Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Самотата засилва симптомите дори при лека настинка

Самотата засилва симптомите дори при лека настинка

Самотата засилва симптомите дори при лека настинка - изображение

Всички знаем, че когато сме самотни, не се чувстваме добре. Понякога усещането за социална изолация е толкова силно, че се отразява не само на емоционалното, но и на физическото ни състояние.

Проучване, станало достояние на научната общност едва преди няколко месеца, се занимава с изучаване на самотата като утвърден рисков фактор за влошаващото се физическо здраве. Според него се знае твърде малко за това как липсата на усещане за социална вградимост води до появата на соматични симптоми, които са важни за управлението на физическата симтоматиката и дават оценка за качеството на грижа при лица, които се лекуват от физически болестни състояния.

За целите на проучването специалистите молят 213 участници да попълнят тестови форми, след което им предоставят капки за нос, които съдържат вирус със симптоми на обикновена настинка. По време на петдневната карантина, в която са поставени, хората трябва да докладват за субективните симптоми, които са получили, като същевременно учените наблюдават обективните показатели за инфекцията, която се развива.

Констатациите от получените резултати показват, че усещането за самота е по-тясно свързано със симптомите на заболяванията, отколкото до момента сме предполагали. Самотата не повишава шансовете на индивида да се разболее от вирусната инфекция, но колкото по-дълбока е социалната изолация, толкова по-сериозни са проявите на физическото неразположение, съобщавани от субектите.

Учените смятат, че получените резултати показват как самотата може да увеличи чувството за неразположение на боледуващия и да доведе до допълнителна социална изолация.

Специалситие отчитат, че оценяването на психосоциалните фактори (например самотата), като играещи роля компоненти от оздравителния процес дори при обикновена настинка, може да допринесе за разбирането и подобряването на лечението на много по-сериозни заболявания.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologies.co.uk; ncbi.nlm.nih.gov
Снимка: psychologies.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияПсихологияСнимкиСоциални грижиСпортИсторияИнтервютаНормативни актовеОрганизацииСпециалистиИзследванияТестовеХранене при...ЗаведенияНаправления в медицинатаАлт. медицинаОбразованиеБотаника