Начало Психология Социална психология Аз Откриха връзка между високото ниво на интелигентност и щастието

Откриха връзка между високото ниво на интелигентност и щастието

Откриха връзка между високото ниво на интелигентност и щастието - изображение

Хората с по-висок коефициент на интелигентност са по-склонни да бъдат щастливи, показва проучване. Новите данни са в пълно противоречие с думите на Ърнест Хемингуей („Щастието при интелигентните хора е най-рядкото нещо, за което знам“), респективно и с популярната идея, че интелигентността по някакъв начин предразполага хората към нещастие.

"Коефициентът на интелигентност до голяма степен определя степента, в която се чувстваме щастливи и удовлетворени от живота си. След като анализирахме данните от изследването, открихме, че нивото на щастие е най-ниско при хората с по-ниско IQ и обратното – най-високо при тези с по-висок коефициент на интелигентност", заяви д-р Анджела Хасиотис, ръководител на изследването.

В рамките на проучването са анализирани данни за близо 7 хиляди души. Резултатите показват, че хората с най-нисък коефициент на интелигентност (70 - 99) са значително по-малко щастливи в сравнение с тези с високо IQ (120 - 129).

"Разбира се, че не става въпрос просто за коефициент на интелигентност. При повторен, по-задълбочен, анализ открихме, че хората с по-нисък коефициент на интелигентност са по-малко щастливи и заради своето лошо социално и финансово положение. Усещането за щастие при тези групи е много по-слабо и заради нуждата им от помощ във всекидневния живот (финансова помощ от държавата, както и при технологични, бюрократични и други проблеми), заради по-лошия здравословен статус (ниска здравна култура, липса на превенция) и заради честите симптоми на психическо безпокойство”, обяснява д-р Хасиотис.

Изследователите са категорични, че усилията на обществото трябва да се концентрират върху повишаването на нивото на интелигентност в ранна възраст:

"Съществуват много доказателства, че дългосрочните интензивни стратегии, насочени към малките деца от бедните райони, могат да окажат положително въздействие не само върху интелигентността, но и върху благосъстоянието и възможностите им за живот. Въпреки че осъществяването на тези намерения представлява голяма инвестиция за всяка държава, по всяка вероятност първоначалните разходи ще бъдат компенсирани от бъдещите ползи - като намалена зависимост от държавните помощи и по-добро психическо и физическо здраве", коментира д-р Хасиотис.

Проучването е публикувано в списание "Psychological Medicine".

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: spring.org, sciencedaily.com
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимкиСоциални грижи