Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Предположенията във взаимоотношенията — разрушават ли всичко

Предположенията във взаимоотношенията — разрушават ли всичко

Предположенията във взаимоотношенията — разрушават ли всичко - изображение

Предположенията са мощни малки мисли, маскирани като факти. Те са начин да се направи неинформиран избор с дълбока убеденост.
На равнище взаимоотношения могат да са много разрушителни, да причинят опустошение както в работата, така и у дома и в обществения живот.

Как изглеждат предположенията?

• Той не ми се обади тази вечер, така че очевидно не се интересува от мен.
• Моят колега не ме покани на бира с другите, защото не ме харесва;
• Моят шеф разговаря с други служители повече, отколкото с мен, защото съжалява, че ме е наел;
• Той е толкова тих, очевидно е странен, не искам да сме близки;
• Мога само да кажа, че той/ тя мисли, че не съм неин/негов тип.

Как се появяват тези предположения? Може би господинът не се да се обадил, защото има извънреден проблем в дома му. Колегата може просто да е забравил, че не сте поканен. Шефът ви може да е нервен, докато говори с нови служители. Тихият човек може да е привлечен от вас и да не знае как да подходи.

Как да разбера дали правя предположения или разглеждам факти

В по-голямата си част предположенията са заблуда, че знаете точно какво си мисли някой друг, друга част са оставени за това какво точно чувства някой друг.
Ако допуснете, че сте предполагали (и разбира се приели за факти) че знаете как някой друг мисли и чувства най-често се оказва, че не сте познали, поради факта, че не виждате света (а следователно и обстоятелствата) от уникалната перспектива и ценностна система, които няма как да се повтарят.

Предполагам, че мислиш

 

Докато фактите, относно ситуацията или действията на хората са неоспорими и вие сте уверени в тях, защото сте ги наблюдавали, чувствата и мислите на хората са достъпни само, ако попитате за тях. И за да получите ясна представа ви трябва искрен и подробен отговор.

Не сте сигурни дали изводите, до които ви водят фактите, не са просто предположение? Запитайте се следното:

• Какви факти имам, за да докажа, че тази мисъл е вярна?
• Какви факти имам, за да докажа, че тази мисъл не е вярна?
• Това мое собствено наблюдение ли е или някой друг ми го съобщи и аз предположих, че е вярно?

Вижте също какво ви казва другият в отношението. Често ли чувате „спри да ми казваш какво мисля”? Казват ли ви другите „винаги поставяш думи в устата ми”? Или „извърташ казаното от мен”? От помощ е преразглеждането на ключови фрази, показващи предположение „сигурен съм, че…”, "мога да кажа, че …", "просто чувствам, че …" или "очевидно той / тя …".

Защо предположенията могат да разрушат отношенията

Предположенията водят до "изключване". Преставате да бъдете отворени и възприемчиви към другия човек, спирате опитите да се да се свържете, прекратяваме усилията си и дори се отдалечавате от отношенията си, като че се отказвате от работа, всичко това на основата на простичките, несигурни съждения. Те създават постоянно напрежение и конфликти. Ако приемте, че знаете какво мисли друг човек или защо действа по някакъв начин, той може да се почувства съден или дори в капан, сякаш не му се дава шанс да действа свободно.

Предположенията може да означават, че не позволявате на други хора да видят добрата ви страна. Ако винаги правите такива за другите, може да се задържите в постоянна защитна позиция. Или неволно да сте се оказали доста неприятен за общуване. Крайният резултат е, че предположенията може да ви направят доста самотен човек, изграждайки край вас крепост, оставяща другите отвън.

Защо хората постоянно правят предположения

Често се налага хората и ситуациите да бъдат контролирани, за да не се обърка нещо напълно. Ако не знаете как другите мислят и чувстват, това ви кара да се чувствате безпомощни, предположенията дават на ума ви спокойствие и усещане, че владее нещата, влизайки в ролята на водач.

Предположенията могат да бъдат и начин за избягване на емоционална болка. Като винаги приемете, че знаете какво мислят и чувстват другите,  избягвате риска да бъдете уязвими. Блокирате обратната връзка, която би могла да уязви емоциите ви, но и по този начин също така блокирате получаването на положителни емоции, включително истинска привързаност и любов. Предположенията са един от признаците при страх от интимност.

Как да спрем предположението, което разрушава взаимоотношенията

Четенето на информация и работата чрез материали за самопомощ могат да са изключително полезни, за да избегнете природната склонност към съставяне на предположения. С повече усилие и подкрепа може да се измъкнете от порочния кръг.
Ако обаче вече сте затънали в конфликти, благодарение на тенденцията, то е най-разумно да се обърнете към специалист, които да подпомогне излизането от омагьосания кръг на умствените навици.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки:diarioblog.com; theladiescoach.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСпортНовиниИнтервютаНаправления в медицинатаИстория