Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Рецепта за 100-процентово нещастие: Ще бъда щастлив, когато…

Рецепта за 100-процентово нещастие: Ще бъда щастлив, когато…

Рецепта за 100-процентово нещастие: Ще бъда щастлив, когато… - изображение

Чакате ли животът ви да стане безпроблемен, за да бъдете щастливи? Ако е така, пригответе се да чакате дълго…

Обикновено по-голямата част от хората имат навика да си казват: "Когато най-накрая имам __ (попълнете празното поле) или когато __ (попълнете празното място) най-после свърши, тогава ще мога да бъда щастлив."

Първото празно поле би могло да бъде "собствен дом", "връзка" или "по-добра работа". Второто може да е "разводът", "болестта”, тежкият график” и т.н. Но идеята, че e невъзможно да бъдеш щастлив, ако и докато не бъде изпълнено някакво условие, може да бъде огромна пречка за щастието. Макар че със сигурност е нормално да желаем периодът на необичаен стрес да свърши, можем да загубим наистина ценно време от нашия живот в тягостно настроение и очакване някаква тайнствена сила да промени нещата при нас.

Разбира се, не става въпрос за житейски драми, станали по вина на природно бедствие например, а за относително предсказуеми кризи от ежедневието. Не става въпрос и за периоди от живота, в които преживяваме загуба или се справяме със състояния като депресия или тревожност. Става въпрос за промяна в начина на мислене, който може накратко да бъде определен като „Ще бъда щастлив, ако или когато…”.

Предлагаме ви 12 начина, които ще ви помогнат да бъдете по-малко нещастни и дори по-щастливи – в този момент, а не утре или когато…

Осъзнайте нещастието, което изпитвате

Изследванията показват, че когато застанем лице в лице със своите негативни чувства и ги приемем, ние, колкото и парадоксално да звучи, увеличаваме значително своето благосъстояние. От друга страна приемането на отрицателни чувства като разочарование, гняв и тъга намаляват и стреса.

Все още няма твърди доказателства защо приемането на негативните чувства е толкова мощна стратегия, но някои изследвания показват, че етикетирането на негативните чувства - "Чувствам се разочарован", "Измъчва ме тъга" - пренасочва чувствата ви от емоционалната част на мозъка към мислещата част на мозъка ви. А щом вашият "мислител" (префронталната кора) е на борда, вие вече сте в състояние да поставите чувствата си в перспектива.

Проявете съчувствие към себе си

Милото, грижовно говорене на себе си може да донесе мигове на утеха. Може би в живота ви няма кой знае колко хора, които могат да ви засвидетелстват своята дълбока съпричастност, но със сигурност ще се намери поне един, който да ви каже всичко, което имате нужда да чуете, и този човек сте вие самите.

Дайте си разрешение да бъдете щастливи

Кажете си, че не е нужно да се чувствате виновни, че искате и имате нужда от моменти на облекчение, щастие и радост в живота си.

Осигурявайте си ежедневни дози удоволствие

След като си позволите да бъдете щастливи, започнете да си доставяте всекидневни порции удоволствие - разходка, чаша кафе, разговор с приятел, посещение в парка. Музиката, книгите и филмите могат да осигурят едновременно бягство от натовареното ежедневие и наслада. Напомнете си, че е добре да се забавлявате, дори когато част от живота ви може напълно да се разпадне.

Създайте си програма за самоподдържане

Спортувайте, хранете се здравословно, поддържайте стабилен социален живот. Ограничете контактите с "фалшивите приятели", ограничете алкохола, безцелното ядене и времето, което прекарвате на дивана.

Занимавайте се с творчески и смислени дейности

Създайте си навик да изливате чувствата си в хоби или творческа дейност. Писането в дневник може да ви помогне да се съсредоточите и дори да бъде терапевтично, показва ново изследване.

Свикнете да разделяте нещата

Например, ако източникът на нещастието ви е работата, поставете работните си борби в "работното отделение" на вашия мозък. Оставете ги там, когато сте вкъщи, за да можете да се наслаждавате на домашния си живот. Когато се върнете на работа, вземете отново тези проблеми и се справяйте с тях възможно най-добре. Ако успеете да откъснете ума си от грижите, това може дори да бъде полезно и да ви помогне да намерите нови решения.

Осъзнайте, че всичко се променя

Събитията се променят, чувствата се променят. Както и да се чувствате сега, вероятно ще се почувствате различно в бъдеще, може би дори в следващия миг. Нека "и това ще мине" да стане вашето мото.

Помолете за помощ

Може да мислите, че да поискате помощ, означава, че признавате своето поражение. Обмислете добре тази разрушителна идея! Вместо това мислете за себе си като главен изпълнителен директор на собствения си живот (защото сте) и делегирайте някои отговорности на другите. Инвестирайте време в забавни и смислени дейности. Ако смятате, че е нужно, потърсете помощ и от терапевт, който да бъде вашият съюзник, човекът, с когото да споделяте всички свои терзания и проблеми.

Помагайте на другите

Това може и да звучи странно, но изследванията показват, че помощта, която оказваме на другите, ще ви направи щастливи и ще подейства укрепващо на здравето ви. От друга страна може да осъзнаете, че вашето положение винаги може да е по-лошо - защото наистина може.

Бъдете благодарни

Бъдете благодарни за това, което имате, за това, което сте, и затова, което умеете. Редица изследвания доказват, че благодарността е братовчед на щастието.

Нека обаче не забравяме, че тези съвети далеч не са приложими в някои трудни ситуации в живота – когато сме жертви на злоупотреба, насилие, животозастрашаващи отношения… В подобни моменти ние трябва да се стремим не към краткотрайно удовлетворение и моменти на наслада, а пълна промяна на условията, в които живеем в дългосрочен план.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимки: quoteslover.org, siamok.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижи