни

Това са положителни черти, които сте позволили да останат латентни прекалено дълго или просто бавно са изчезнали от съзнанието ви. Напълно вероятно е някои от най-добрите ви качества като постоянство или смелост да са били постоянно подтискани от авторитетни фигури (например родител, учител, началник, треньор, брат/сестра или приятел). Също така е възможно вашето желание да развивате силните си страни да е било пренебрегвано или отричано поради културни или социални ограничения. И в двата случая резултатът е един и същ - изгубили ли сте тези силни страни.

Редактор: Нора Маркова
Източник: psychcentral.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлИсторияЗдравни съветиТестовеСнимкиЛюбопитноЛичности