Начало Психология Социална психология Аз 7 изненадващи причини да се чувстваме самотни

7 изненадващи причини да се чувстваме самотни

7 изненадващи причини да се чувстваме самотни - изображение

Броят на хората, които съобщават, че са самотни се е удвоил през последните 30 години, сега специалистите са нарекли тенденцията "пандемия на самотата". В Америка 40% от анкетираните заявяват, че се борят със самота. Великобритания пък води кампании за снижаване на последствията от пандемията - никой не може да оцени доколко успешно.

Разбира се, няма нищо лошо да бъдеш сам. Интровертите сред нас са предразположени да се наслаждават на собствената си компания, знаейки, че да са постоянно в тълпа е изключително нездравословно.

Но да си сам и самотен са две различни неща. При самотата става въпрос за това дали усещаме връзка с другите, с които бихме желали такава. Ето защо може да се окажем самотни дори насред тълпа. Тук е мигът, в който човек решава, ще има много приятели и това го предпазва от самотата.

Но самотата е доста по-свързана с качеството, отколкото с количеството на взаимодействия. Необходимо е контактуване, което ни оставя чувство за свързаност, оценяване и способност да оценим.

Самотата се възприема от специалистите като сериозно психическо състояние, защото дългото й задържане обикновено води до високи нива на тревожност, безпокойство, зависимост към алкохол и неприятни сънища. Изследване на Университета в Чикаго разглежда как самотата засяга имунната система, установява, че тя повишава риска от рак и инсулт.

Не трябва да възприемаме самотата като нещо лошо, защото нейните краткосрочни свойства са в рамките на самоанализ и съзнаване на дълбоките си мотиви и чувства. Най-малкото, което можем да кажем в нейна защита е, че ни помага да бъдем благодарни и да уважаваме връзките, които имаме. Така че справянето със самотата от време на време може да бъде здравословна задача.

Но ако дълго се чувстваме самотни, без значение колко прекрасни хора са в контакт с нас, може би сме пренебрегнали истинската причина за нашата неспособност да се чувствате свързани.

На вниманието ви представяме 7 изненадващи причини за самота.

1. Страх от интимност 

Случва се привидно най-комуникативният човек да е този, който крие дълбок страх от отхвърляне и не позволява на другите да се приближат. За да се свържем с другите и да не се чувстваме самотни, трябва да поемаме риск да позволим на хората да видят кой сме наистина и да бъдем достатъчно смели, за да търсим взаимоотношения, дори с опасността от разочарование.

Самотно дете

 

2. Оставане в миналото 

Понякога може да имаме продължително чувство, че сме самотни, без разбираема причина, а най-често коренът на това е в миналото. Може би сме били единствено дете, срамежлив или изолиран в училище и макар, че вече сме зряла личност, ние се държим за това чувство на самота, което някога сме имали. Или може би е болка от миналото е причината, спираща ни да развиваме връзките, в които сега би трябвало да се чувстване добре. Миналото може да преследва безпощадно собственика си, докато той не се справи с проблемите, които му е донесло в емоционален план.

 3. Емоционална зависимост 

Колкото и да е неприятно отношението на околните има пряка връзка със самооценката ни. При отхвърляне (особено, ако е било травмиращо) е напълно разбираемо реакцията да се изразява в усещане за неразбраност и самота. Проблемът при дълбока зависимост от друго лице в емоционален план е, че хората са склонни да пренебрегват нуждите и чувствата си в името на изискващия партньор. Готовността да оставим собствения си живот настрана, за да изпълним желаното от някого, означава готовност за внедряване в социална група неподходяща за личността ни. Липсата на общи интереси, теми за разговор или дори емоционалност могат силно да допринесат за усещането, че сме изолирани от заобикалящите ни хора. 

Самотен

 

4. Липса на себепознание

Ако никога не сме отделили време наистина да открием това, което ни прави щастливи и вдъхновени, ще свършим като лист в поток, носен от капризите на чуждите идеи за това, какво трябва да се прави и с кого трябва да се общува. Може да се окажем въвлечен в работа, която не ни е удобна, заобиколен от хора, с които имаме само непълноценни контакти, защото на по-дълбоко ниво не можем да намерим човек със сходен на нашия душевен мир.

Ако това ви звучи познато и въпреки че имате активен живот все още сте самотни, може би е време да направите няколко самостоятелни разработки. Помислете за книги за самопомощ или консултации с терапевт, така че да откриете себе си.

 5. Отричане на огромна промяна 

Животът е пътуване и всеки върви по своя уникален път. Това означава, че не можем да гарантираме, че всеки, когото познаваме и който някога сме обичали, винаги ще се движи по сходни пътища. Понякога ние просто полагаме неистово старание за задържане на приятелства, които вече не са в синхрон с нас, оставящи ни неразбрани и пораждащи чувство за самота. Нека оставим остарелите взаимоотношения и създадем място, за да се срещнем с хората, които разбират кои сме днес.

 6. Неясна привързаност към идеята за самота

Ако едно нещо се задържа в живота ни, най-вероятно е защото ние самите не го оставяме да си тръгне. Нужно е да видим предимствата от тази раздяла, за да я осъществим. Ако можем да изкореним привързаността към самотата, или подсъзнателно изпитваме удоволствие от това „да сме твърде сложни“ (иначе речено по-умни от останалите). Може да прекараме известно време в това да направим списък с всички предимства от това да се чувстваме обичани и приети. 

Самота - депресия

 

7. Депресия 

Депресивните състояния се характеризират със силно усещане, че човек е безполезен. Невъзможно е да се свързваме с другите, ако чувстваме, че не си струва, така самотата и депресията са неизменно взаимосвързани. Ако не можем да разсеем чувството си, че сме напълно сами в света и заедно с това имаме постоянно усещане, че сме летаргични и невдъхновени, нека помислим – възможно е това да са признаци на депресия. 

За повечето от причините човек може сам да вземе мерки съвсем ефективно. Но първата стъпка е да признаем самотата и да открием причината й.

Още полезна информация за самотата може да откриете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: drjyothirmayi.com; globalmkd.com; marriedandyoung.com; theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСоциални грижиФизиологияТестовеБотаникаЛеченияХранене при...Алт. медицинаСпортВидеоЗдравни проблемиАнкетиИзследвания